StoryEditor

Umenie, ktoré stojí za to. V slávnych maľbách sa točia miliardy eur

10.11.2015, 23:00
Svet spoznal druhý najdrahší vydražený obraz na svete. Po májovom rekorde Picassa teraz zabodoval Talian Amedeo Modigliani a jeho Ležiaca nahá žena.

Pre niekoho len kus pomaľovaného plátna, pre iného umelecké dielo a najmä skvelá investícia. Nakupovanie umenia je populárnou formou investovania na celom svete a s narastajúcim záujmom rastú aj ceny, ktoré sú zberatelia ochotní za umelecké kúsky ponúknuť. Najmä ak ide o renomované diela, úspech a zhodnotenie sú zaručené. Dôkazom je aj kúpa obrazu nahej ženy talianskeho maliara Amedea Modiglianiho, ktorý sa stal po Picassovi druhým najdrahším dielom predaným na aukcii. Čínsky zberateľský pár zaň tento týždeň v dražbe ponúkol 158,7 milióna eur.

HN vám prinášajú najdrahšie obrazy predané v dražbe i v súkromnom obchodovaní.

Najdrahšie obrazy predané na aukcii

1. Alžírske ženy, Verzia O, Pablo Picasso,167 miliónov eur

V máji tohto roku sa na prvé miesto najdrahších predaných obrazov na aukcii premaľoval najznámejší kubista sveta Pablo Picasso. Jeho Alžírske ženy, Verzia O z cyklu 15 obrazov pod týmto názvom, vytlačili vtedajšiu jednotku – Triptych Francisa Bacona, ktoré prekonali o niekoľko desiatok miliónov eur. „O“ je poslednou namaľovanou verziou obrazu. Polonahé ženy v pestrých farbách namaľoval Picasso v roku 1955. Nechal sa pritom inšpirovať Alžírskymi ženami maliara Eugena Delacroix. Niektorí odborníci veria, že múzou, ktorá inšpirovala tvár ženy z obrazu, bola Picassova milenka Jacquelin Roque.



 

2. Ležiaca nahá žena, Amedeo Modigliani,158,7 milióna eur

Taliansky umelec namaľoval nahú ženu ležiacu na červenom gauči medzi rokmi 1917 až 1918. Keď obraz prvýkrát predviedol na výstave v Paríži, spôsobil škandál a jeho jedinú samostatnú výstavu v živote zatvorila polícia. Pred pár dňami obraz kúpil čínsky zberateľský pár, čím sa nahá žena stala najdrahším Modiglianovým dielom, ktoré bolo kedy predané. O obraz prejavili manželia záujem telefonicky. Vyvolávaciu cenu 100 miliónov dolárov s prehľadom prekonali. Umelcov štýl nebol počas jeho života prijímaný pozitívne, neskôr však získal obdivovateľov. Napriek tomu, že sa venoval najmä maľbe a kresbe, medzi rokmi 1909 a 1914 tvoril aj sochy. Modigliani zomrel v roku 1920 v Paríži. Obraz sa v aukčnom dome Christie´s predával v kategórii Umelcova múza.

3. Triptych, Francis Bacon,132,6 milióna eur

Kým na aukčný trh neprišiel Picasso a jeho Alžírske ženy, od roku 2013 si aukčné prvenstvo držal britský maliar Francis Bacon. Umelec 20. storočia sa venoval najmä maľbe postáv so silným emocionálnym nábojom a imaginárnosťou. Svoje postavy zväčša kladie do sklenených alebo kovových konštrukcií. Do tejto kategórie spadá aj trojdielo Triptych, na ktorom Bacon zobrazil svojho umeleckého soka a zároveň priateľa Luciana Freuda. Tri štúdie s jeho postavou nakreslil v roku 1969. Do aukčného domu sa dostali v roku 2013. Ich cena bola odhadovaná oveľa nižšie, za desať minút dražobného boja však kupci vyhnali sumu až na 132 miliónov eur. Bacon tak vytlačil z prvého miesta dovtedajšiu jednotku, Výkrik Edvarda Muncha.
 

Najdrahšie obrazy cez súkromný predaj

1. Kedy sa vydáš?, Paul Gauguin,279,4 milióna eur

Dve ženy z Tahiti na Gaugainovom obraze boli donedávna majetkom neznámeho švajčiarskeho zberateľa. Vo februári však dielo odkúpilo štátom dotované múzeum v Katare za závratnú sumu 300 miliónov dolárov, teda takmer 280 miliónov eur. Francúzsky postimpresionista, ktorý žil a tvoril v 19. storočí, sa tak stal autorom najdrahšieho súkromne predaného diela na svete. Maľba vznikla v roku 1892 počas Gauguinovej prvej návštevy Tahiti, kam utiekol pred všetkých umelým a konvenčným v Európe. Gauguin si počas života slávu neužil, jeho diela boli uznané až po jeho smrti.

2. Hráči kariet, Paul Cézanne,255,1 milióna eur

Hráči kariet v skutočnosti nie je jedno dielo, ale päť. V roku 2012 jednu časť kolekcie kúpilo, tak ako v prípade Gauguina, katarské múzeum. Jeho predchádzajúcemu majiteľovi, gréckemu lodiarskemu magnátovi Georgeovi Embiricosovi, dalo za plátno s dvomi mužmi pokojne hrajúcimi karty vyše 255 milióna eur. Francúzsky postimpresionista Cézanne diela vytvoril na začiatku 90. rokov 19. storočia. Inšpiráciu čerpal v rodnom meste, vo francúzskom Aix-en-Provence, kde maľoval bežných ľudí v jeho veku. Ako sám povedal, prostredníctvom ich tvárí opäť objavoval minulosť. Na obraze, ktorý teraz patrí katarskej kráľovskej rodine, sedí záhradník jeho rodinnej usadlosti a farmársky pomocník. Ostatné štyri časti kolekcie sú rozmiestnené v Paríži, Londýne,NewYorku a vo Filadelfii.

3. Č. 6(Fialová, zelená a červená), Mark Rothko 173,2 milióna eur

Tento obraz je tretím najdrahším na svete, medzi americkými autormi je však jednotkou. Číslo 6 Marka Rothka svojou fialovou, zelenou a červenou natoľko očarilo ruského miliardára Dmitrija Rybolovleva, že zaň švajčiarskemu obchodníkovi s umením zaplatil 173 miliónov eur. Rothko, pôvodom Lotyš, emigroval s rodičmi do USA ešte pred prvou svetovou vojnou. Tradičné formy maľby ho čoskoro omrzeli. Začal sa venovať skôr abstraktnému umeniu. Paradoxne, slávu mu priniesli práve maľby farebných štvoruholníkov. Hoci Rothko odmietal umelecké zaradenie, mnohí odborníci ho považujú za reprezentanta abstraktného expresionizmu. Napriek tomu, že už počas života získal slávu, imidž utrápeného umelca si potvrdil, keď si v roku 1970 odsekol paže a vykrvácal.

01 - Modified: 2007-11-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nitky v revolúcii ťahalo cisárske Nemecko
01 - Modified: 2024-04-15 11:31:14 - Feat.: - Title: Momenty, keď išli umelci až za hranu. Jeden sa vystavil radiácii v Černobyle, ďalšia dovolila, aby si s ňou robili čokoľvek 02 - Modified: 2024-04-11 13:48:59 - Feat.: - Title: VIDEO 16-ročný študent prekonal 22 rokov starý bežecký rekord Usaina Bolta. Slávneho športovca prekonal aj napriek zraneniu 03 - Modified: 2024-04-11 10:16:22 - Feat.: - Title: Peru tvrdí, že našlo vôbec najstaršieho človeka na planéte. Ak sa zistenie potvrdí, 124-ročný Marcelino prepíše históriu 04 - Modified: 2024-04-10 13:27:05 - Feat.: - Title: Extrémy sú tu, už niet cesty späť. Marec bol najteplejší v histórii meraní, už ako desiaty mesiac za sebou 05 - Modified: 2024-04-09 17:55:46 - Feat.: - Title: V Česku padali štvrtý deň po sebe teplotné rekordy, priblížili sa k 29 stupňom
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 14:45