StoryEditor

Múdrosti modrosti

27.02.2012, 23:00
Moje kreatívne dielne sú vždy iné. Vnímam svojich klientov a na ich potreby šijem kreatívne techniky.

Jednu však robím so všetkými. Dám im zadanie, aby vymysleli čo najviac odtieňov modrej farby. Prečo modrej? Možno preto, že je to moja najobľúbenejšia farba. Alebo preto, že ma k tomu inšpirovala nádherná pieseň Collegia Musica s textom Borisa Filana, ktorá mala názov Smutnomodrá. Keď existuje smutnomodrá, môže byť aj veselomodrá? Ako asi vyzerá? Keď dostanú ľudia túto úlohu, najprv si spomenú na obvyklé odtiene modrej: belasá, azúrová, námornícka modrá... Ale potom sa ich fantázia rozvinie naplno.

A tak mám vo svojej modrej databáze aj takéto výmysly: avivážna modrá, bodrá modrá, bohviemodrá, bledulilinkomodrá. Pod písmenom Č sa nachádzajú aj takéto modrosti: ČSOB modrá, čistá ako duša novonarodeného dieťaťa. Niektoré modré sú lapidárne (fúzomodrá, iba modrá), iné dosť zložité: dôveruvzbudzujúca-uniformo-modrá, do-re-mi-fa-sol-la-si-domodra. Niektoré sa vyjadrujú poetickým opisom: modrá ako matrózky Toma Sawyera, kým iné sú dokonca s komentárom svojho autora: hnusnomodrá (ktorá sa občas podarí zmiešať pri maľovaní). Niektoré sú trochu nejasné, (ginkorozháňajúca modrá, kým iné si vieme celkom jasne predstaviť: hlboká ako modré ráno s tebou).

Možno si poviete: aký to má význam? Na čo to vlastne je? Okrem toho, že si cibríme fantáziu, že dokážeme ísť hlbšie a ďalej ako za klišé a ustálené frázy, tak vzniká databáza slov, pojmov, odtieňov, ktoré raz možno niekto využije. Alebo budú svedkami svojej doby. Do dnešného dňa mám vo svojej zbierke 975 odtieňov modrej. Ak sa chcete zapojiť, ozvite sa.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 04:28