StoryEditor

Slovenský dokument Trou de Fer ocenili v Moskve

10.05.2012, 17:04
Autor:
TASRTASR
Film Pavla Barabáša sa stal najlepšou dobrodružnou snímkou na festivale v Moskve.

Na XV. ročníku Moskovského medzinárodného filmového festivalu horských filmov, ktorý je členom Medzinárodnej aliancie pre horský film, získal slovenský dokument Trou de Fer jednu z hlavných cien - Best adventure film. Agentúru TASR informovala Martina Straková z K2 studia.

Dokument o prechode najťažším kaňonom sveta Trou de Fer sa na festivale stretol s najlepšími snímkami, ktoré boli vyprodukované v tomto žánri vo svete. „Ide naozaj o jedinečný a veľkolepý prírodný fenomén. Vďaka sopečnej činnosti sa tu zem prepadla do obrovskej hĺbky a vytrvalé dažde vyformovali dielo, ktoré sa ešte vďaka neprístupnosti, expozícii a množstvu vody doteraz nepodarilo filmársky zdokumentovať. My sme sa o to pokúsili a zdá sa, že úspešne,“ uviedol režisér filmu Pavol Barabáš, ktorý bol nominovaný na najprestížnejšie festivaly v talianskom Trente, v kanadskom Banffe a získal medzinárodné ocenenia v Nemecku, Turecku, Francúzsku, Poľsku, Česku, Slovinsku, Španielsku, Bulharsku i na Slovensku.

Barabáš sa v úspešnom dokumente opäť vracia k obľúbenej téme človeka vystaveného extrémnym podmienkam. Divákom sprostredkuje nielen presvedčenie, že keď človek chce, môže a dokáže prekonať aj tie najťažšie životné prekážky, ale pozornosť sústreďuje aj na to, čo všetko musí obetovať, keď chce kráčať za svojím cieľom. Film je aj sondou do ľudského charakteru, ktorý sa naplno ukáže predovšetkým v hraničných a zlomových situáciách. Vypovedá o potrebe kolektívnej sily a dôležitosti tímovej spolupráce.

Hlavná postava filmu Miro Dušek výkon expedície zhodnotil slovami: „Na prechod sme sa pripravovali tri roky. Na takmer tisícmetrové prevýšenie kaňonu sme potrebovali 700 metrov špeciálnych lán. Vzrušenie a obavy z obrovskej hĺbky, ktorá mizla v neznáme, sme cítili všetci. Z kaňonu totiž niet návratu ani úniku. Existuje tam len cesta vpred.“ Slovenskí diváci mohli film Trou de Fer vidieť v kinách a vychádza i na DVD.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 12:36