StoryEditor

Krištáľové krídlo si odniesla aj herečka Zuzana Kronerová

16.01.2012, 10:57
Autor:
TASRTASR
Včera večer v bratislavskej Inchebe odovzdali už na 15. ročníku ocenenie Krištáľové krídlo. Medzi laureátmi tejto ceny boli aj umelecké osobnosti.

V kategórii divadlo a audiovizuálne umenie si cenu prebrala herečka Zuzana Kronerová za postavu Violet v inscenácii August na konci Ameriky, v ktorej hosťovala v Slovenskom komornom divadle Martin.

Laureátom v kategórii výtvarné umenie sa stal akademický sochár Ferdinand Chrenka za koncepciu, organizáciu a realizáciu výstavy s názvom Fairplay Design pri príležitosti Svetového dňa duševného vlastníctva. 

V oblasti hudby ocenili hlavnú zbormajsterku Slovenského filharmonického zboru Blanku Juhaňákovú za mimoriadne umelecké výkony na medzinárodných hudobných scénach.

Kultúru a umenie doplnila ešte aj kategória architektúra, v ktorej si Krištáľové krídlo odniesol tandem Peter Bouda a Ivan Masár za rekonštrukciu Starej radnice v historickom centre Bratislavy.

„Bolo veľmi náročné to celé pripraviť a tento rok sme si latku postavili veľmi vysoko, lebo sme pozvali všetky ocenené osobnosti, nominantov aj členov poroty z predchádzajúcich ročníkov. Som šťastná, opäť som videla šťastných ľudí, ktorí s veľkou noblesou prijali túto cenu. Boli to všetko osobnosti, ktoré dosiahli v živote veľmi veľa. Páči sa mi, že prídu, vystúpia na pódium, s úctou si cenu preberajú a dokonca sú aj vtipní. To je krásne,“ povedala autorka a producentka projektu Mária Vaškovičová.

Toto ocenenie si v nedeľu večer  zapísalo už 15. pokračovanie. „Hlavný dôvod, prečo som sa rozhodla Krištáľové krídlo organizovať, bol ten, že sa mi po revolúcii nepáčilo a neoslovil ma šoubiznis tým, že sa oslavovala len ženská krása, missky či osobnosti televíznych obrazoviek. Stále som mala pocit, že toto by nemalo stačiť na Slovensku pre oslavu a uznávanie. Hľadala som niečo, ako je Krištáľové krídlo, aby sme uznávali aj ľudské hodnoty, veľkosť ľudského ducha, ktorý nepodlieha inflácii ani móde. O to sme sa snažili krok za krokom od prvého ročníka, aby sme verejnosti predstavili osobnosti, ktoré vykonávajú nadpriemerne svoju prácu, obetujú pre ňu veľa času a vynakladajú veľké úsilie. Sú to naše špičky, ktoré sú nielen doma, ale aj v zahraničí veľmi uznávané,“ dodala Vaškovičová.

Ocenenie Krištáľové krídlo je uznaním za mimoriadne výkony ľudí, ktorí svojou prácou významne ovplyvnili rôzne oblasti života, od hospodárstva až po umenie a šport. Mimoriadnu cenu, ktorú získal Ivan Koza, udeľuje veľká porota buď za celoživotné dielo, pri dosiahnutí životného jubilea, za dosiahnutie úspechu za hranicami Slovenska alebo za výnimočný čin roka.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 10:50