StoryEditor

Slovenskí maliari dostali na frak. Od rodiny Martina Benku

15.11.2011, 23:00
Na včerajšej výnimočnej aukcii spoločnosti Soga sa predala väčšina diel, najdrahším z 82 diel bol obraz od Martina Benku s názvom Slovenská rodina.


Mala to byť aukcia roka a čakalo sa, že sa prekoná hneď niekoľkých rekordov. 100. jubilejná aukcia spoločnosti Soga toto všetko prevýšila. Vydražila sa väčšina diel z 82 ponúkaných, za viac ako 2,7 milióna eur. Najdrahším dielom aukcie sa stal obraz Martina Benku s názvom Slovenská rodina, ktorý bol aj znakom predaukčnej kampane spoločnosti. Sumou 176-tisíc eur sa stal najdrahším dielom tohto roka u nás, zároveň štvrtým najdrahším dielom vydraženým na Slovensku a tretím najúspešnejším slovenským dielom vydraženým na slovenských aukciách.

Úspešný
"To, že sa stal Benka najdrahším z večernej aukcie, ma neprekvapilo. Na slovenskom trhu vládne atmosféra konzervatívneho prístupu k veciam a Benka je z tých istôt tá najväčšia istota. Je jasné, že tento obraz bude časom aj o tretinu drahší, aj pri takejto vysokej sume," povedal krátko po akcii riaditeľ spoločnosti Ján Abelovský.

Zaujímavosťou je, že za posledné roky nedosahoval Benka na aukciách príliš vysoké ceny, jedným z posledných diel, ktoré na našich aukciách zaujalo, boli jeho Drevári pod Ďumbierom za 59-tisíc eur. Benkovmu dielu sa však darilo pred dvomi mesiacmi v českej aukčnej spoločnosti Dorotheum, kde sa jeho Orava predala za štvornásobok vyvolávacej ceny, za 81,8 tisíc eur.

Figúry
Prvýkrát sa na akcii u nás nedražilo podľa vyvolávacích cien, ale určili sa odhadované ceny a dražby jednotlivých diel začínali tesne pod nimi. U Benku sa odhadovaná suma pohybovala medzi sto až 150 tisícami eur, konečná cena ju teda značne prevýšila. Obraz bol namaľovaný koncom tridsiatych rokov minulého storočia a patrí k prelomovým dielam tohto maliara.

„Vo väčšine obrazov tejto doby viac, ba rozhodujúcim spôsobom zdôraznil úlohu figúry: ich spoločnou črtou je motív jednej alebo viacerých postáv vynárajúcich sa z neviditeľnej priehlbne smerom dopredu, k divákovi," píše vo svojom znaleckom posudku Marián Váross.

Podľa iných sa v tomto období stáva celkom neosobný, zbavený predchádzajúcej záľuby v arytmických, samoúčelných odbočkách. Všetko sa sústreďuje na jednoznačnosť obrazového celku. V tomto prípade ide o olej na plátne, rám k obrazu vyhotovil podľa návrhu známeho českého architekta Josefa Gočára. Dielo pochádza z významnej súkromnej zbierky, kam putovalo z aukcie Sogy spred 8 rokov.

Spokojnosť
Zbierka do aukcie, ktorú spoločsnoť Soga pripravila pri príležitosti svojho jubilea, sa zhromažďovala vyše roka a Soga ju vytvorila z významných súkromných zbierok zo Slovenska, Česka a Maďarska. V takejto kvalite ešte umenie na jednej aukcii na Slovensku prezentované nebolo.


Najdrahšie vydražené diela aukcie z 15. novembra 2011:

1. Martin Benka: Slovenská rodina - 176 000 eur
2. Cyprián Majerník: Utečenci - 170 000 eur
3. František Foltýn: Krajina od Mukačeva - 162 000 eur

01 - Modified: 2004-06-15 22:26:56 - Feat.: 0 - Title: Rodina s dvoma deťmi
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 21:20