StoryEditor

Adele prepisuje britskú históriu. Predbehla aj Pink Floyd

20.03.2012, 23:00
Autor:
TASRTASR
Vlaňajší album Adele s názvom 21 je už siedmym najpredávanejším albumom všetkých čias v Británii.

Vyplýva to zo včerajšej informácie spoločnosti Official Charts Comapny. Album, ktorý pôvodne tvorilo desať nahrávok, doplnených v deluxe vydaní a rôznych národných verziách o bonusové skladby, si kúpilo už viac ako 4,1 milióna ľudí. Znamená to, že Adelin album ovenčený prestížnymi cenami ako Grammy i BRIT Awards za najlepší album roka 2011, sa posunul už pred kultovú kolekciu skupiny Pink Floyd The Dark Side of the Moon (1973). Keď si Adelin titul kúpi ďalších 12-tisíc fanúšikov, postúpi už na šiestu priečku a odsunie za seba album Brothers in Arms skupiny Dire Straits z roku 1985.

Mimochodom, album 21 sa aspoň na týždeň dostal na prvé miesto rebríčka vo viac ako dvoch tuctoch štátov, vrátane Veľkej Británie a USA, ale aj Austrálie, ČR, Francúzska, Kanady, Mexika, Nemecka, Poľska alebo Talianska. Ocenili ho desiatkami zlatých, platinových alebo diamantových platní od Argentíny a Brazílie cez mnohé európske štáty až po Japonsko a Austráliu.

Na čele rebríčka najpredávanejších albumov všetkých čias je vo Veľkej Británii skupina Queen a kompilácia jej najväčších hitov Greatest Hits, z ktorej sa predalo 5,86 milióna kusom. Druhý je titul Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band skupiny Beatles a tretia kompilácia najväčších hitov skupiny ABBA.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 08:44