StoryEditor

Cimrman, Svěrák i Fidlovačka. Česi hrajú u nás

05.11.2013, 23:00
Autor:
TASRTASR
20. ročník Festivalu českého divadla otvorilo legendárne Divadlo Járy Cimrmana na čele so Zdeňkom Svěrákom.

"Úspech festivalu a neustály záujem divákov svedčia o tom, že podujatie má hlboký zmysel a že treba v tejto tradícii pokračovať. Produkcia českého divadla nielenže stále zaujíma naše publikum, ale je často aj inšpiračným zdrojom pre naše úsilia," uviedol Milan Lasica. V bratislavskom Štúdiu L+S totiž prebieha Festival českého divadla, ktorý až do 14. novembra ponúkne reprezentatívnu vzorku súčasnej divadelnej scény z produkcie Divadla Járy Cimrmana, Studia Ypsilon, Komorní Fidlovačky, Divadla Kolowrat, Divadla na Jezerce, A Studia Rubín a MeetFactory.

Jubilejný 20. ročník festivalu otvorilo legendárne Divadlo Járy Cimrmana na čele so Zdeňkom Svěrákom. Tentoraz sa divákom "Eska" predstavil s hrou Záskok. K mnohým ťažkým stránkam Cimrmanovho života patrila chudoba. V jeho kočujúcej spoločnosti Lipany sa prejavila okrem iného aj fluktuáciou hercov. Pokiaľ išlo o odchod vopred dohodnutý, dala sa situácia zvládnuť. Ak k nemu došlo s krikom a tresnutím dverami krátko pred predstavením, prežil súbor a jeho principál krušné chvíle.



Herecké trio Eliška Balzerová, Iva Pazderková, Marie Doležalová spoločne účinkuje v hre Elaine Murphyovej Tři holky jako květ (na snimke). S týmto autorským debutom írskej dramatičky zavíta na festival Komorní Fidlovačka. V roku 2009 tento kúsok získal cenu za najlepšiu hru roka doma v Írsku, dnes patrí k celosvetovým hitom.

Pražská MeetFactory predstaví hru s názvom You happy me happy. Originálna produkcia pochádza z dielne skupiny tvorcov patriacich k špičke súčasnej českej nezávislej scény. Inscenáciu podľa románu Michela Houllebecqa napísala Lucie Málková a rozpráva o túžbe po dotyku, nehe a blízkosti, za ktorú je jednoduchšie platiť, než ju hľadať.

S komédiou Petra Kolečka Zakázané uvolnění mieri do Bratislavy pražské divadlo A Studio Rubín. V trpkej komédii sa stretnú tri mladé ženy v jednom čase a priestore, aby nemilosrdne rozobrali svoje životy, vzťahy a predovšetkým mužov. Na priaznivcov divadla čakajú tri skúsenosti, tri príbehy, tri pohľady na svet a jedno dramatické vyústenie.

Hru Práskni do bot úspešného severoírskeho autora Owena McCaffertyho uvedie Divadlo na Jezerce. "Je to pravdivý, veľmi zábavný a pritom aj vážny a dojemný príbeh. Mne sa už úprimne povedané, páči máločo. A tento kus sa mi páčil hneď a veľmi," komentoval divadelný titul jeho režisér Jan Hřebejk. "Hrdinovia hry sú presvedčení, že k šťastiu sa môžu dopracovať iba vtedy, ak niečo ukradnú. To sa nám zdalo natoľko české, že sme hru preniesli z írskeho Belfastu do súčasnej pražskej reality," dodal producent Jan Hrušinský, ktorý si v zlodejskej komédii zahral jedného z remeselníkov.

S hrou Lenky Lagronovej Z prachu hvězd sa slovenským divákom predvedie Stavovské divadlo ND - Divadlo Kolowrat a herečka Jana Preisová. Inscenácia, ktorej nechýba mierne cynický humor, prináša príbeh troch starnúcich sestier. Žijú s matkou v opustenom dome a márnia čas rozhovormi o snoch, dávnych láskach a hlavne o vesmíre a mimozemských civilizáciách. To však naruší nový sused.

Záver festivalu bude patriť súboru Studio Ypsilon a jeho hre o absurdnostiach dnešného života Škaredá středa aneb Teta z Halifaxu. V bláznivej komédii o absurdnostiach dnešného života svoje herecké umenie predvedú Martin Dejdar a Jiří Lábus.     Festival tradične sprevádza výstava. V rámci 20. ročníka je to výber z kresieb dvoch autorov Vladimíra Jiránka a Fedora Vica s názvom PRED a (dvadsať rokov) PO.

01 - Modified: 2005-08-24 20:41:44 - Feat.: 0 - Title: DaimlerChrysler v zameriavači investičných fondov
01 - Modified: 2023-11-17 07:29:13 - Feat.: - Title: Hana Lasicová: Neuveríte, aký dar dostala od svojho exmanžela a čo ukázal výsledok genetický testov s jej nebohým otcom 02 - Modified: 2023-11-01 08:00:00 - Feat.: - Title: Prísne tajný projekt Milana Lasicu: Spoluprácu tajil aj pred najbližšou rodinou, toto je jeho posledný odkaz 03 - Modified: 2022-05-19 18:26:44 - Feat.: - Title: Falošný profil Lasicu zverejnil ofenzívny post o Ukrajine. Maestro sa obracia v hrobe, reagujú fanúšikovia 04 - Modified: 2021-12-10 13:54:51 - Feat.: - Title: Niektorí odišli so šarmom, iní sa ani nestihli rozlúčiť. Najväčšie zaujímavosti o smrti slávnych osobností 05 - Modified: 2021-07-30 12:18:19 - Feat.: - Title: Filmová spomienka na Milana Lasicu: Pripomeňte si jeho talent a osobnosť v menej známych snímkach
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 19:55