StoryEditor

Premiéru filmu o Harrisonovi si prišli pozrieť jeho kolegovia z Beatles (video)

03.10.2011, 15:09
Autor:
ČTKČTK

Obaja zostávajúci členovia Beatles Paul McCartney a Ringo Starr prišli včera večer v Londýne na premiéru dokumentárneho filmu o ich kolegovi Harrisonovi, ktorý natočil americký režisér Martin Scorsese. Na premiéru snímky George Harrison: Living in the Material World prišli aj vdova po Harrisonovi Olivia a vdova po Johnovi Lennonovi Yoko Ono.

Podľa McCartneyho film vyvoláva „veľa milých spomienok“. „Bol to môj mladší kamarát zo školského autobusu, keď bol ešte malý. Je to skvelý chlapec a všetkým nám veľa chýba,“ povedal 69–ročný McCartney.

Harrison zomrel ako 58–ročný na rakovinu v novembri 2001. Martin Scorsese film pripravoval päť rokov v spolupráci s Oliviou Harrisonovou, ktorá mu poskytla archívne materiály. Vo filme sú aj rozhovory s ľuďmi okolo Harrisona – vedľa McCartneyho, Starr a Olivie Harrisonovej v ňom hovorí aj kamarátka Beatles z hamburských rokov Astrid Kirchherr, hudobný producent Phil Spector, šampión formule jedna Jackie Stewart, prvá žena Harrisona Pattie Boyd a gitarista Eric Clapton, ktorý si Pattie Boyd vzal.

Oscarový režisér Scorsese okrem hraných filmov nakrútil aj niekoľko dnes už slávnych hudobných dokumentov - v roku 1978 Posledný valčík o poslednom koncerte skupiny The Band, v roku 2006 dokument o Bobovi Dylanovi No Direction Home a o dva roky neskôr snímok Rolling Stones.

Film Living in the Material World nazvaný podľa jedného z Harrisonových albumov trvá tri a pol hodiny a v britskej tlači mal takmer bezvýhradne oslavné kritiky. Dokument chronologicky sleduje hudobníkov život od detstva v Liverpoole, éru Beatles, ale najviac času venuje obdobiu po rozpade skupiny. Vtedy vydal rad sólových albumov a naplno sa venoval meditácii, indickej hudbe a náboženstvu, ale aj záhradníčeniu a zaujímal sa o formulu jedna.

Harrisona prezývali „tichý Beatle“, ale dokument sa podľa kritík nevyhýba jeho niekedy prudkej povahe, experimentovaniu s drogami a náklonnosti k ženám. „Mal rád ženy a ženy mali rady jeho,“ hovorí v dokumente Olivia Harrison.

Na premiére boli aj členovia niekdajšej komediálnej skupiny Monty Python Michael Palin a Terry Gilliam. Harrison sa v 70. rokoch venoval filmu ako producent a zachránil neskôr slávny film Monty Python: Život Briana, keď založil svoj dom a dal tvorcom peniaze na jeho natočenie. Film pôjde v britských kinách od utorka a v polovici októbra vyjde na DVD.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 08:56