StoryEditor

Peter Cmorik zahrá pre Dzurindu za polovicu

18.01.2012, 23:00
Na mítingoch sa budú voliči cítiť ako na koncertoch, koľko za to umelci berú, nikto nepovie.

Strany opäť lákajú voličov na mítingy umelcami a hudobnými kapelami. Koľko im za vystúpenia platia, však taja. A to aj napriek tomu, že sú z veľkej časti financované zo štátneho rozpočtu príspevkom za voľby.





O cene ako jediný prehovoril len manažér superstaristu Petra Cmorika, ktorý bude opäť spievať pre SDKÚ-DS. Jozef Šebo pre HN potvrdil, že za jedno vystúpenie dostane zhruba polovicu z honoráru, ktorý dostáva pri bežných koncertoch. Za ne podľa manažéra berie dve- až tritisíc eur. „Na cenu malo vplyv, že strana mu je sympatická a vystúpení bude veľa.“
Ostatní cenu taja. „Honoráre nemôžeme zverejniť, pretože sú predmetom obchodného tajomstva,“ reagoval konateľ reklamnej spoločnosti Bumerang Igor Balla, ktorá zabezpečuje vystúpenia pre stranu Most-Híd.

Podobne sa k tomu stavajú aj samotní interpreti .„V zmluve je napísané, že sa honorár nebude zverejňovať,“ povedala Lucia Vrátivová, ktorá zastupuje českého speváka Michala Davida. Ten vystúpi na poslednom mítingu strany Smer-SD v bratislavskom Národnom tenisovom centre dva dni pred voľbami.

Sympatická politika
Pre najsilnejšiu opozičnú stranu Smer-SD bude okrem Michala Davida hrať aj Otto Weiter. Spevák si myslí, že časy, keď sa umelci spájali so stranou, pre ktorú vystupovali, sú už preč. Priznal však, že politika strany Smer je mu sympatická. „Sociálnu politiku má jednoznačne najlepšiu. Kto hovorí, že to tak nie je, je klamár,“ argumentuje Weiter. Za vystúpenia pre Smer zoberie vraj ten istý honorár ako za bežné vystúpenie. Sumu odmietol prezradiť.

Koľko umelcom strana zaplatí, nechcel spresniť ani jej hovorca Erik Tomáš. „Finálne sumy budeme poznať až na konci kampane. Potom nebudeme mať problém zverejniť ich.“

Modrý s humorom
Most-Híd bude mať na mítingoch slovenských aj maďarských umelcov, v závislosti od miesta, kde sa budú konať. Hrať bude napríklad maďarská superstar Renáta Tólvai či Cigánski diabli. Podľa manažéra diablov im hranie pre politikov neprekáža. „Strana reprezentuje myšlienku spájania menšín a národností, s ktorou sa orchester stotožňuje,“ reagoval.

Kresťanskodemokratické hnutie stavilo tiež na známe meno, krajské mítingy bude moderovať Milan Markovič. Strana má pripravené aj vystúpenia ľudových súborov. Najviac ušetrí strana SaS. Pre ňu totiž zadarmo hrá Marián Greksa, ktorý je na jej kandidátke ako nezávislý.

Umelci v akcii
Umelci sa vyjadrujú k slovenskej politike aj inak. Pred niekoľkými dňami sa spustila kampaň Stojím si za názorom. V nej napríklad speváčka Jana Kirschner vyzýva mladých ľudí, aby neboli k voľbám ľahostajní. Väčšina tvárí iniciatívy však vyjadruje svoj názor na spoločenské témy.

Nejde o novinku, už pred voľbami v roku 2010 fungoval obdobný projekt, avšak s jasnejším odkazom „Chcete sa zbaviť svojich dospievajúcich detí? Voľte Fica. Odídu samy.“ Hlas postavičky nahovoril herec Richard Stanke. Tvrdí, že o niečom podobnom uvažuje aj pred týmito voľbami: „Keď bude hroziť veľké ľavičiarske víťazstvo, ešte viac nás to asi zmobilizuje.“

Desmod je drahý
S politickými stranami sa spájali mená aj pred prechádzajúcimi voľbami. SDKÚ-DS hral napríklad Gladiátor. Teraz ich však podľa manažéra kapely strana neoslovila. „Aj tak by sme nehrali pre nikoho iného, len pre nich.“
Peter Marcin je vo vyjadreniach zdržanlivejší. Napriek tomu, že vystupoval na mítingoch Smeru, nepodporuje žiadnu stranu. „Len som účinkoval v zábavnom programe, teraz už nebudem.“
Spevák skupiny Desmod Mário „Kuly“ Kollár HN potvrdil, že skupinu oslovila jedna opozičná a dve koaličné strany. „Mám však prísny zákaz povedať, ktoré.“ Nedohodli sa ani s jednou z nich. „Asi sme príliš drahí,“ uzatvára Kuly.


Kto bude vystupovať pre strany:

Smer-SD
Michal David
Otto Weiter
Drišľak

SDKÚ-DS
Peter Cmorik
Elena Vacvalová (talkshow 7 so zárukou)

KDH
Kandráčovci
Terchovská ľudová hudba
Mária Podhradská a Richard Čanaky (séria koncertov Spievankovo)

Most-Híd
Cigánski diabli
Kochanski
Robo Opatovský
Senzus
Renáta Tolvai
Lajcsi

SaS
Marián Greksa
mieste folklórne skupiny

SNS
nespresnili

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 03:43