StoryEditor

Karlovarské filmové menu je v znamení návratu k prírode (video)

02.07.2012, 00:00
Medzinárodný filmový festival Karlove Vary je v plnom prúde. Predstavili na na ňom aj Slováci.

Napriek stálym kontroverziám, či hlavný súťažný program MFF Karlove Vary stojí za to alebo nie, zostáva faktom, že pre súťažný program sa podarilo tento rok získať dvanásť filmov, z ktorých väčšia časť sú svetové premiéry. Ďalších sedem filmov sa premieta v hlavnom programe mimo súťaže. V súťažnom programe je aj svetová premiéra česko-poľskej koprodukcie Film Polski a mimo súťaže beží vo svetovej premiére nový film Vladimíra Michálka Posol. Od súťaže festivalu, ktorý sa koná skoro po Cannes a necelé dva mesiace pred Locarnom a Benátkami, sa nedajú očakávať zázraky. Napriek tomu sa festivalu každoročne darí získať do súťaže niekoľko veľmi dobrých filmov, práve tak ako Art Film Festu v Trenčianskych Tepliciach, ktorý má podobnú časovú nevýhodu.

Filmy z prírody a o osude starých ľudí
Kanadský súťažný film Kamión v réžii Rafaela Ouellette rozpráva príbeh zarámovaný hlbokou kanadskou prírodou, lesmi a jazerami. Okrem psychologickej zápletky so starším vodičom kamiónu, ktorý preváža drevo a zrazí sa s „osobákom“, je tu aj ekologický a antiglobalizačný moment. Synovia vodiča totiž bojujú nielen proti psychickému pádu otca, ale aj proti „amerikanizácii a industrializácii krajiny i kultúry“. Je totiž lepšie v lesoch ako v preplnenom meste.


Hell

Niečo podobné zaznelo z filmov programovej sekcie Desať európskych režisérov očami Variety, ktorá patrí k tým obľúbeným, hoci filmy sem vyberajú filmoví kritici filmového periodika Variety. A kritici mávajú medzi divákmi zlú povesť kvôli svojmu vkusu. Tento rok vybrali napríklad islandský film Doprava doľava, ktorého dej sa odohráva v opustených islandských kopcoch a počas celého filmu vidíme okrem dvoch hrdinov len stádo oviec. V rovnakej sekcii, teda očami Variety, prehovoril aj nemecký režisér Tim Fehlbaum vo svojom sci-fi Hell. Opisuje svet v roku 2016, ktorý sa stal globálnou pustatinou a operujú v ňom len izolované skupiny gangstrov, ktorým sa podarilo zachrániť nejaké potraviny.

Kritici Variety vybrali do Karlových Varov tiež unikátny animovaný film Arrugas v réžii Ignacia Ferrerasa. Film vznikol náročnou ručnou animáciou z komiksu Paca Roca. Roco získal španielsku štátnu cenu za najlepší komiks v roku 2008. Príbeh je cez svoj vtip pochmúrny a nadväzuje svojím duchom na Hanekeho film Láska, ktorý tento rok v Cannes dostal Zlatú palmu a premieta sa aj v Karlových Varoch. Arrugas líči príbeh penzionovaného bankového úradníka, ktorý musí odísť do domova dôchodcov, pretože sa o neho nemá kto postarať. Rockefeller, ako úradníka prezývajú, napokon s dvomi dôchodcami z domova ujde, ale kvôli demencii nemôže pokračovať ďalej. Všetci traja sa vracajú a Rockefeller odchádza na strážené oddelenie pre ťažkých pacientov. Podobnú tému „čo so starými ľuďmi“ má ďalší španielsky súťažný film Ukameňovanie svätého Štefana, ktorý bude v Karlových Varoch ešte len uvedený. Zdá sa, že ekologické a ľudské témy o osude planéty a osude starých ľudí sú pre filmárov zvlášť dôležité.


Arrugas

Slovensko vo Varoch
Zo slovenských filmov v Karlových Varoch je uvedený film Slnko v sieti v novej programovej sekcii Návraty k prameňom. V sekcii Na východ od západu bola uvedená česko-slovenská koprodukcia Až do mesta Aš a v rámci sekcie České filmy 2011 – 2012 sa uvádza sedem česko-slovenských alebo slovensko-českých koprodukcií. To je jasná správa, že obe kinematografie sa vďaka dobre fungujúcemu slovenskému podpornému systému vzájomne zbližujú. Na osobitnej projekcii mimo oficiálneho programu uviedli včera pozoruhodnú slovenskú snímku Tanec Medzi črepinami.

V novozavedenej prezentačnej platforme pre pripravované české a slovenské projekty bude zajtra prezentovaný projekt Piargy (Lukáš Hanulák), Wilsonovo (Jiří Strach) a Eva Nová (Marko Škop). Slovenská režisérka Mira Fornay bude v Karlových Varoch dnes prezentovať svoj nový film Môj pes killer ako  „work in progress“, teda ako film v štádiu dokončovania.


Z Karlových Varov píše Radovan Holub,
filmový publicista a spolupracovník MFF Bratislava

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 06:03