StoryEditor

Film o živote teroristu otvorí filmový festival Cinematik (video)

09.09.2011, 16:10
Autor:
kulkul
Otváracím filmom medzinárodného festivalu Cinematik bude tento rok snímka Carlos, ktorá rozpráva príbeh jedného z najznámejších teroristov v Európe v 70. rokoch.

Šiesty ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik dnes o 19. hodine v piešťanskom Dome umenia otvorí snímka Carlos z dielne francúzskeho režiséra Oliviera Assayasa.

Snímka rozpráva životný príbeh známeho teroristu pôvodom z Venezuely IIjiča Ramíreza Sáncheza, známeho tiež ako Carlos. Práve téma terorizmu, stále aktuálna v dnešnom svete, je jedným z dôvodov, prečo festival uvedie tento film počas svojho otvorenia.

Ramírez Sánchez sa stal v 70. rokoch jedným z mediálne najznámejších teroristov v Európe najmä vďaka tomu, že dokázal skĺbiť svoje odhodlanie bojovať „za palestínsku vec“ s chladným, strategickým uvažovaním. Tomuto obdobiu jeho života sa film venuje najviac, pričom najväčší priestor dostáva rukojemnícko-vražedná akcia počas zasadania OPEC vo Viedni v roku 1975. To bol zlomový moment v Carlosovom živote. Spolu s dobou sa postupne mení i on, priame bojové akcie ustupujú na úkor zákulisných ťahov.

Zlom prichádza aj vo filme. Kým dovtedy sledujeme čistý žánrový film, akčný triler, po týchto udalostiach sa mení na politický triler. Sledujeme viac taktiež osobný život hrdinu. Carlos však ani v týchto momentoch nie je romantizovaný – nie je zobrazený ani ako hrdinský bojovník proti systému, ani ako vražedné monštrum. Je to film, ktorý rekonštruuje to, čo sa odohralo.

Carlos je jedným z desiatich filmov, ktoré bojujú o hlavnú cenu festivalu Meeting Point Europe Award. Filmová prehliadka Cinematik potrvá do 15. septembra.

01 - Modified: 2004-05-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zníženie hodnoty majetku podľa IAS 36 02 - Modified: 2004-05-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: DPH pri obchodovaní v EÚ
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 16:13