StoryEditor

Režisér Roman Polanski nakrúti film o Dreyfusovej afére

15.05.2012, 12:15
Autor:
ČTKČTK
Snímka s názvom D by sa mala vrátiť k prípadu francúzskeho židovského dôstojníka nespravodlivo obvineného z vlastizrady.

Režisér Roman Polanski sa chystá nakrúcať film o Dreyfusovej afére. Snímka pomenovaná D by sa mala vrátiť k prípadu
francúzskeho židovského dôstojníka Alfreda Dreyfusa nespravodlivo obvineného na konci 19. storočia z vlastizrady. Polanski nemieni film natáčať ako historickú fresku, ale skôr v duchu špionážneho thrilleru.

Scenár k filmu napíše Robert Harris. Tento scenárista už s Polanským spolupracoval na jeho snímkach Muž v tieni a Pianista. "Už dlho som chcel nakrútiť film o Dreyfusovej afére a urobiť ho nie ako kostýmovú drámu, ale ako špionážny film," povedal režisér. "Týmto spôsobom je možné ukázať jasnú súvislosť medzi vtedajším prípadom a dnešným svetom: odveké divadlo prenasledovania menšín, paranoidné obavy, tajné vojenské súdy, rozviedky, ktoré sa vymkli kontrole, vládne zatajovanie skutočnosti a fanatické médiá," doplnil Polanski.

Dreyfus sa v roku 1894 dostal do podozrenia, že vyzradil vojenské tajomstvo nepriateľskému Nemecku a Taliansku. Hoci dôstojník trval na svojej nevine, vojenský súd ho bez riadnych dôkazov odsúdil za vlastizradu. Aféra potom vyvolala vo Francúzsku vlnu antisemitizmu. Hoci sa čoskoro ukázalo, že pravým vinníkom bol major Charles Walsin Esterházy, Dreyfus bol plne očistený až v roku 1906.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 10:18