StoryEditor

Za unikátnym maratónom stojí Štefánik. Ultrabeh začína už v piatok

10.06.2014, 09:37
Autor:
(gri)(gri)
Už o tri dni štartuje 2.ročník bežeckého podujatia Stefanik Trail, za ktorým stojí silný príbeh z prvej svetovej vojny.


Záber na ultrabežca, ilustračná snímka

Od Štefánikovej mohyly v Bradle po Štefánikovu sochu na rovnomennom námestí v Bratislave.
Táto 140 kilometrov dlhá trasa s celkovým stúpaním 4954 metrov a klesaním 5319 metrov sa tento piatok a sobotu (13.-14.júna) už po druhý raz stane dejiskom unikátnej akcie: ultrabehu Stefanik Trail.


Profil trasy.

Pokiaľ ste sa zatiaľ nestali milovníkmi tejto čoraz obľúbenejšej, no ešte stále „undergroundovej“ bežeckej disciplíny, ktorej veľká čas sa odohráva v noci a na lesnom teréne, dávame vám do pozornosti aspoň príbeh, ktorý za touto akciou stojí.
Ústrednou postavou príbehu je Milan Rastislav Štefánik a jeho 120-kilometrový pochod Srbskými horami. Zakladateľ a organizátor podujatia Martin Urbaník sa o tejto dramatickej časti Štefánikovho života, ktorá mohla zmeniť chod našich dejín, dozvedel práve vo chvíli, keď sa – čerstvo nadchnutý pre ultrabeh – rozhodoval, akú podobu má dať ultramaratónskej akcii, ktorú plánoval vytvoriť na Slovensku.
Premýšľal o nej dva roky dozadu na dovolenke v Chorvátsku, kam dorazil priamo z Balatonu, kde ultrabeh prvý raz zažil v bezprostrednej blízkosti ako štafetový bežec. „Zhodou okolností som si na tú dovolenku zbalil dve knižky na plážové čítanie - Born to run a Štefánik a Československo,“ prezradil pre portál svk-ultratrail.sk.
A v druhej menovanej sa dočítal o tom, že Štefánik vtedy v službách francúzskej armády ako výzvedný pilot havaroval pri meste Aleksandovac a na ústupe pred jednotkami Bulharskej armády prechádzal spolu so Srbským obyvateľstvom horami až do Kosovskej Mitrovice, kde ho zraneného a na smrť vyčerpaného zachránili jeho kamaráti francúzski letci.

„Uvedomil som si, že ak by ten 120 kilometrový pochod neprežil, už by sa nevrátil do Paríža, nezoznámil by sa s Benešom a neotvoril by jemu a Masarykovi dvere do vysokej diplomacie. Kto sa touto časťou našich dejín trošku zaoberá, vie, že Československo Masaryka, Štefánika a Beneša bol len jeden z mnohých politických a mocenských variantov, ktoré medzi sebou do poslednej chvíle súperili,“ vysvetlil Urbaník.
A keď sa krátko po návrate z dovolenky v podstate náhodou nalogoval na stránku hiking.sk a zadal do nej trasu Štefánikovej magistrály, skladačka zapadla.
„Dodnes si kladiem otázku: Čo ak by ten Štefánik v Kosovskej Mitrovici po siedmich dňoch pochodu vykrvácal? (pri poslednom pristátí lietadla sa mu obnovilo staré vnútorné zranenie žalúdka – pozn. red). Čo ak by sa jeho kamarát kapitán Paulhan neodvážil v hroznej fujavici vzlietnuť a previezť Štefánika do bezpečia a lekárskej opatery?“

Na podujatie sa už síce nedá zaregistrovať, no podporiť jej aktérov je možné stále. V piatok o 18.hodine vyrážajú na trasu ultrabežci jednotlivci a dvojice, o 22.hodine vyrážajú štafety.

Bližšie informácie nájdete na webe: http://www.stefaniktrail.sk/.

 

01 - Modified: 2006-06-20 08:21:00 - Feat.: 0 - Title: V apríli pracovalo v stavebných firmách 153,1 tis. ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 06:53