StoryEditor

Neboli ste na Pohode? Toto je 10 naj momentov

14.07.2014, 00:12
Náš najväčší hudobný festival má za sebou 18. ročník. Pohoda dospela. A preto každým rokom je silnejšia a oplatí sa ňu chodiť. Aj pre tieto momenty.

Kraftwerk priniesli 3D
Legendárne nemecké zoskupenie Kraftwerk "prinútilo" tisícový dav na letisku si už prvý večer nasadiť kvôli ich šou 3D okuliare. Pred pódiom boli vidieť skupinky s okuliarmi, ktoré. sa bavili na skvelom vizuálnom divadle.


Návrat Travis
Škótska kapela sa na trenčianske letisko vrátila po piatich rokoch. Vystúpiť mali aj 18. júla 2009, kedy festival prerušil tragický pád stanu. Líder skupiny Fran Healy to v úvode vystúpenia nezabudol pripomenúť. Či už to boli hity ako Sing, sing, sing alebo iné, hrali skvele, dav sa jemne vlnil, ľudia sa bavili. Koncert ako sa na kapelu ich kvalít patrí. Jednoducho paráda.



Suede ako profíci
Britská kapela bola vrcholom posledného dňa festivalu. Ukázali sa ako naozajstný profíci, ktorí nie sú len časťou festivalu, ale viacero ľudí prišlo len špeciálne na nich. Frontman Brett Anderson na pódiu liezol, skákal, krútil sa, vedel presne ako komunikovať s publikom. Jednoducho predviedli skvelú „britovinu“.


Pohodový prezident
Festival každoročne prinesie prekvapenie v podobe debaty so zaujímavým človekom. Minulý rok to bolo odvolaný arcibiskup Robert Bezák, tento rok nový prezident Andrej Kiska. V debate v preplnenom stane sa ukázal ako pohodový človek, ktorý nemal problém sa spolu s Ivetou Radičovou prejsť po areáli letiska, baviť sa a fotiť s ľuďmi.



Bojovník Trnka
Aktualitu do Trenčína priviezol aj zakladateľ spoločnosti Eset, Miroslav Trnka. Deň po tom, čo spustil svoju nadáciu Zastavme korupciu, prilákal na festivale asi stovku ľudí, ktorí mu hodinu kládli otázky.

Rečník Gáborík
„Veľmi som hrdý na to, že za posledných sedem rokov sa Stanleyho pohár päťkrát dostal do Trenčína,“ povedal na hlavnom pódiu festivalu Marián Gáborík pri svojej premiére na festivale. V drese Los Angeles Kings s číslom 12, s ktorým prispel k zisku trofeje pre tento klub ho ukázal pred tisícovým davom.


Saganománia aj na letisku
Ten, kto chcel vidieť preteky Tour de France aj počas festivalu, nemal problém. Náš najlepší cyklista mal svoju fanzónu, kde ľudia bláznivo fandili, fotili sa pred jeho podobizňou a mohli si vyskúšať aj jeho bicykel.


Počasie prekvapilo
Napriek tomu, že meteorológovia predpovedali dážď počas celého festivalu, pršalo len párkrát a príliš dramaticky to festival neohrozilo. Keďže nebolo príliš teplo, podľa organizátorov to bolo priam ideálne. Podľa riaditeľa festivalu Michala Kaščák práve však predpovede spôsobili to, že sa predalo o 1000-2000 lístkov menej ako minulý rok.
Priamo na trenčianskom letisku sa však už počas festivalu predalo aj 3 318 permanentiek na nasledujúci ročník festivalu, ktorý sa uskutoční 9., 10. a 11. júla 2015.



Spokojní umelci
Pohoda si aj tento rok udržala štatút festivalu, kde sú okrem návštevníkov spokojní aj umelci. „Ďakujeme, nádherní ľudia Pohody,“ uviedla na svojom oficiálnom Twitteri britská skupina Molotov Jukebox a jej basák Tom Wilson ešte pridal: „Oficiálne najhlasnejšie festivalové publikum, pred akým sme hrali. Ďakujeme, že sme tu mohli byť, úžasné!“ Ich krajanov The Correspondents tiež nadchla skvelá atmosféra: „Bolo to nečakane epické,“ vyjadrili sa a po slovensky dodali: „Dakujeme!“
Elektronické duo Mount Kimbie sa tiež zamilovalo do silnej atmosféry trenčianskeho letiska: „Sme na letisku. A momentálne letisko milujeme.“ East India Youth: „Veľa lásky Pohode – je to nádherný festival. Mali sme sa brilantne a bolo o nás výborne postarané.“ Skupina Travis, ktorej koncert na hlavnom Bažant stage patril k absolútnym vrcholom festivalu, ďakovala priamo z pódia uprostred svojho dvojhodinového setu: „Ďakujeme organizátorom tohto festivalu,“ kričal do mikrofónu frontman Fran Healy a spokojne oznamoval návštevníkom: „Dostali sme chutné jedlo a majú tu úplne čisté toalety.“

Atmosféra. Literatúra i besedy
Veľkým lákadlom mal byť izraelský spisovateľ Etgar Keret, ten však kvôli bombardovaniu Tel Avivu nakoniec nemohol prísť. Skvele ho zastúpil Robo Roth, ktorý čítal jeho diela. V literárnom stane však kraľoval aj Milan Lasica s rekordnou účasťou na literárnej akcii festivalu.

Snímky: Pohoda festival/ Katarína Acélová a Martina Mlčúchová

01 - Modified: 2006-08-03 08:00:04 - Feat.: 0 - Title: Kto je nový operátor
01 - Modified: 2024-04-04 17:54:03 - Feat.: - Title: Kauzy exprezidentov: Gašparovič odmietal vymenovať generálneho prokurátora, Kisku dobehli daňové podvody 02 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostáva im vysoké postavenie, ochranka aj doživotná renta. Ako si žijú exprezidenti? 03 - Modified: 2024-04-03 12:46:40 - Feat.: - Title: Analytik Mislovič pre HN: Nižšia účasť by pomohla Ivanovi Korčokovi. Peter Pellegrini má širšiu bázu voličov 04 - Modified: 2024-03-25 08:05:07 - Feat.: - Title: Exprezidenti o voľbách: Kiska vyzdvihuje vysokú účasť, Gašparovič chce, aby Pellegrinimu pomohol Fico 05 - Modified: 2024-03-22 11:12:31 - Feat.: - Title: Schuster v nej hostil excelencie, Gašparoviča trápila pleseň. Exprezidenti spomínajú na vilu na Slavíne
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 01:33