StoryEditor

Recenzia: Hobit dopláca na Hollywood (video)

16.12.2012, 23:30
Novinka režiséra Petera Jacksona sa jeho Pánovi Prsteňov určite nevyrovná.

Keď pred viac ako desiatimi rokmi prišiel režisér Peter Jackson do kín s prvým dielom legendárneho Pána prsteňov, vyvolal vlnu nadšenia medzi fanúšikmi, kritikmi i tými, ktorých predtým fantazijný svet veľmi neoslovil. Celá trilógia doteraz utŕžila v kinách takmer tri miliardy dolárov. Teraz prichádza s ďalším príbehom od J.R.R. Tolkiena – prvou časťou jeho Hobita s podtitulom Neočakávaná cesta. Očakávania a veľké nadšenie však vystriedalo mierne sklamanie. Tržby ani oddanosť fanúšikov to však určite neohrozí. Ukázala to už veľkolepá premiéra na Novom Zélande, a v našich kinách je už tiež.

Temná rozprávka
Hobit, ktorý bol napísaný ako rozprávka pre deti, je akýmsi úvodom k trilógii Pán prsteňov. Je to jednoduchý príbeh o dobrodružnej výprave trpaslíkov, Hobita Bilba (Martin Freeman) a čarodejníka Gandalfa (Ian McKellen), ktorí šli bojovať proti silnému drakovi Smaugovi. Družina trinástich trpaslíkov na čele s kráľovským potomkom Thorinom (Richard Armitage) sa pokúša získať späť svoje kamenné mesto Erebor, ktoré im kedysi ukradol Smaug. Jackson sa rozhodol tento príbeh rozdeliť až do troch filmov, pričom už  prvý trvá takmer tri hodiny. Zbytočné naťahovanie a príliš akčný strih naznačujú, že na Jacksona doľahol vplyv Hollywoodu. Na druhej strane sa mu však podarilo do príbehu vniesť omnoho temnejšiu atmosféru ako je v knihe, čo Hobitovi na filmovom plátne pridáva na hodnote.





Vizuálne orgie

To, na čo sa však diváci môžu zaručene tešiť, je do posledného detailu prepracovaná vizuálna stránka snímky, ktorá je naozaj lahôdkou pre oko. I keď tú najväčšiu –  filmovú podobu draka Smauga, si tvorcovia ponechali až do druhého dielu. V aktuálnej jednotke z draka  vidieť len oko, ale je zrejmé, že sa máme na čo tešiť. Obrovskou devízou Hobita je tiež tradične výborné herecké obsadenie, ktorému rozhodne kraľuje Andy Serkis v koži Gluma.

Kópia Pána prsteňov
Veľmi „odfláknutým“ prvkom sa však tentoraz stala hudba. Ide totiž prevažne len o trochu upravené skladby z Pána prsteňov. A to je škoda. A jednu kritiku treba smerovať aj k slovenskému prekladu titulkov – zlých škriatkov totiž pomenovali škrati, ale slovenský preklad pozná len ohyzdov a český škretov. Problém nastáva aj pri preklade názvu snímky, pretože kým film sa volá Hobit, v knižnom preklade je to Hobbit.

Film Hobit: Neočakávaná cesta, tak neprekonal očakávania – je v podstate dramaturgickou kópiou prvého dielu Pána prsteňov (Spoločenstvo prsteňa), jeho prvá polovica pomerne dosť nudí a oproti Pánovi prsteňov sa tu nemihne veľa vtipných momentov. Tento film však naznačil, že od ďalších dvoch dielov, ktoré Jackson plánuje v nasledujúcich dvoch rokoch, môžeme čakať viac kvalít.

Hodnotenie HN: 3 z 5 hviezdičiek
Krajina: USA/Nový Zéland
Réžia: Peter Jackson



Najlepšie zarábajúce Jacksonove filmy (v mil. dolárov)

Pán Prsteňov: Spoločenstvo prsteňa
Rok výroby: 2001
Rozpočet: 93
Otvárací víkend: 47,2
Celosvetové tržby: 869,3

Pán Prsteňov: Dve veže
Rok výroby: 2002
Rozpočet: 94
Otvárací víkend: 62
Celosvetové tržby: 923,3

Pán Prsteňov: Návrat kráľa
Rok výroby: 2003
Rozpočet: 94
Otvárací víkend: 72,6
Celosvetové tržby: 1 119

Hobit: Neočakávaná cesta
Rok výroby: 2012
Rozpočet: 270
Otvárací víkend: 84,8
Celosvetové tržby: (od 14.12. do 17.12. ) zatiaľ 223

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 14:47