StoryEditor

Veci Jacksona a Taylorovej sa bezhlavo dražili/O veci Jacksona a Taylorovej bol veľký záujem

18.12.2011, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Bratislava -- Dražby predmetov patriacich kráľovi popu Michaelovi Jacksonovi a hviezde strieborného plátna Elizabeth Taylorovej prekonali očakávania a vyniesli milióny dolárov.
Predmety z domu, v ktorom do konca svojho života žil Michael Jackson, sa cez víkend predali za takmer milión dolárov (približne 765-tisíc eur).
Emocionálny rozmer dražby
Najväčší záujem bol o tabuľu z kuchyne, na ktorú Jacksonove deti napísali "Milujem ťa, ocko". Skriňa, na ktorej zrkadlo si Jackson písal motivačné odkazy, vyniesla v aukcii viac ako 25-tisíc dolárov (19-tisíc eur). V aukčnej sieni prepukol spontánny potlesk, keď cez telefón prihadzujúci kupec vyhral tento predmet. "Cvič, zlepšuj sa, marec, apríl, naplno máj" píše sa v odkaze, ktorý súvisí s Jacksonovými prípravami na veľkolepé turné This Is It, ktorého sa už nedožil. Okrem toho sa v aukcii dražili kusy nábytku a diela umelcov, ktorá mal spevák v prenajatom dome v Los Angeles, v ktorom žil až do smrti v júni 2009. Podľa riaditeľa aukčnej siene Julien's Auctions Darrena Juliena výťažok poputuje Jacksonovým deťom a matke Katherine.
Mojej ozajstnej láske
Úspešnejšia bola aukcia vecí herečky Elizabeth Taylorovej, ktorá sa uskutočnila minulý týždeň v New Yorku. Dražili sa na nej šperky, šaty a ďalšie predmety jednej z najobdivovanejších herečiek, ktorá zomrela v marci tohto roku. Tie sa dohromady vydražili za 153 miliónov dolárov (117 miliónov eur). Fotografia Taylorovej priateľa, speváka Michaela Jacksona s venovaním "Mojej ozajstnej láske Elizabeth" sa vydražila za 146 500 dolárov (112-tisíc eur). Rekordných 116 miliónov dolárov (takmer 89 miliónov eur) však vyniesla dražba šperkov, pričom prihadzovanie označili prítomní ako "horúčkovité". Aukčná sieň Christie's odhadovala, že celkovo za týždennú dražbu utŕži 30 až 50 miliónov dolárov (23 až 38 miliónov eur). Kúzlo Taylorovej však pôsobilo na kupujúcich natoľko, že bezhlavo prihadzovali aj na predmety, ktorých hodnota je len citová, a vyhnali ich cenu aj na stonásobok odhadnej ceny. (čtk)

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 13:04