StoryEditor

V USA zomrel maliar Kubík. Jeho obrazy vlastnia George Bush aj Donald Trump (foto)

11.08.2011, 00:00
Maliar českého pôvodu Kamil Kubík zomrel minulý týždeň v New Jersey. Navrhoval vianočné pohľadnice pre Biely dom, jeho obrazy vlastnia George Bush, Donald Trump alebo Rudolph Giuliani.

Kamil Kubík žil po odchode z Českoslovenka v Nemecku, Anglicku a Austrálii. Nakoniec sa usadil v New Yorku a pre Biely dom vytvoril tento rodák z Olomouca oficiálne vianočné pohľadnice v rokoch 1991 a 1992. Z Československa odišiel po komunistickom prevrate v roku 1948.

Pohľadnice pre Biely dom
"Veľkou poctou pre mňa bola žiadosť, aby som navrhol vianočnú pohľadnicu pre Biely dom. Tej cti sa mi dostalo hneď dvakrát. Vytlačilo sa celkovo 185–tisíc pohľadníc s mojím obrázkom a 800 prezentačných lístkov. Tieto pohľadnice sa stali najžiadanejším vianočným prianím v Amerike," povedal Kubík v roku 2001 pre noviny Nedeľný Blesk.

Kubík sa narodil v roku 1930 a po komunistickom prevrate v roku 1948 odišiel z vtedajšieho Československa. Neskôr žil v Nemecku, v Anglicku či v Austrálii a nakoniec sa usadil v New Yorku.

S Bushom a jeho ženou Barbarou sa spoznal v 70. rokoch, kedy bol neskorší prezident veľvyslancom USA pri Organizácii Spojených národov. Bushovci si obľúbili Kubíkové obrazy a o mnoho rokov neskôr ho pozvali do Bieleho domu, v ktorom však už maliar bol dvakrát na pozvanie iných prezidentov.

Bushová si obľúbila Prahu
Manželov potom podľa časopisu Xantypa sprevádzal aj do Prahy počas ich návštevy pri príležitosti desiateho výročia "zamatovej revolúcie" z roku 1989. "Ako si mohol opustiť tak nádherné mesto," vraj mu vtedy povedala Bushová.

Na svojich webových stránkach ale maliar spomínal aj na stretnutie s bývalým šéfom newyorskej burzy Richardom Grasse, herečkou Helen Hunt, maliarom Salvadorom Dalím či bývalým americkým prezidentom Richardom Nixonom.

Medzi jeho zákazníkov patril napríklad aj Nixonov nástupca Gerald Ford, manželka prezidenta Lyndona Johnsona či monacké knieža Rainier. Väčšinu peňazí, ktoré Kubík za svojho života zarobil, podľa Xantypy rozdával tým, ktorí to potrebovali a tiež rôznym nadáciám. Podporoval aj utečencov z komunistického Československa.

ihned.cz

01 - Modified: 2004-05-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spor o právnu formu zdravotných poisťovní
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 21:19