17.04.2012, 00:00
Kto by nepoznal túto skratku vyjadrujúcu pocit súhlasu, životnej pohody, vyriešeného problému. Existuje celý zoznam vysvetlení, odkiaľ pochádza toto vyjadrenie, od jazykovedných až po bizarné.

Známe je vysvetlenie z vojenského prostredia, keď sa vojaci vracali z bojov na základňu, hlásili počet mŕtvych. A keď bol nulový, tak oznámili: nula mŕtvych, čiže 0 killed. O. K. Neviem, či je to O. K., ale to v tomto prípade nie je dôležité. Tento prípad je nová knižka Ondreja Kalamára, ktorý má tiež skratku O. K. No a ako môže autor s touto skratkou nazvať svoju knihu, ak nie O.K.mihy? O.K.mihy sú chvíle nášho života, keď sme šťastní, spokojní a vyrovnaní. O takúto vyrovnanosť sa usiluje aj táto knižka. Sú to „kalamarizmy“, čiže bonmoty, aforizmy, esencie, pointy, reflexie, hlášky, myšlienky. Aj ten najdlhší útvar má len 2 – 3 vety. A najkratší O.K.mih je štvorslovný: „Nikdy neklamem, iba teraz.“

O svojich myšlienkach hovorí autor, že ich formuluje čo najstručnejšie, až „zaforizujú“. A keď už citujeme z knihy citátov, tak niekoľko slov z doslovu: „Som Kalamár a preto viem, aký je atrament vzácny, veď je to moja krv. Aforizmy sú ako molekuly vzduchu, všade okolo nás, stačí ich len správne dýchať. Aforizmy, to sú vlastne akési fŕkance myšlienok, ktoré môžu niekedy pokropiť viac ako rieky písmen. A tak fŕkam a dúfam, že vás pokropím.“ Takéto zbierky aforizmov sa dajú komponovať dvojakým spôsobom: buď sa usporiadajú abecedne alebo tematicky. Témy Kalamárovej knihy sú témami nášho života: láska, peniaze, príroda, túžby, realita, svet, samota, pýtanie sa, šťastie, život, pamäť, starnutie, mladosť, hudba... Je to vlastne taký bedeker na prežívanie života.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
01. máj 2024 23:40