StoryEditor

Prežila som holokaust, socializmus a sedem životov

01.08.2012, 00:00
Recenzia: Kniha Mojich 7 životov je pútavá cesta životom Agneši Kalinovej.

„Nikdy som nechcela napísať svoje pamäti," povedala žena, Židovka, ktorá prežila holokaust, stratila časť rodiny, okúsila neslobodu za socializmu, keď ju aj jej muža väznili a nakoniec museli opustiť domov a emigrovať. Známa novinárka a prekladateľka Agneša Kalinová nakoniec zmenila názor, a tak v apríli vyšla kniha Mojich 7 životov.

Nejde však o ďalšiu obyčajnú autobiografiu, ale svieži rozhovor. Rozhovor na viac ako štyristo strán, ktorý nepustíte, kým ho nedočítate. Otázkami spisovateľky Jany Juráňovej sa čitateľ prenesie cez sedem období v živote tejto ženy, i keď pútavé rozprávanie by utiahlo toho aj viac. S Agnešou Kalinovou sa čitatelia môžu stretnúť dnes v bratislavskej Letnej čitárni U červeného raka. 

Agneša Kalinová (foto: archív vydavateľstva Aspekt)

Jasné spomienky
Kniha sa začína prvými spomienkami Kalinovej na domov v Prešove, rodičov, školu a korzo. Život v Prešove sa však pre ňu ako Židovku čoskoro zmenil. Ako tínedžerka musela nedobrovoľne ukončiť gymnázium v šiestom ročníku. „28. alebo 29. augusta 1940 vyšlo nariadenie, že Židia nesmú chodiť na nijakú strednú školu.

V ten deň vyšli noviny s týmto oznamom vytlačeným palcovými titulkami na prvej strane. Ako som tie noviny držala v ruke, hrozne som sa rozplakala,“ spomína v knihe. Je priam až zarážajúce, ako sú spomienky na detstvo a mladosť Agneši Kalinovej, ktorá sa narodila v roku 1924, presné a neskreslené. To čitateľa však vťahuje ešte viac.

Bez obalu a zatrpknutosti spomína na hrozné obdobie, ktoré nastalo pre ňu, jej rodinu a Židov. Vďaka predstieraniu choroby sa vyhla deportáciám a na jar 1942 sa jej podarilo utiecť do Maďarska. Ako 17–ročná musela opustiť svoju rodinu, ktorú už nikdy neuvidela. „Nemám na to nijakú spomienku, nijaký posledný pohľad na nich, nič. Ani som si to prázdno vo svojich spomienkach dosiaľ neuvedomila,“ rozpráva o rozlúčke s rodičmi.

To, čo tiež robí knihu silnou, je aj nadhľad dnes 88-ročnej ženy, ktorá žije v Mníchove. „Potom neskôr som sa s traumou z holokaustu vyrovnala vedome, tak, že som si povedala, že nezabudnem, ale že sa tomu nepodriadim. Že to nemôže byť moja životná náplň, že tu nemôžem žiť len tvárou obrátenou k holokaustu, k tým mŕtvym.“


Agneša Kalinová s manželom (foto: archív A.K.)

Nevypočítateľný rytmus
Za emotívnejšou časťou knihy pokračujú kapitoly venované povojnovému obdobiu. No to krátke obdobie, keď sa Kalinová vydala za filmového a divadelného odborníka Ladislava Kalinu a narodila sa im dcéra Julka, nasledujú ťažké roky obmedzovania slobody, či už v žurnalistike alebo v súkromí.

Predtým však prepadla inej láske, tej žurnalistickej, ktorá s ňou vydržala niekoľko desaťročí. „Skús, však to nie je zlé, však im to tam zanes,“ pobádal ju manžel, keď napísala svoju prvú recenziu. Začínala v Pravde, pokračovala v Novom slove a Kultúrnom živote.

No akási neviditeľná slučka sa začala sťahovať aj okolo kultúrnych činiteľov. „Všetko, čo sa odohralo do roku 1968, vidím ako súvislý príbeh s čudným, nevypočítateľným rytmom. Išlo sa krok dopredu, potom dva kroky späť... Pomaly sme si na to zvykali,“ opisuje Kalinová, ktorej však začiatkom 70. rokov zakázali publikovať i prekladať.

Teror sa stupňoval a vyhrotil sa, keď ju aj jej muža v roku 1972 zatkli. Po deviatich týždňoch sa dostala z väzby, no Laco Kalina si odsedel rok, čo sa podpísalo na jeho zdraví. Nezdravá atmosféra a ďalšie prekážky prinútili rodinu emigrovať do Nemecka, kde Kalinová nastúpila na dlhé roky do Slobodnej Európy. Tu Kalinová ukazuje svoju silnú povahu, ktorá ju dostala cez mnohé zložité obdobia s nadhľadom a hrdosťou.

Dobrá vyváženosť
Kniha Mojich 7 život si zaslúži veľké ocenenie z mnohých dôvodov. Ponúka komplexný obraz minulého storočia u nás, je realistickým vykreslením historických, politických i spoločenských udalostí. Výborná pamäť Agneši Kalinovej (ktorú by sme jej mohli závidieť) popisuje veci presne a je plná mien a dátumov.

Rozhovor s ňou sa číta o to lepšie, že je v ňom vykreslený aj jej osobný príbeh, ktorý táto skúsená novinárka podáva pútavo a nezaprie sa v nej humorná stránka. Okrem toho jej Juráňová nekládla zbytočne rozvláčne otázky a práve forma rozhovoru dáva knihe svižnosť a kapitoly podľa období zase vyváženosť. 

Hodnotenie HN: 5 z 5 hviezdičiek
Názov: Mojich 7 životov
Autor: Jana Juráňová
Rok vydania: 2012

01 - Modified: 2004-08-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zlatí slalomári 02 - Modified: 2004-08-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Aká by bola cesta do Štrasburgu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 15:10