StoryEditor

Milan Lasica má dnes narodeniny. A opäť píše Emilovi

03.02.2013, 07:00
Autor:
tasr, stltasr, stl
Pár dní pred jeho 73. narodeninami vyšlo pokračovanie obľúbených fejtónov pod názvom Listy Emilovi 2.

Prvá audiokniha Milana Lasicu Listy Emilovi, ktorú autor minulý rok aj sám načítal, sa po pár týždňoch na trhu dočkala už svojej tretej reedície. Čitateľov a poslucháčov preto určite poteší fakt, že do obchodov sa dostalo už aj pokračovanie obľúbených fejtónov pod názvom Listy Emilovi 2.

Dva roky sa čitatelia časopisu .týždeň mohli zabávať nad listami dôchodcu Mira, ktoré písal zo starobinca svojmu spolužiakovi Emilovi. Cez Emilove reminiscencie na mladosť, dobové reálie, zamestnanie až po súčasnosť zhrnul Milan Lasica v skratke so svojím typickým humorom okoreneným (seba)iróniou polstoročie našich dejín. S nadhľadom a eleganciou nastavil minulosti zrkadlo, v ktorom sa odrazilo zakrivenie doby, deformácia spoločnosti či slabosti jedinca. No netýka sa to len minulosti.

Na začiatku roka 2012 vyšli Listy Emilovi knižne. Teraz sa k fanúšikom dostávajú v podobe audioknihy, ktorá je výnimočná hneď z niekoľkých dôvodov. Je to nielen prvá audiokniha Milana Lasicu, zároveň ju autor aj sám načítal a tiež je to jedna z prvých autorom interpretovaných slovenských audiokníh zo žánru beletrie.

Úryvok z audioknihy si vypočujte tu.





Oslávenec Milan Lasica sa narodil 3. februára 1940. Vyštudoval Vysokú školu múzických umení, už počas štúdia začal vystupovať spolu s Júliusom Satinským v Tatra Revue. Pracoval ako dramaturg Československej televízie, od roku 1967 bol členom Divadla na korze, dva roky účinkoval v Brne v divadle Večerní Brno, od roku 1972 bol členom divadla Nová scéna, od roku 1982 umeleckým šéfom Štúdia S, dnes fungujúceho pod názvom Štúdio L+S, v ktorom je riaditeľom. Začínal písaním autorských dialógov a scénok pre seba a partnera Júliusa Satinského. V roku 1968 vydali prvú knihu scénok  a poviedok Nečakanie na Godota. Už v roku 1961  účinkoval v prvom filme Vždy možno začať. Od tej doby hral v troch desiatkach filmov.

Samostatnou tvorbou sú Lasicove piesňové texty, ktorých počet prekročil stovku. Viacero piesní s jeho textami sa zaradilo medzi úspešné, medzi nimi Balada o štyroch koňoch, Čerešne, Do batôžka, Mám čas, Prosperita, Spomínam na Paríž či Za dedinou, kde na texte spolupracoval aj Július Satinský. V roku 2001 nahral album Ja som optimista, rok nato Celý svet sa mračí. V novembri 2008 vyšiel album Müller spieva Lasicu, Lasica spieva Müllera, Müller a Lasica spievajú Filipa. Osobnosť Milana Lasicu približuje aj kniha Jána Štrassera Lenže ja som iba komik, ktorá vyšla v novembri 2007. Jeho tvorbu prezentujú aj knihy fejtónov Bodka (2007) a Bodka 2 (2009). V závere januára 2010 vyšla kniha s názvom 70 rokov © Lasica, ktorá ponúka sedemdesiat vyjadrení o Milanovi Lasicovi v podaní sedemdesiatich známych osobností a priateľov. V novembri 2011 vyšiel album Keď zastal čas, na ktorom sprevádza Milana Lasicu orchester Bratislava Hot Serenaders.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 17:51