StoryEditor

Vypočujte si legendárne skladby s najhoršími textami (video)

07.10.2012, 00:00
Magazín NME zverejnil zoznam 50 najhorších textov piesní. "Sekli" sa takmer všetky rockové hviezdy.

Po vypočutí textov niektorých skladieb si každý z nás určite už raz povedal, že by sme to sami napísali lepšie. A to nehovoríme o mladých začínajúcich projektoch. V slovách sa "sekli" takmer všetky rockové legendy a magazín NME si povedal, že stojí za to, napísať o tom pár ironických viet. Kritike sa nevyhli Queen, AC/DC, Bob Dylan, John Bon Jovi, The Killers a ani Nirvana.

„Každý je gay“
„What else could I say? Everyone is gay.“ alebo „Čo by som mohol ešte viac povedať? Každý je gay,“ skonštatoval Kurt Cobain v skladbe All Apologies, ktorá vyšla na albume Rape Me, v roku 1993 a ide o druhý singel tejto platne. Do kategórie „obvious“ (samozrejmý) patrí aj  „It's a man's, a man's, a man's world. But it wouldn't be nothing, nothing without a woman or a girl." (Je to mužský svet. Ale nemohol by byť ničím bez ženy alebo dievčaťa). James Brown túto vetu vyriekol v skladbe It's A Man's Man's Man's World v roku 1966 a aj napriek tomu, že svet ničím neobohatila, táto skladba sa umiestnila na prvom mieste v Billboard Top R&B Singles. V článku tohto magazínu sa objavili aj slová skladieb, ktoré ďaleko presahujú hranice vkusného textu. Na zoznam šialených slov v piesňach, ktoré nie sú vhodné ani publikovať, sa dostala aj Flower od Liz Phair či I Wanna Sex You Up od Color Me Badd.

Zlé hry so slovami
V roku 1978 vyšiel skupine Queen singel Bicykle Race. Napísal ho sám veľký Freddie Mercury, pričom sa nechal inšpirovať Tour de France. Videoklip bol inšpirovaný cyklistickými pretekmi nahých žien na wimbledonskom štadióne a preslávil sa napríklad sólom bicyklových zvončekov v samotnej skladbe. Do svojho zoznamu NME tento dnes už klasický hit zaradilo kvôli slovám: „You say 'black' I say 'white'. You say 'bark' I say 'bite'. You say 'shark' I say 'hey man 'Jaws' was never my scene!“ (Povedz čierna, poviem biela. Povedz kôra, poviem uhryzni. Povieš žralok, poviem hej človeče, Čeluste nikdy neboli moja parketa!) K čomu smeruje otázka autora: „Čo to je? Nejaký druh zlej slovnej hry?“

Britská soul-popová speváčka Des´ree vo svojej skladbe Life z roku 1998 zase obrátila pozornosť na strach z duchov. To, čo však na texte zaráža viac je, až príliš invenčný prístup k rýmovaniu (ghost - most a napokon toast): „I don't want to see a ghost, it's the sight that I fear most. I'd rather eat a piece of toast, and watch the evening news." (Nechcem nikdy vidieť ducha, je to pohľad, ktorého sa desím najviac. Radšej by som jedla hrianku a pozerala na večerné správy.) NME sa obuli aj do slávnej piesne od írskej kapely The Cranberries Zombie. Hit vyšiel v roku 1994 a presadil sa v rebríčkoch v Kanade, Fínsku, Austrálii či Belgicku. Obsahuje slová: „With their tanks and their bombs, and their bombs and their guns.“ (S ich tankami a s ich bombami a ich bombami a ich zbraňami.), ktoré autor porovnal so slávnou rečou Martina Luthera Kinga Mám sen.

Žiadne kopce
Magazín NME na zoznam zaradil aj Shakiru a jej druhú najúspešnejšiu skladbu Whenever Wherever z roku 2000. Práve tu Shakira spieva o tom, aká je šťastná, že si jej prsia nezmýlite s kopcami, na čo autor reagoval, či je to naozaj až také šťastie: „Lucky that my breasts are small and humble, so you don't confuse them with mountains.“ (Šťastie, že moje poprsie je malé a nenápadné, takže si ho nepomýliš s kopcami.)

A nakoniec je tu skladba indie rockovej kapely The Killers, ktorá v roku 2008 obliehala naše rádiá s Human a dnes už slávnzm textom: „I'm down on my knees, searching for the answer… Are we human or are we dancer?" (Som dole na kolenách hľadajúc odpoveď...Sme ľudia alebo sme tanečníci?) Jednoznačne rečnícka otázka, na ktorú netreba čakať žiadnu odpoveď a hlavne: Prečo si ju treba klásť na podlahe?

Zo zoznamu sme vybrali 10 skladieb s najhoršími textami:


Nirvana - All Apologies

https://www.youtube.com/embed/aWmkuH1k7uA

 


James Brown - It's A Man's Man's Man's World

 

https://www.youtube.com/embed/4Fd8_gojNXc

 

Queen - Bicycle Race

 

https://www.youtube.com/embed/2CTPLUcQAjk

 


Des'ree - Life

 

https://www.youtube.com/embed/V5Ej_WQhKSI

 

The Cranberries - Zombie

 

https://www.youtube.com/embed/6Ejga4kJUts

 

The Killers - Human

 

https://www.youtube.com/embed/RIZdjT1472Y

 

Liz Phair - Flower

 

https://www.youtube.com/embed/E4ZjEShp-vY

 

REM - You Are The Everything

 

https://www.youtube.com/embed/87eXabsf9mc

 

Shakira - Whenever Wherever

 

https://www.youtube.com/embed/weRHyjj34ZE

 

Red Hot Chili Peppers - Around The World

 

https://www.youtube.com/embed/a9eNQZbjpJk

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
15. apríl 2024 22:12