StoryEditor

Najlepšie slovenské šperky? Skúste galériu

23.09.2012, 00:08
SNG prezentuje tvorbu zosnulej spoeváčky Bety Majerníkovej a mladých šperkárov z VŠVU.

Vysoká škola výtvarných umení predstavila v priestoroch Slovenskej Národnej Galérie výstavu, na ktorej prezentuje tvorbu absolventov, súčasných študentov či zakladateľa Karola Cepku. Najväčším lákadlom pre návštevníkov je prezentácia posledných prác Bety Majerníkovej, ktorá bola jednou z najvýraznejších šperkárskych osobností na Slovensku.

„Vystavujeme aj napríklad náhrdelník z kolekcie Pozemské záhrady, v ktorých je vidieť  ako sa snažila nabúravať stereotypy a zabehané formy. Ide o odvážny počin, čo sa týka materiálu aj spracovania. Obsahuje rôzne materiály od linolea a perál, až po hematity. Táto kolekcia je na tému sveta, v ktorom žijeme a ako ho vnímala ona.“ približuje vystavovanú tvorbu Majerníkovej Mária Nepšinská.

Práce tejto známej šperkárky a speváčky kapely Noisecut, ktorá zahynula v máji pri tragickej autonehode, sú povestné svojimi silnými námetmi. „V posledných rokoch sa uvoľnila v narábaní s materiálmi. Jej tvorba má vždy nejaký silný námet, ako to bolo aj v kolekcii Wraf, kde pracovala s tematikou ženskosti, s tým, ako bojujú ženy samy so sebou a ako ich vníma spoločnosť,“ hovorí Nepšinská.


Bety Majeníková.

Tvorcovia sa pri tvorbe výstavy nechali inšpirovať najmä presahmi od šperku k dizajnu, pričom priestor je koncipovaný hravou formou. Výstava je rozdelená na dve časti a prezentuje históriu štúdia na VŠVU a aktuálnu prácu všetkých absolventov. „Páči sa mi priestorové rozvrhnutie, lebo  dáva zmysel. Je to veľmi čitateľná výstava aj pre nezainteresovaných divákov,“ konštatuje doktorantka na Vysokej škole výtvarných umení Lucia Bartkeková, ktorá pracuje s 3D technológiami a na výstave sa prezentuje sériou prsteňov.

Návštevníci sa môžu tešiť na prehľad školskej, ako aj aktuálnej tvorby absolventov školy, fotografie dokumentujúce históriu školy či filmy vytvorené bývalými študentami, ktoré si budú môcť pozrieť na troch obrazovkách. K nahliadnutiu budú aj práce zakladateľa Ateliéru Kov a Šperk Antona Cepku, ktorého diela sú vystavené v prvej miestnosti.

Navrhla: Alena Timkovičová.

 Tekutý čas je zaujímavý nielen pre odbornú verejnosť, ktorá sa orientuje v tejto problematike, ale je prístupná aj pre laikov, ktorých zaujíma práca súčasných umelcov reprezentujúcich Slovensko na medzinárodných sympóziach a prehliadkach. „Pre bežných ľudí budú zaujímavé najmä vystavované šperky. Každý z nás, vedome alebo nevedome ich predsa nosí a nezáleží na tom, či sú vidieť, alebo ležia ako amulet vo vrecku,“ vysvetľuje kurátor výstavy Karol Weisslechner.

Pohľad Lucii Oreskej.

Výstava je zaujímavá aj po priestorovej stránke, keďže diela sú inštalované vo viacerých miestnostiach a navyše mnohé aj mimo výstavných skríň. „Výstava mladej generácie sa nesnaží jej tvorbu prezentovať len klasicky vo vitrínach. Chceli sme hlavne sprostredkovať atmosféru, ktorú sa snažíme s celým tímom vytvárať aj pri tvorbe diel,“  približuje Weisslechner.  Výstava potrvá od 5. septembra do 21. októbra v priestoroch Esterházyho paláca na Námestí Ľudovíta Štúra.

Šperk by Andrea Durianova.

01 - Modified: 2004-09-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vatikán: Terorizmus je nová svetová vojna
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 00:32