StoryEditor

Košice to na úvod zvládli. So cťou (foto)

Víkend v novom Európskom hlavnom meste kultúry bol výborný. Sklamal otvárací ceremoniál.

Veľkolepý ohňostroj, ktorý trochu zanikol v hmle, ambiciózne nastavená šou, hudobníci z východu a na druhej strane tisíce ľudí pod pódiom. Planéta Košice začala vysielať kultúrne signály do celej Európy. Ak však túto alegóriu, ktorú ťahali organizátori celým otváracím ceremoniálom, odfiltrujeme, zostane nám trochu rozpačitý pocit. Na jednej ľudia, ktorí sa nechali zabávať hudbou (neodradilo ich ani nepríjemné počasie) a na druhej strane prekombinovaný „košický vesmírny program“.

 

Obrovská laserová šou sa na námestí striedala s hudobníkmi ako Peter Bič Project či Chiki-liki tua. Prestávky medzi hudbou vypĺňali obrazy kozmonautov, ktorí mali náš odkaz šíriť ďalej. Dav však dostávala do varu najmä hudba, tieto vsuvky pôsobili miestami umelo a silene. Nadšené wau vyvolali až svietiace balónové postavy, ktoré boli vypustené medzi ľudí. A, samozrejme, miestny miláčik a autor hymny európskeho mesta kultúry Marián Čekovský.

„Neopovážte sa krátiť rozpočet na kultúru, pretože tá zbližuje a je potrebná aj v čase krízy,“ vyhlásila na pódiu európska komisárka pre vzdelávanie, kultúru, viacjazyčnosť a mládež Androulla Vassiliouová. Primátor Košíc Richard Raši taktiež privítal dav a zaprial mestu, aby vyťažilo čo najviac z príležitosti, akú tento rok dostáva.

Štart v divadle

Slávnostné otvorenie sa však začalo už krátko predtým v Štátnom divadle. Medzi vysokými politickými predstaviteľmi nechýbal prezident Ivan Gašparovič, premiér Robert Fico či predseda parlamentu Pavol Paška. „Gratulujem Košiciam a držím im palce,“ vyjadril sa premiér počas programu, ktorý moderovali Milan Zimnýkoval a Marcel Forgáč. Vesmírna tematika (žiaľ) neobišla ani túto časť programu. Kapela Siempere a spevák Lukáš Adamec si napríklad pripravili rockovú verziu piesne Spadla z oblakov.

Zaujímavou vsuvkou bola Ida Kelarová a jej krásne vystúpenie s deťmi v komunitnom centre.
Na javisku sa okrem predstaviteľov štátu objavili aj hudobné a tanečné skupiny z východu. Celý večer sa niesol v duchu oslavy štyroch košických osobností – režiséra Juraja Jakubiska, básnika a sochára Gyulu Kosice, architekta Ľudovíta Oelschlägera a spisovateľa Sándora Máraiho.

Umelci sú nadšení

Napriek tomu, že ešte pár dní pred otváracím ceremoniálom sa mesto profilovalo rozpačito, umelci, ktorí sa cez víkend na východe predstavili, netaja nadšenie. A všetci sa zhodujú: kultúru v uliciach cítiť. „Je to tu taký malý štát v štáte, každý si v tomto kultúrnom mravenisku hľadá svoje a myslím si, že ho nájdu. Je to veľkolepé,“ netají nadšenie speváčka a účastníčka šou Katka Knechtová. Aj Daniel Salontay zo hudobnej skupiny Longital mal pozitívne pocity. „Som veľmi príjemne prekvapený tým, ako to tu prebieha, bol to ľudsky veľmi bohatý víkend.“ Priznáva, že do Košíc prichádzal skepticky naladený, ale posledný negatívny zážitok sa mu spájal s rozbitou železničnou stanicou.

Osviežením bola aj módna návrhárka Lenka Sršňová, ktorá tu predstavovala v sobotu večer svoju kolekciu Magika Fantastika. „Vidieť, že tu ľudí móda baví, bola tu príjemná atmosféra.“ Jej kolekcia na jar/leto 2013 zožala úspech – najmä preto, že hrá farbami a je veselá. „Je inšpirovaná cirkusom, radosťou zo života,“ vysvetľuje.

Len začiatok

Počas víkendu sa na východe predstavilo 100 účinkujúcich na 70 miestach v meste. Celkové náklady na projekt sú asi 85 miliónov eur, z toho 60 miliónov ide z eurofondov. Pre neskorý začiatok stavebných prác sa neskôr otvorí Kulturpark, ale aj Kunsthalle za 7,3 milióna eur. Tá vyrastá v starej krytej plavárni, to, že sa tam budú organizovať kultúrne akcie aj po skončení podujatia, zákon garantuje na päť rokov.

Pre metropolu východu však ide len o začiatok. Ako zdôraznila eurokomisárka Androulla Vassiliouová počas oficiálneho programu v Štátnom divadle, mesto bude v centre nielen kultúrnej pozornosti celý rok. „Tento projekt je dôkazom toho, že Európska únia nie je len trh, my chceme predstavovať rôznorodosť a bohatosť národov celej únie. Želám Košiciam úspech.“ Úvodný ceremoniál zanechal trochu rozpačitý dojem, no mesto podržali najmä nadšení ľudia. A britská bomba menom Jamirouai.

Jamirouai.

Snímky: TASR a EHMK/Tomáš Bachura, Michal Bober, Miroslav Vacula

01 - Modified: 2004-10-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Začne sa predaj majetku BDV družstva 02 - Modified: 2004-10-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Úľavy sa môžu ešte rozšíriť 03 - Modified: 2004-10-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Z pravidiel doterajšej tripartity
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 21:58