StoryEditor

Esben and the Witch: Aj prasknuté struny si ľudia užijú

31.05.2011, 00:00
Názov si požičali od strašidelnej dánskej rozprávky a hrajú temnú, tajomnú, ale najmä energickú hudbu. "Tešíme sa na Slovensko," vyhlásili po koncerte vo Viedni.

Brightonské trio Esben and the Witch bolo jedným z prvým mien, ktoré potvrdil festival Pohoda. Názov si požičali od strašidelnej dánskej rozprávky a hrajú temnú, tajomnú, ale najmä energickú hudbu. „Tešíme sa na Slovensko,“ vyhlásili po koncerte vo Viedni.

Hrali ste kúsok od Slovenska, vo vedenskom klube, v lete budete na festivale pod holým nebom. Kde hráte radšej?
Rachel: Keďže budeme hrať na Pohode, mali by sme asi povedať, že máme radi veľké pódiá na festivaloch (smiech).

Povedzte pravdu.
Thomas: Asi by sme mali povedať, že v tmavých kluboch, kde je pre naše songy najlepšia atmosféra. Ale na druhej strane ľudia sú lepšie naladení na festivaloch; u nás záleží aj na tom, v ktorej časti dňa hráme. A viete, ak je dvanásť hodín, slnko páli a vám sa podarí podmaniť si dav, je to úžasné. Vieme, že ak do toho dáme všetko, dá sa to. Vieme ich vyprovokovať k reakcii.

Vaša hudba je iná naživo ako z nahrávky. Je ešte silnejšia, trochu temná, no plná energie. Prečo?
Thomas: Používame šesť rúk, snažíme sa hrať na gitare, bubnovať a vždy to vyjde nejako inak. Ale to je aj náš cieľ. Vystavať tie skladby opatrne a zároveň silno. My vlastne tvoríme, keď hráme naživo. Poriadne búchame do bubna, poriadne spievame. Snažíme sa tým ľuďom dať vždy viac. A vždy je to trošku iné.

Na platni je to viac pod kontrolou?
Rachel: Dá sa to tak povedať. Ľudia milujú improvizáciu. Aj dnes nám praskli struny, ale dav si to užíval, pretože sme začali improvizovať. A tým pádom zažili naozaj originálny „live“ koncert.

Existujete len pár rokov, ste mladí, čo vás k takejto hudbe inšpiruje?
Thomas: Všetko. Naše cestovanie, knihy, ktoré čítame, filmy, ktoré vidíme, koncerty, ktoré odohráme. Dokonca aj ľudia, ktorých stretneme. Všetko, čo smerom k nám vyžaruje nejaké emócie.

Tie emócie sú na prvý pohľad temné.
Thomas: To by som nepovedal. Ale mnohí ich označujú ako temne. No ak to je temné to, čo ľuďmi pohne, čo ich rozhýbe a ak zažijú niečo krásne, potom sme s tým spokojní.

Všetko pre spokojné publikum?
Daniel: Pre nás to znamená všetko. Ak dostanete dav, ak si ho podmaníte, tak sa stáva sa súčasťou predstavenia. Je to vzťah medzi kapelou a ľuďmi, ktorý sa vytvára na jeden koncert.

Čo od vás môžu ľudia na Pohode očakávať?
Thomas: Šou a únik. Únik do sveta hudby, ktorú budeme hrať na plné obrátky. Nechceme byť jednou z kapiel, čo uvidíte, chceme, aby ste si nás zapamätali. Aby ste cítili, že toto je niečo iné. Chceme, aby ste zažili niečo iné. Veľmi sa na Slovensko tešíme. Budeme tam o deň skôr, takže si užijeme aj festival.

Koľko takýchto koncertov hráte za rok?
Rachel: Tento rok sa blížime k stovke.

Prečo ste máte v názve čarodejnicu (witch – čarodejnica, pozn. red.)?
Thomas: Rozmýšľali sme, ako nazvať kapelu, ktorá pracuje s elektronikou a gitarou, a práve vtedy sme sa stretli s dánskou rozprávkou, ktorá má rovnaký názov. Nie je to preto, že milujeme rozprávky, túto sme si prečítali a páčil sa nám jej odkaz. Viete, výber názvu je ťažký, ale toto nás chytilo všetkých.

A nechcete urobiť pieseň k rozprávke?
Robili sme pieseň k filmu. Ale prečo nie, môže to byť super.


Kto sú Esben and the Witch
Traja hudobníci hrajúci indie rock pochádzajú z britského Brightonu. Po tom, ako si svojpomocne vydali platňu 33 v roku 2009 a zažiarili singlom Lucia, at the Precipice, podpísali zmluvu s prestížnym Matador Records. Ich debut Violet Cries kritika prijala veľmi dobre. Britské hviezdy zažiaria aj na festivale Pohoda v Trenčíne.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 15:41