StoryEditor

Nobelova cena za literatúru ostáva vo Švédsku. Získal ju Tomas Tranströmer

06.10.2011, 12:55
Autor:
kulkul
Tohtoročným laureátom prestížnej Nobelovej ceny za literatúru je 80--ročný básnik Tomas Tranströmer. Kráľovská švédska akadémia ocenila jeho tvorbu, ktorá ponúka svieži prístup do reality.

Nobelovu cenu za literatúru získal švédsky básnik Tomas Tranströmer. V Štokholme to dnes o jednej hodine poobede oznámila Kráľovská švédska akadémia. „Pretože prostredníctvom zhustených, priehľadných obrazov nám ponúka svieži prístup do reality,“ píše sa v oficiálnom vyhlásení.

Tento rok znalci pomerov favorizovali východných autorov, pretože ocenenie v posledných 10 rokoch zostalo sedemkrát na starom kontinente. Medzi favoritov radili hlavne sýrskeho básnika Adonisa a japonského prozaika Harukiho Murakamiho. Dva dni pred oznámením mena laureáta sa v užšom kruhu favoritov ocitla aj žijúca legenda americkej folkovej a rockovej hudby, 70-ročný skladateľ, gitarista a spevák Bob Dylan.

Tohtoročná voľba by mohla vzbudiť kontroverzie, pretože Švédska akadémia v minulých rokoch čelila kritike, že sa pri výbere sústreďuje na európsku literárnu scénu. Výbor švédskych akademikov dokonca najal ďalších expertov, aby hodnotili literárne diela z neeurópskych krajín. Európania získali sedem z posledných desiatich ocenení. Do USA putovala cena za literatúru naposledy v roku 1993, zatiaľ čo vlani získal cenu za literatúru peruánsky spisovateľ Mario Vargas Llosa.

Prestížne ocenenie dotované sumou desať miliónov švédskych korún (vyše milióna eur) sa udeľuje od roku 1901 s prerušeniami najmä v rokoch svetových vojnových konfliktov. V zmysle testamentu vynálezcu dynamitu Alfreda Nobela sa jeho nositeľmi môžu stať autori mimoriadnych literárnych kvalít, ktorých dielo je obohatením ľudstva.

01 - Modified: 2004-05-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Trojnásobný parížsky šampión zastavil Federera 02 - Modified: 2004-05-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Francúzi v Prešove nezaváhali
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 21:58