StoryEditor

Slovák Jakoby dal na frak holandskému baroku

02.04.2012, 00:00
Najdrahším dielom včerajšej aukcie Darte sa stal obraz Júliusa Jakobyho s názvom Korzo.

Nový aukčný rekord nepadol. Na včerajšej prvej jarnej aukcii aukčnej spoločnosti Darte bol síce v ponuke aj obraz holandského barokového maliara Gabriela Metsu s vyvolávacou cenou 255-tisíc eur, senzácia sa však nekonala. Najdrahším obrazom aukcie sa stalo dielo Júliusa Jakobyho Korzo (na snímke), ktoré nový majiteľ získal za 45-tisíc eur. „Rekord nepadol, ale vždy, keď je aspoň 50-percentná úspešnosť, je to dobré,“ povedal pre HN po aukcii riaditeľ spoločnosti Jaroslav Krajňák.





Nie ako symbol

V prípade Jakobyho obrazu je možné hovoriť o galerijnej a tiež dokumentačnej práci. V posudku je vyzdvihovaný aj motív mesta, ktorý nie je pre Jakobyho symbolom neľudskosti, nie je azylom utrpenia. Je prostredím vytvoreným človekom, vytvoreným pre ľudí. V rokoch politických a hospodárskych otrasov sa sústredil viac na stvárňovanie sociálnych situácií. „Ide o peknú prácu tohto Košičana, poznajú ho tu, je aj zakladateľom košickej moderny a úspechom sa draží aj na bratislavských aukciách," dopĺňa Krajňák.

Ostatní Východniari
Na aukcii sa darilo aj obrazu Ladislava Mednyánszkeho Stromy pri rieke, ktorý sa cenou 24-tisíc eur stal druhým najdrahším obrazom aukcie a pravidelne sa na aukciách Darte draží. Z aukcie vyšli aj doteraz dva najdrahšie slovenské obrazy vydražené u nás, ktorými sú už od roku 2010 práve dve diela od tohto autora. V ponuke obrazov, ktoré zaujali, boli aj diela od Antona Jasuscha a Jozefa Teodora Moussona, čo podľa Krajňáka značí obľúbenosť východoslovenských autorov na aukciách Darte.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 01:53