StoryEditor

Tipy na letné čítanie: V tomto výbere sa nájde takmer každý

08.07.2021, 14:00
Autor:
ipip
Ak máte radi krimi, históriu, príbehy, akciu alebo poučenie, tento výber je pre vás to pravé.

Knihy sú pre všetkých, je to únik z reality do sveta, aký nás fascinuje. Ideálne obdobie odpojiť sa od online priestoru a vnoriť sa do sveta papierových stránok nie je len počas upršaných alebo chladných dní, ktoré nás uväznia doma.

Ideálnym obdobím na čítanie je aj leto, keď niektorí uprednostnia oddychovú dovolenku a vrhnú sa do čítania či už na chate, v kaviarni, pri vode alebo aj v pohodlí domova, kde sa snažíme uniknúť pred teplom.

Aj pred realitou. Takýto únik do sveta kníh vám prinášame v podobe výberu aktuálnych publikácií, z ktorých si vyberie každý. Takže, ak máte radi krimi, históriu, príbehy, akciu alebo poučenie, tento výber je pre vás to pravé.

Svet pod ich nohami (Scott Ellsworth)

Ikar

„Pre mňa to bola výnimočná kniha. Iná ako píšu horolezci a toto je na nej najzaujímavejšie. Autor je historik a hlboko sa zavŕtal do príbehov jednotlivých ľudí a pridal dobové súvislosti. Takže aj keď som mnohé tie výstupy poznal z iných kníh, tu som sa dozvedel veci, o ktorých som ani netušil,“ popisuje svoje dojmy z knihy  špičkový horolezec a himalájista Peter Hámor.

Novinka Svet pod ich nohami vás zavedie do 30-tych rokov 20. storočia. Zatiaľ čo medzi európskymi mocnosťami postupne rastie napätie, v ďalekých Himalájach prebieha iný druh boja.

Skupiny horolezcov z Veľkej Británie, nacistického Nemecka a Spojených štátov zápasia o prvenstvo vo výstupoch na najvyššie vrchy planéty vrátane Mount Everestu, K2 a Nanga Parbatu.
Je to sága o horolezcoch, o vášni k horolezectvu.

Kniha získala ocenenie National Outdoor Book Award ako najlepšie dielo za rok 2020. Autor vás prevedie z ulíc Manhattanu po reflektory londýnskeho West Endu, cez smrtonosné lavinózne úbočia Nanga Parbatu až k trúfalým snom novozélandského pestovateľa včiel Edmunda Hillaryho a mladého húževnatého Šerpu Tenzinga, ktorí si v máji 1953 podajú ruky na vrchole Mount Everestu.

Ako sa vyhnúť klimatickej katastrofe (Bill Gates)

Ikar

Bill Gates je podnikateľ, jeden z najbohatších ľudí na planéte, filantrop a spoluzakladateľ firmy Microsoft. Posledné roky sa venoval skúmaniu príčin a dôsledkov klimatickej zmeny.

Diskutoval s odborníkmi na fyziku, chémiu, biológiu, strojárstvo, financie, či politické vedy a napísal o tom vynikajúcu knih Ako sa vyhnúť klimatickej katastrofe. Veľmi presvedčivo a zaujímavo napísaná kniha, v ktorej metodicky popisuje, čo zhoršuje našu klímu a čo by sme mali robiť, aby sme ju odvrátili.

Predkladá komplexné riešenie, ako znížiť emisie na nulu – neponúka len návrhy na vládne opatrenia, ale aj na kroky, ktoré môžu urobiť jednotlivci, aby sa za dosiahnutie cieľa zodpovedali naše vlády, naši zamestnávatelia aj my sami.

Bill Gates píše názorne a konkrétne. Vysvetľuje na príkladoch, evidentne má rád grafy, tabuľky a porovnania. Ak vás zaujíma, ako je to s našou klímou, čo môžeme robiť a ako budú trpieť naše deti, ak nič neurobíme – táto kniha stojí za prečítanie.

Šťastné vzťahy (Martina Majzlíková)

MAFRA SLOVAKIA

Vzťahy sú také komplikované. Sme deti, rodičia, partneri, kamaráti či kolegovia. O prínose každého vzťahu pre nás však rozhodujeme my sami. Súčasťou knihy sú aj praktické cvičenia, ktoré vám pomôžu uplatniť nové poznatky vo svojom živote.

Životný príbeh Kláry a jej rodiny vám pomôže odkryť tajomstvá spletitých ľudských prepojení, rozuzľovať poznanie, ktoré k nám práve vďaka nim prichádza. Klára sa hnevala na seba, na mamu aj na otca. Za to, ako žili. Stratila smer, hnevala sa sama na seba. Nenávidela sa. A platí, že všetko, čo nás obklopuje nás môže napĺňať šťastím, alebo nás oň oberať. 

Uplakaná jeseň (Václav Neuer)

Ikar

​Patrí medzi najúspešnejších slovenských autorov detektívok. Vyšlo mu už päť kníh a teraz pribudla šiesta s názvom Uplakaná jeseň. Václav Neuer je bývalý "vraždár" a dnes o vraždách píše.

„Pri písaní vychádzam zo skutočných prípadov, najmä z tých, ktoré som sám aj vyšetroval alebo sa na nich zúčastňoval. No prioritou je samotný príbeh, ktorý musí byť pútavý, takže tam vstupuje aj nejaká fikcia,“ povedal Václav Neuer pre podcast Knižný kompas.

V novinke Uplakaná jeseň skočíme priamo do akcie. Dve vraždy nahlásené v priebehu niekoľkých hodín šokujú a prekvapia. V starom vojenskom bunkri pri rieke Morave objavia mŕtvolu dobitého mladíka.

V parku takmer v strede mesta mŕtvu školáčku. Jedna vražda surová a brutálne sfušovaná, druhá chladnokrvná a na prvý pohľad až profesionálne dotiahnutá. Korejs „vyfasuje“ svoj prvý samostatný prípad – zabitého mladíka.

Ledecký sa so zvyškom tímu rozbehne po horúcej stope násilnej smrti školáčky. Uplakaná jeseň je špičková slovenská detektívka. Autor nepotrebuje litre krvi, výbuchy, či brutalitu.

Ponúka pohľad na realistické vyšetrovanie, ktoré je autentické, keďže sám pracoval dvadsať rokov pri polícii. Výborná zápletka. Postavy, ktoré si obľúbite. A svižné dialógy, ktoré posúvajú príbeh dopredu.

Hitler: Posadnutý túžbou ovládnuť svet (Brendan Simms)

Ikar

​Pred viac ako dvadsiatimi rokmi jeden nemecký kritik spočítal, že o Hitlerovi a o Tretej ríši bolo napísaných viac než 120-tisíc kníh a článkov, pričom tento počet sa odvtedy výrazne zvýšil. Biografia Hitler: Posadnutý túžbou ovládnuť svet prináša tri veľké a vzájomne prepojené nové tvrdenia.

Profesor Brendan Simms prináša širší pohľad na Hitlerove pôsobenie a názory. Okrem jeho vražednej nenávisti, zameranej voči židovskému obyvateľstvu, sa zameriava aj na Hitlerovu túžbu ovládnuť svet a boj proti anglo-americkému obyvateľstvu a globálnemu kapitalizmu.

„Mojou ambíciou nie je len „prísada“, poskytnutie nového rozmeru existujúceho rámca. Skôr si želám, aby moja práca bola chápaná ako „náhrada“. Ak sú tvrdenia v tejto knihe udržateľné, je potrebné zásadne prehodnotiť Hitlerov životopis a možno aj históriu Tretej ríše,“ tvrdí profesor Brendan Simms.

„Odporúčam túto knihu čitateľom, ktorí majú radi históriu. Napriek tomu, že ju napísal profesor z Cambridgskej univerzity, nie je napísaná takým ťažkým štýlom, ako by ste možno čakali. Je napísaná takým ľahším perom,“ dodáva historik z SAV Michal Schvarc.

Kráľ potkanov (Pascal Engman)

Ikar

Začiatkom roka odštartovala severská krimiséria, ktorá zaujala tisíce slovenských čitateľov. V Ohňovej zemi sme spoznali inšpektorku Vanessu Frankovú, aj elitného vojaka Nicolasa. Výborne napísaná detektívka a v podobnom duchu je aj druhá kniha série Kráľ potkanov, v ktorej môžete viac spoznať incelov.

Zatrpknutých mužov, ktorí bojujú za právo na sex, nenávidia ženy a sú schopní urobiť pre pomstu všetko. Mladú mamičku Emelie nájdu dobodanú v byte na predmestí Štokholmu.

Podozrenie padne na jej bývalého partnera, ktorý sa vyhrážal zabitím a v čase vraždy mal vychádzku z väzenia. Inšpektorka Vanessa Franková však čoskoro zistí, že v tomto prípade ide o viac...

Vanessu sme si obľúbili už v prvej knihe. Zámožná policajtka, ktorá sa vďaka peknému dedičstvu môže venovať vyšetrovaniu zločinov. Skvelá je aj postava jej kamoša Nicolasa, ktorý jej pomáha. Viaceré postavy sú výborne vykreslené, majú svoje cítenie, myšlienkový svet a hlavne minulosť.

Engman namiešal napínavý mix detektívneho trileru, ktorý upozorňuje na u nás nie až taký známy svet incelov. Navyše kvalitne napísané, takže ak máte chuť na dobrý triler, siahnite po Kráľovi potkanov.

Len raz (Ivana Popluhárová)

MAFRA SLOVAKIA

Tento tip je ideálny pre tých, ktorí vyhľadávajú oddychové čítanie a romantiku. Autorka rozpráva príbeh o tom, ako jedna chyba môže ovplyvniť životy mnohých rodín. Nela sa nevie vyrovnať s traumatickou minulosťou, a to ju doženie k zlému rozhodnutiu. Sama si odpustiť nevie, ale odpustia jej ostatní?

Tri kamarátky, každá je iná a ťahajú to spolu už od strednej školy. Ani jedna z nich nemala ľahký osud, avšak najťažšie to mala Nela, ktorá prišla pri tragickej nehode o svoju životnú lásku a otca svojho dieťaťa.

Nočné mory ju sužujú aj po roku, vyrovnáva s tým len ťažko, ale pred okolím to tají. Zhoda náhod ju privedie do situácie, ktorej ako zlomená žena nedokáže odolať. Stalo sa to len raz. Ale ovplyvní to životy všetkých.

Príbehy prezidentov USA 20. a 21. storočia/Prezidenti rozdelenej Ameriky: Od Wilsona k Trumpovi (Martin Kovář)

​Zistite, prečo patrí John F. Kennedy k najpreceňovanejším postavám dejín? A nekrivdí naopak história Richardovi Nixonovi či Georgovi W. Bushovi? Bol Franklin D. Roosevelt gigant bažiaci po moci s tyranskými sklonmi? A čo Donald Trump? Ako ho ovplyvňovala jeho prostorekosť, politická nekorektnosť a často aj neprofesionalita?

Americkí prezidenti patria k najsilnejším politikom sveta. Historik Martin Kovář glosuje ich príbehy, od Woodrowa Wilsona až po Donalda Trumpa. Ukazuje zložitý vývoj Spojených štátov amerických, ich odvekú rozdelenosť aj opakujúce sa problémy, rovnako ako tragickosť a novú nádej v dejinách 20. a momentálne už aj 21. storočia.

Obzerá sa za tým, aké osobnosti v Bielom dome úradovali, ako ich vnímali súčasníci v Amerike a v zámorí a ako sa na s odstupom času pozerá veľká história.

*Vyšlo v spolupráci s knižným publicistom Milanom Bunom

01 - Modified: 2021-06-04 21:17:01 - Feat.: 0 - Title: Scenárista, režisér a spisovateľ Michal Baláž: Štefánik bol uletený týpek 02 - Modified: 2021-06-25 11:23:01 - Feat.: 0 - Title: Spisovateľka Astrid Lindgrenová: Stvoriteľka Pippi musela opustiť syna 03 - Modified: 2021-03-05 15:23:16 - Feat.: 0 - Title: Radšej čítajte knihy, nie hlúposti na sociálnych sieťach, odkazuje známa spisovateľka
01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-11 22:13:29 - Feat.: - Title: Poslední mohykáni tradičného remesla. Keď nemáte koho učiť, nikoho ani nenaučíte (+ FOTOGALÉRIA) 04 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 05 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 08:07