StoryEditor

Pulitzerova cena pozná víťazov. Uspela aj sci-fi poézia

17.04.2012, 00:00
Na pôde americkej Columbia University boli v pondelok večer stredoeurópskeho času udelené Pulitzerove ceny pre rok 2012.

Prestížnu americkú Pulitzerovu cenu tento rok nezískal žiadny beletrista. Cenu za prózu, ktorú kultúrna verejnosť sleduje s najväčším očakávaním, prvýkrát po tridsatichpiatich rokoch prekvapivo nedostal nikto. Uchádzal sa o ňu napríklad nedávno zosnulý David Foster Wallace s románom Pale King. Medzi ďalších finalistov patrili Denis Johnson s knihou Train Dreams (rozprávajúci o Amerike z čias Divokého západu) a Karen Russell s románom Swamplandia!, ktorý z pozície trinásťročnej hrdinky rozpráva o návšteve zábavného parku plného krokodílov.

V kategórii poézie ocenila porota Tracy K. Smith (na snímke) za zbierku nazvanú Life on Mars. Čitateľ sa v nej ocitá vo svojbytnom sci-fi svete plnom radosti i bolesti a býva odkázaný na Davida Bowieho aj cestovanie v čase. Medzi kľúčové témy zbierky patrí koncept temnej hmoty, ktorá ľudí približuje aj odďaľuje alebo pozmenený význam slov láska a choroba. Okrem "nebeskej" sféry má ale Life on Mars tiež "pozemskú" dejovú linku, v ktorej otec uväzní vlastnú dcéru v podkroví, kde sa celebrity i popové hviezdy premenídujú po ulici a kde sama poetka príde o vlastného otca, kedysi jedného z autorov Hubblovho teleskopu .


Najlepšie dramatické dielo napísala Quiara Alegria Hudes. Jej hra Water by the Spoonful rozpráva príbeh veterána z vojny v Iraku, ktorý sa vracia domov do Philadelphie a začína nový život ako predavač vo fastfoode. Musí sa pri tom vysporiadať s nočnými morami z vojny, zatiaľ čo jeho matka sa snaží zbaviť závislosti.

Ocenenie za historické dielo získal Manning Marable, ktorý zomrel v čase, keď sa na pultoch objavila jeho biografia Malcolma X. Volá sa A Life of Reinvention a podľa poroty dôsledne skúma život a provokatívne názory jedného z najvýraznejších černochov v americkej histórii. Biografia je podľa vydavateľskej firmy Viking Press plná nových informácií a zásadných odhalení, ktoré ilustrujú príbeh rasovej i triednej nenávisti v amerických dejinách. Ide o definitívne dielo na tému Malcolm X, ktoré patrí do kánonu americkej literatúry, tvrdí vydavateľ knihy.

V hudobnej kategórii získal ocenenie Kevin Puts za svoju operu s dvomi dejstvami nazvanú Silent Night. Dielo, ktoré vlani v novembri uviedla Minnesotská opera, rozpráva pravdivý príbeh Škótov, Francúzov a Nemcov, ktorí sa spriatelia počas prímeria za 1. svetovej vojny. Libreto napísal Mark Campbell a inšpiruje sa filmom Joyeux Noel z roku 2005.

Najlepšiu biografiu podľa poroty napísal profesor z univerzity v Yale John Lewis Gaddis, ktorý napísal knihu o diplomatovi Georgovi F. Kennanovi, pôsobiacim v období studenej vojny. Kniha sa volá An American Life a v druhom pláne opisuje vzostup Spojených štátov do pozície svetového lídra.

V kategórii historickej literatúry Pulitzera prevzal Stephen J. Greenblatt za svoje dielo How the World Became Modern. V ňom si pohráva s myšlienkou, že pozabudnutý filozofický smer starý šesť storočí zásadne ovplyvnil podobu moderného sveta a jeho vedeckých odvetví.

Víťazi vo všetkých kategóriách dostali desať tisíc dolárov, uvádza na svojich stránkach porota Pulitzerovej ceny.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 13:01