StoryEditor

Áziu budú zabávať naše cirkusové Madonny (video + foto)

09.05.2012, 00:00
V Južnej Kórei sa začína prestížny festival, na ktorom sa predstaví slovenský "Cirque du Soleil".

Slovenská Argolla sa dostala medzi svetovú špičku cirkusovej zábavy a akrobatického umenia. Projekt vznikol pred siedmimi rokmi na Slovensku a predvedie sa na prestížnom cirkusovom festivale World Circus Art Festival v juhokórejskom Kwangyangu, ktorý sa začína dnes.

Pôjde o 90-minútové predstavenie s názvom Argolla 5th Element. Takmer dve desiatky akrobatov na lanách, visiacom kruhu či na hodvábe, tanečníci a hudobníci si vystúpenie zopakujú až 30-krát.

„Cítili sme sa ako Madonny
Nejde však o žiadnych začiatočníkov, cirkus má už vo svete meno. „Prvýkrát sme spolu vystupovali v Egypte pred 120-tisícovým davom na futbalovom šampionáte. Spolu s najväčšou egyptskou hviezdou sme celé podujatie otvorili. Všetci sme sa cítili ako Madonny,“ vysvetľuje pre HN jeden z hlavných protagonistov Václav Púčik.

Argolla si do Kórey pripravila dlhšie ucelené predstavenie postavené na konkrétnom príbehu. Ten sa odohráva v rozprávkovej krajine, v ktorej hlavná postava stretáva čarodejnicu, ktorá ju sprevádza celým dejom.

Hudobnú produkciu má na starosti slovenský skladateľ Martin Maok Tesák, ktorý skladal hudbu k filmu Báthory či k filmom Pavla Barabáša. Umeleckú skupinu bude sprevádzať aj naživo počas predstavení. „Kým sa rozprávame s choreografkou, počúva nás, a zrazu mu niečo napadne, začne hrať a hudbu trochu podľa nálady pozmení. Čiže hudba vzniká priamo na mieste. Ja ako herec sa necítim produktom komerčných scén a celé je to veľmi tvorivé,“ tvrdí Púčik.

Lekárka ako režisérka
„Naše vystúpenie má osobitú atmosféru, ktorá sa nám páči a veríme, že zaujme aj kórejské publikum,“ vyjadrila sa režisérka Silvia Poláčková. Argollu čaká 30 predstavení, počas ktorých ju bude mať možnosť vidieť 60-tisíc divákov z celého sveta. „Bude to pre nás nepochybne fyzicky i psychicky náročné, no dúfame, že aj veľký zážitok.“ 

Organizátori si umelcov pozvali na základe videí na internete a pozitívnych referencií. „Všetci v tomto súbore boli amatéri, ktorí sa všetko naučili sami a teraz vystupujú profesionálne. Sú to neškolení ľudia, ktorí to robia, pretože sa im to páči. Aj režisérka sa Argolle venuje popri svojej lekárskej činnosti,“ priblížil prácu umelcov Púčik.

Zabávali aj počas finále Ligy majstrov
Argolla vznikla v roku 2005 ako priekopník moderných cirkusových umení, ktoré v sebe spájajú artistiku, tanec, divadlo a multimediálne výrazové prostriedky. Projekt, ktorý sa o rok neskôr zviditeľnil na festivale Pohoda, doteraz predstavil až 160 umelcov vo viac než 330 predstaveniach. Skupina pod režisérskym vedením Silvie Poláčkovej a tanečným vedením Silvie Belákovej sa predstavila napríklad pri príležitosti otvorenia športového komplexu Aspire v Katare či v Aténach pri finále futbalovej Ligy majstrov.

Ich výnimočnosť potvrdzuje aj spoluzakladateľka Axel Artist Dance Company Zuzana Tóth: „Ľudia v Argolle vedia, čo robia, vedia to odchoreografovať a urobiť efektnú šou, ktorá ľudí zabaví, aj na emočnej úrovni, čo sa mne veľmi páči.“ V súvislosti s ich vystúpením v Južnej Kórei dodala, že organizátorov zaujali rôznorodosťou  vystúpenia. „Používajú oheň, ale aj UV šou, žonglovanie s predmetmi, artistiku a a tanec. Ľudia si radi pozrú čokoľvek, ale čím je toho viac a čím je to pestrejšie, tým viac si môže každý nájsť to, čo sa mu páči.“

World Circus Art Festival v juhokórejskom Kwangyangu sa začína dnes.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 12:42