StoryEditor

Headlineri jesennej Pohody pre HN: Aj hudba je len povolanie (video + foto)

22.11.2011, 23:00
Pred dvomi rokmi predviedli na Bažant Pohode hudobnú smršť, teraz prichádzajú s novým albumom For the Masses na prvý Pohoda indoor camping festival. Britskí energickí rebeli -- Hadouken!

V lete ste mali nabitú festivalovú šnúru, teraz prichádzate na slovenskú Indoor Pohodu. Hráte radi na festivaloch?
James Smith: Áno, veľmi. Hrali sme naozaj dosť, boli sme aj na maďarskom Szigete. A mám pocit, že sa zlepšujeme každým festivalom – naše hranie i samotné akcie. Som rád, že dokážeme pritiahnuť pred pódiá masy.

A ako reagujú?
J. S.: Skvelo, naozaj cítiť, že sme s ľuďmi po pár pesničkách na rovnakej  vlne.

Na Slovensku ste vystupovali už v roku 2009. Pamätáte sa na to?
Alice Spooner: Nechcem, aby to vyznelo ako klišé, ale často si vystúpenia pamätáme vďaka ľuďom. Či sa nechajú „zlomiť“ a vtiahnuť do našej hudby. Na Pohode sa to stalo.
J. S.: Presne tak, chceme, aby sa ľudia usmievali, aby si koncert užili. Hudba má ľudí baviť a my budeme radi, ak budeme ako ten nástroj dobrej nálady fungovať. A potom pomôže aj dobré počasie a miešané drinky v zákulisí zadarmo (smiech).

Vaša šou je energická, ľudia na vašich koncertoch šalejú. Ako by mala vyzerať vaša ideálna šou?
J. S.: Napríklad ako vystúpenie The Prodigy, pretože oni vedia urobiť neuveriteľnú a nezabudnuteľnú šou. Vedia strhnúť a hypnotizovať ľudí. To je umenie.

Je však o vás známe, že neznášate kategorizáciu hudby, prečo?
J. S.: Pretože to už nefunguje ako kedysi, nemáte rock, pop a folk. Teraz sa štýly prelínajú a je úplne jedno, akú nálepku sa vám snažia dať. A my sme tiež kapela, ktorá má niečo s rockom, niečo s diskom. Však si nás pusťte, alebo ešte lepšie, príďte si nás pozrieť. Zabavte sa a kašlite na nálepky.

Vaše koncerty sú zväčša plné. Je hudba dobrý biznis?
J. S.: Jasné, viem, že väčšina ľudí sa tvári, že ide o filozofiu, ale je to v podstate povolanie. Keď viete, že vás to živí, tak sa asi nebudete opitý motať po pódiu. Budete makať, drieť. A keď budete obrovská hviezda, nemôžete si dovoliť zahrať zlý koncert. Však si ho ľudia platia.

Platí to aj na festivaloch?
J.S.: Ešte viac, preto do toho dávame stodesať percent. Ak nebudete dobrý, ak budete nudiť, budúci rok vás na festival nemusia zavolať. Takže moja filozofia je, že keď som na pódiu, som umelec, no vnímam to všetko okolo seba, výstupy a nahrávky ako biznis. A musím makať rovnako ako iní ľudia v práci.

https://www.youtube.com/embed/gnYeQx5-0t8
Zdroj: YouTube

Pochádzate z Británie, tam je asi ľahšie byť hudobníkom, nie? Máte tam dlhú hudobnú tradíciu.
A.S.: Máte pravdu, hlavne sme mali vždy čo počúvať, hudba je všade okolo.
J.S.: Ja som hrdý na to, že pochádzam z britskej scény, máme najlepších hudobníkov na svete. Každý, čo niečo v hudbe znamenal, bol z Británie.

Teraz trochu krivdíte veľkým menám mimo ostrovov.
J.S.: My sme mali Beatles, kto mal viac?
A.S.: Ale je to ľahšie možno aj preto, že je to anglicky hovoriaca krajina, japonské texty sa asi tak ľahko nepresadia vo svete.

A čo vaša hudba?
A.S.: Je iná, nechceme dávať nejaké veľké odkazy svetu. Naša hudba je emocionálna a dáva ľuďom šancu na únik. A čo viac si môže skupina priať? Nepotrebujeme byť politickí. My len robíme hudbu, to zase nie je veda, je to radosť.

Takže žiadna heroizácia?
A.S.: Nie, nemáme prečo. Sme radi, že máme silu tvoriť a máme inšpiráciu. Máme z toho radosť.

A má inšpirácia hranice?
A.S.: Zatiaľ, našťastie, nie...

Kto sú Hadouken!
Britská discopunková skupina sa sformovala v Leeds v roku 2006. Jej členmi sú James Smith, Alice Spooner, Daniel „Pilau“ Rice, Nick Rice a Christopher Purcell. O rok nato vydali prvú dvojpiesňový limitovaný vinyl, na ktorom bol ich prvý hit That Boy That Girl. V roku 2008 vydali prvý štúdiový album Music for an Accelerated Culture a minulý rok k nemu pridali druhý s názvom For the Masses.

01 - Modified: 2004-06-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čudné príhody so psom a s mladým autistom 02 - Modified: 2004-06-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kto na jeho miesto? 03 - Modified: 2004-06-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Harry Potter: Do tretice všetko dobré 04 - Modified: 2004-06-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prečo nie je nevyhnutné čítať Rowlingovej knihy
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 10:01