StoryEditor

Návrhárka Sršňová: Slováci zatúžia po domácej tvorbe (foto)

15.06.2011, 00:00
Pomaly dobýja svet módy aj za hranicami Slovenska. Dnes sa spolu s ďalšími dvomi slovenskými dizajnérkami predstaví na rakúskej prehliadke Vienna Fashion Night.

Vy a dve Slovenky sa predvediete na Vienna Fashion Night. Čo to pre vás znamená?
Som potešená, že si moja tvorba postupne nachádza cestu aj za hranice. Organizátorov oslovila najmä moja posledná hravá kolekcia Poľovačka na Yettiho, ktorou sa rozhodli otvoriť akciu a ukázať ju viedenskému publiku.

Čo tam predstavíte?
Organizátori si vybrali konkrétnych sedem modelov pre dámy aj pánov spolu s doplnkami od českej šperkárky a mojej blízkej spolupracovníčky Radky Kovačíkovej.

Absolvovali ste stáž u známeho návrhára Jean-Charlesa de Castelbajaca v Paríži. Ako sa vám s ním spolupracovalo?

Módny dom Jean-Charles de Castelbajac v Paríži je veľmi príjemné miesto plné farieb a veselých modelov. Počas svojej stáže som mala možnosť pracovať aj priamo so samotným „monsieurom“ Castelbajacom. No veľa priestoru n a realizáciu vlastných nápadov som nemala, avšak práca pre uznávanú značku znamená prispôsobiť sa.

Majú slovenskí dizajnéri šancu preraziť v zahraničí?

Tí, ktorých poznám, majú určite šancu. Závisí to od postoja a cieľov, ktoré človek má. Ak si ide vytrvalo za nimi, tak cesta sa vždy nájde.

Dá sa z dizajnu u nás vyžiť?

Nie je to ľahké a v súčasnom stave slovenského textilného priemyslu sa to nedá robiť s vidinou veľkých zárobkov. Ja to robím preto, lebo je to môj umelecký prejav. Chcem, aby ľudia nosili veselšie modely, aby z nich mali radosť, aby sa v nich cítili výnimočne a spokojne.

S tým ich aj tvoríte?
Veci vytváram tak, aby ľuďom, ktorí ich nosia, dotvárali osobnosť, aby aj odevom hovorili, akí sú. Nadarmo sa nehovorí, že šaty robia človeka. Vytváram v odevoch fantastický svet, kde môžete nosiť líšky okolo krku, plecia vám zakvitnú farebnými ružami, cez bundu vám preskočí rozprávkový krokodíl, alebo z trička vyskočí veľký Yetti
kričiaci "HUÁÁÁÁ".

Koľko stojí jeden váš model?

Je to rôzne. Buď si dotyčný vyberie z kolekcie, to znamená, že model už fyzicky existuje a v prípade záujmu mu viem vytvoriť kópiu na mieru. Ak má špeciálne požiadavky a chce skutočne niečo extra, tak je cena určite vyššia, ale so zárukou, že taký kus je len jeden. Modely z kolekcie sa cenovo pohybujú od 50 do 500 eur.

Vaše modely hýria farbami, pripomínajú balík cukríkov. Čím sa inšpirujete?

Práve tým, čo mi v odeve chýba. Siaham po príbehoch, rozprávkach, fantastických bytostiach, fikcii. Každá z mojich kolekcií ma svoj príbeh, dej, hlavnú postavu a vedľajšie dejové línie, čiže premyslenú dramaturgickú koncepciu. Tak, ako keby ste pozerali film.

Robíte dámsku i pánsku módu. V čom sa viete viac vyblázniť?
Rovnako rada robím pánsku, ako aj dámsku módu. Závisí to od momentálnej nálady a témy, ktorú spracúvam.

Na akej úrovni je domáci módny dizajn?

Slovenský dizajn sa hýbe. Môžem smelo povedať, že napreduje. Máme tu dosť šikovných dizajnérov, ktorí robia dobrú a kvalitnú prácu. Práca je to však zložitá – nie je to len o tom, že si kreslíme a navrhujeme model, ako by sa mohlo zdať na prvý pohľad. Dizajnér na Slovensku prechádza sám celým procesom – od návrhu, výberu látky, výroby a ešte aj prípadnej distribúcie produktov k zákazníkovi. Musí v práci napredovať a vždy šokovať niečím novým.

Prečo Slováci volia konfekciu pred dizajnérskymi kúskami?

Mnohí si myslia, že dizajnový kúsok musí byť veľmi drahý. Áno, určite je cena vyššia ako to, čo je ponúkané v bežných obchodoch a butikoch, ale zákazník si pripláca za originálnosť, jedinečnosť, výrobok vyrobený na Slovensku. A keď sa zrátajú všetky tieto aspekty, výsledná cena nakoniec nie je až taká hrozná. Trend nakupovacieho boomu zahraničných konfekčných značiek podľa mňa čoskoro spľasne. Myslím si, že čoraz viac ľudí zatúži po originálnosti a siahne po domácej produkcii.

Ak si porovnáte štýl Francúzov a Slovákov, čo chýba Slovákom?

V prvom rade je to určite odvaha a chuť prejaviť svoju individualitu. Ulica je svojím spôsobom tiež galéria a netreba sa báť byť odlišný a originálny. Kombinácie nediktujú trendové časopisy, ale ľudia ich musia cítiť sami. Na Slovensku je odevný dizajn ešte len v zárodkoch, no to neznamená, že výrazne zaostáva za svetom. Práve naopak – ľudia ho musia objaviť a budú príjemne prekvapení!

Na vašej stránke sú posledné dve kolekcie z roku 2010. Pripravujete niečo na tento rok?

Samozrejme. Momentálne pracujem ma menšej kolekcii Aquatic Adventures, ktorá má obsiahnuť leto 2011. Bude to pár modelov s veľmi letnou morskou a námorníckou tematikou. Zároveň už v týchto dňoch pripravujem aj veľkú kolekciu, ktorú uvediem v októbri tohto roku v rámci pokračovaní mojich autorských prehliadok v bratislavskej Gallerii Cvernovka. Bude to prevažne pánska kolekcia a vydáme sa po stopách kovbojov a banditov.

Čo považujete za svoj najväčší úspech? Kam by ste to chceli dotiahnuť?
Momentálne ma najviac tešia kladné domáce aj zahraničné ohlasy na vlastnú značku. Verím, že raz budem môcť svojich zákazníkov privítať vo vlastnom obchodíku, ktorý bude „únikom do sveta fantázie“, a ľudia si z neho budú môcť odniesť kúsok, ktorý vyčarí úsmev na tvárach ostatných ľudí.

01 - Modified: 2004-04-20 22:01:07 - Feat.: 0 - Title: Korupčné aféry v Košiciach na pokračovanie
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 12:39