StoryEditor

Fotografie z natáčania českého filmu Alois Nebel vystavuje Langhans Galéria

30.09.2011, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Film Alois Nebel do kín sprevádza rovnomenná výstava fotografií z natáčania. Miroslava Krobota ako jesenického nádražáka a ďalších aktérov a tvorcov filmu na čiernobielych snímkach zvečnil Dušan Tománek.

Desiatky Tománkových fotografií usporiadatelia umiestnili do priestorov Langhans Galérie v Prahe, kde budú vystavené od 29. septembra, odo dňa oficiálnej premiéry filmu v kinách.

Komiksový zádumčivý výpravca zo stanice Biely Potok sa tak po ôsmich rokoch dočkal nielen filmovej, ale i fotografickej podoby. Výstava nazvaná jednoducho Alois Nebel vo fotografii predstaví snímky zachytávajúce atmosféru netradičného natáčania. Film totiž vznikal pomocou technológie rotoskopie, takže herci ho natáčali so zabielenými tvárami a v nich zvýraznenými črtami.

Až po nasnímaní všetkých scén sa jednotlivé zábery prekreslili do podoby filmového komiksu. Fotografie tak zachytávajú miesta a situácie pri natáčaní akoby "neexistujúceho" filmu, ktorý bol len predlohou pre animátorov. Okrem filmárov a hercov niekoľko snímok dokumentuje tiež atmosféru jesenickej krajiny, ktorá je na fotografiách často v kontraste s filmárskymi proprietami - reflektormi alebo stojanmi.

"Vzhľadom k tomu, že natáčané zábery mali byť prevedené do kresby, ani nemalo cenu fotiť nejaké tradičné fotosky (dokumentačné fotografie z filmov)," opisuje vznik snímok autor. "Preto som s foťákom akoby pozoroval, a potom som na veľký foťák robil portréty hercov. Mali slúžiť ako manuál pre animátorov, predloha pri prekresľovanie. Nedávno som medzi snímkami objavil ešte tretiu polohu - krajiny a lesy. To už s filmom súvisí skôr ako ideové súznenie," dodáva Tománek, ktorý zachytával prípravy na nakrúcanie a jeho samotný priebeh od leta 2008.

Výstava prebieha v rámci projektu Host Langhans Galéria Praha, ktoré vybraným umelcom alebo inštitúciám umožňuje prezentáciu v galerijnej priestoroch. Samotná Langhans Galéria svoju prevádzku ukončila na začiatku júla.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 05:30