StoryEditor

Ples v opere ukázal to najlepšie zo Slovenska

12.01.2013, 18:41
FOTO | V historickej budove Slovenského národného divadla sa konal 13. ples v opere.




"Som rada, že som na Slovensku, ďakujem, že ste ma pozvali. Prajem vám ešte krásny zvyšok plesu," povedala na úvod 13. ročníka Plesu v opere jeho hlavná hviezda, britská speváčka Sharleen Spiteri, frontmanka skupiny Texas. Následne slávnostne udrela na gong, ktorým otvorila nielen prvý ples sezóny, ale aj plesovú sezónu ako takú.


Otvorenie...výnimočný program

Ešte predtým sa však začali schádzať hostia pred Slovenským národným divadlom, ktoré už tradične ples hostí. Očakával sa príchod až 600 hostí. Medzi prvými hosťami bol Martin Huba s manželkou a kvôli divadelným povinnostiam do divadla dorazil medzi poslednými Jozef Vajda. Pri vchode ich už tradične vítal hostiteľ a generálny riaditeľ Orange Slovensko Pavol Lančarič.

Po minuloročnom moderovaní moderátorky Andrea Pálffy-Belányi sa tejto úlohy prvýkrát zhostial mladá operná speváčka Adriana Kučerová, ktorá pred plesom neskrývala nervozitu a poctivo sa pripravovala.  Na úvod si obliekla "vážnejší" model vo farbe kráľovskej modrej, ktorý pre ňu pripravila Hana Převrátilová. Druhé šaty pochádzali z dielne Róberta Bartolena. "Sú bližšie môjmu charakteru, lebo sú také romantické, dievčenské a v tom sa ja cítim pohodlnejšie," komentovala svoju žiarivú róbu z maslovej čipky kombinovanú s detailmi lososovej farby moderátorka.






Program začal podľa plánu o ôsmej hodine večer, keď boli všetci hostia usadení v lóžach špeciálne upraveného divadla. Príhovor mal tradične generálny riaditeľ Orange Slovensko Pavol Lančarič a primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. Obaja zdôraznili výnimočnosť večera, hosťom popriali dobrú zábavu a Lančarič dodal i to, že verí, že sa tento rok vyrovná a možno aj prevýši minuloročný zisk, ktorý bol takmer 200-tisíc eur. Hoci bol vstupný poplatok 500 eur, mnohí zaplatili podľa jeho slov mnohonásobne viac a zaplatili aj niektorí pozvaní, ktorí sa nemohli zúčastniť. Výťažok pôjde na Nadáciu detského kardiocentra.

Program 13. plesu v opere sa niesol v znamení jedinečného spojenia klasického aj moderného hudobného žánru. „Tohtoročné zloženie programu bolo jedinečné aj tým, že je vyjadrením úspechu slovenského operného aj tanečného umenia v zahraničí. Privítali sme totiž také osobnosti, ktoré sú etablované aj na medzinárodnej scéne,“ povedala o programe Andrea Cocherová, šéfka Plesu v opere.

A naozaj, tohtoročný otvárací program bol jeden z najkrajších a najzaujímavejších za posledné roky, plný noblesy a pravej plesovej atmosféry. Zhodli sa na tom aj viacerí hostia, ktorí vyzdvihli najmä inovatívnosť a výber speváckych osobností úspešných v zahraničí, ktoré podľa nich zdvihli úroveň večera ešte o niečo vyššie ako to bolo minulé roky.

Program otvoril oficiálny otvárací valčík profesionálnych tanečníkov z Interklubu Madit.




Nádhernú atmosféru akoby zo starej Viedne vyvolalo vystúpenie husľového virtuóza Vladimíra Jablokova. Slovák, ktorý sa však preslávil najmä v Írsku bol podľa mnohých hostí veľmi výnimočnou časťou programu. Mladý umelec vystúpil v teniskách a na dosky našej opernej scény priniesol v husľovom prevedení v premiére napríklad Čajkovskeho či Rolling Stones. Jeho vystúpenie výborne dopĺňala svetelná hra na parkete, ktorá zobrazovala aj noty. Jablokov po parkete doslova lietal, čo zážitku z jeho vystúpenia dodalo ešte viac šmrncu.





Klasický hudobný žáner potom reprezentoval Pavol Bršlík. V jeho podaní odzneli dve z najslávnejších operných árií Granada a O sole mio. Podobne ako Jablokov, jeho meno rezonuje viac v zahraničí ako doma. Jeho kariéra sa naplno rozbehla vo chvíli, keď ho prestížny a medzinárodne uznávaný nemecký magazín Opernwelt vyhlásil za víťaza v kategórii Operný objav roka. Odvtedy sa vypracoval medzi absolútnu špičku a dnes spolupracuje s osobnosťami, ako sú Anna Netrebko, Erwin Schrott či dirigenti Gustavo Dudamel alebo Simon Rattle. Tenorista svetového formátu si zaspieval aj duet s tohtoročnou moderátorkou plesu, opernou divou Adrianou Kučerovou. "Mala som trošičku aj takú podmienku, aby som nevystúpila len ako moderátorka, ale aby som utvrdila ľudí v tom, že neprestávam spievať a nemienim presedlať na žiadnu inú profesiu, takže som uvítala nápad aj zaspievať," vysvetlila Kučerová.





Vrchol úvodného programu patril baletným umelcom zo svetoznámeho Viedenského štátneho baletu pod vedením Manuela Legrisa. Vo vystúpení s názvom Before Nightfall hostia plesu mohli vidieť držiteľku ocenení Kvet baletu a Ceny Baletného klubu Viedenskej štátnej a ľudovej opery Ninu Polákovú a Romana Lazíka. Ten vyštudoval balet na štátnom Konzervatóriu v Bratislave a pôsobil ako prvý sólista v SND. Následne tancoval v baletných súboroch v Izraeli, Juhoafrickej republike a v Bavorskom štátnom balete. Od roku 2007 je sólistom Viedenskej štátnej opery. Roman Lazík je držiteľom prestížnych ocenení na Slovensku, v Európe aj v USA. Poláková je mimoriadnym tanečným zjavom a hneď, ako sa stala v roku 2003 sólistkou Baletu Slovenského národného divadla, získala aj ocenenie Kvet baletu. Od roku 2005 je členkou a od roku 2008 demisólistkou Baletu Viedenskej štátnej opery. Za úlohu Oľgy v balete Johna Cranka Onegin získala v roku 2008 Cenu Baletného klubu Viedenskej štátnej a ľudovej opery.

Nepovšimnutá však počas večera nezostala ani Svetlana Rymarenko, najmä však jej úžasný hlasový rozsah a zamatový alt. Jej tvár je známa najmä pre priaznivcov vokálnej skupiny Fragile, ktorej je členkou. Predtým niekoľko rokov pôsobila vo funkovej kapele Funkdamental. Jej otvorená hudobným inováciám a na Plese v opere sa preto predstavila spolu s Cigánskymi diablami a Oskarom Rózsom. Program po slávnostnom zahájení potom už patril tancu a hudbe, ktoré prinesol Boom Band orchester počas celého večera i ostatní účinkujúci.

Všetci umelci sa aj tento rok predstavili pod taktovkou tanečného choreografa Jána Ďurovčíka, ktorý sa opäť ujal úlohy režiséra plesového programu. Hudobný program mal byť podľa Mateja Drličku holdom opere. "V roku 2013 totiž uplynie 160 rokov od chvíle, keď Giuseppe Verdi uviedol svoju svetoznámu operu La Traviata. Práve z nej odznie obľúbená ária Libiano, ktorou symbolicky oslávime toto okrúhle výročie," doplnil dramaturg.





Ples v plnom prúde

Po úvodnom programe vyzvala moderátorka večera hostí na parket. Ten zaplnili prví "odvážlivci", keď však okolo pol desiatej začal hrať na pódiu svoje najväčšie hity Vašo Patejdl, parket už bol plný a zostalo to tak po väčšinu večera.

Patejdl, ktoré zahral všetky svoje známe hity, ale aj Elánovku Voda, čo ma drží nad vodou, si pozval aj hosťa - speváčku Beátu Dubasovú. Zložil jej veľa hitov, napríklad i Dievča z reklamy, ktorý na plese odznel. Dubasová vystupovala na plese už po druhýkrát a osobne sa veľmi tešila na hlavnú hviezdu večera.

Pred polnocou, okolo jedenástej, vystúpila česká speváčka Helena Vondráčková. Vo svojom bloku nevynechala svoje veľké hity ako Sladké mámení či Dlouhá noc či ako prídavok Stín katedrál. Publikum, ktoré sa zhromaždilo pred jej pódiom si jej energické vystúpenie doslo užívalo a odmenilo ju veľkým potleskom (možno i najväčším). Ku koncu sa k nej pridala v prvom rade tancujúca Sisa Lelkes Sklovská.

O pol jednej hodine po polnoci sa na hlavnom vysúvacom pódiu predstavila hviezda večera, frontmanka skupiny Texas Sharleen Spiteri. Speváčka je na Slovensku prvýkrát, na plesoch však nie je nováčikom. "Na viacerých charitatívnych plesoch som už účinkovala a rada zaspievam aj na tomto, ktorý má tiež také poslanie. Na plesoch netancujem, pretože sa schovávam za gitaru. Tancovala by som iba ak by ma vyzval Travolta," povedala na piatkovom stretnutí s novinármi. (Rozhovor s ňou vám prinesieme v pondelkovom vydaní Hospodárskych novín, pozn. red.)

Hostia na jej piesne reaogovala pozitívne. Speváčka oblečená v čiernych úzkych nohaviciach a čiernej košeli sa svojim divákom prihovárala (a často jej nebolo rozumieť): "Ste tu ešte? Určite? ... Bratislava do toho! Poďte! ... vyzývala ich spievať a viackrát zdôrazňovala, že sa určite chce k nám ešte vrátiť.

Speváčka sa preslávila ako líderka hudobnej skupiny Texas, v ktorej pôsobí 25 rokov. Pochádza z hudobníckej rodiny, otec hral na gitare a mama spievala. Ona pracovala ako kaderníčka - dodnes strihá rodinu - a vôbec netúžila živiť sa hudbou. K nej sa dostala náhodou na žiadosť iných, ktorí ju pozvali spievať. Jej úspešná kariéra sa začala v roku 1986, kedy s Johnnym McElhoneom založila kapelu Texas. O tri roky sa ich singel I Don't Want a Lover dostal do rebríčka Top Ten a predalo sa ho asi dva milióny kusov. Potom nasledovali albumy Mothers Heaven a Ricks Roads, ktoré boli populárne najmä v Španielsku a Francúzsku. V roku 1997 nastal historický zlom vydaním singlu Say What You Want, ktorý získal šesťkrát platinové ocenenie. Medzi najznámejšie hity skupiny patria Black Eyed Boy, Inner Smile, Summer Son či White On Blonde. Skupina vydala sedem albumov a celosvetovo sa ich predalo vyše 20 miliónov. "Po plese ihneď odchádzam do Londýna, pretože nahrávame ôsmy album," zdôvodnila  krátky pobyt Britka, ktorú do Bratislavy pozval partner Plesu v opere UniCredit Bank Slovakia.

Potom nasledovalo vystúpenie slovenskej kapely Desmod (približne o druhej hodine v noci) a voľná zábava asi do tretej hodiny rannej. V salóniku zabávali napríklad i Cigánsku diabli.




Výzdoba a pochúťky...

K výnimočnostiam Plesu v opere v opere patrí samozrejme aj jeho gastronomická časť. Tentokrát si hostia mohli pochutnať na špecialitách šéfkuchárov Petra Kulčára, Petra Kissa a Jozefa Masaroviča, konktrétne to bol mečúň, cisársky trhanec, špeciality z bravčového mäsa, jahňaciny, čokoládové tortičky alebo lahodné makrónky.  Na príprave jedál pracovalo približne 250 osôb.

Čo sa týka výzdoby, dvorný architekt Miloš Pietor s tímom zvolili opäť decentný tón, dominovala biela, krémová, zlatá a červená farba, a kraľovala ruža.


Módna udalosť

Medzi asi tristo hosťami sa objavili herci Martin Huba, Jozef Vajda, Vlado Černý, Lukáš Latinák, premiérovo Anka Šišková, ale aj Andy Kraus, Dano Dangl, Martin Malachovský s manželkou Ivetou, Katarína Hasprová i Sisa Lelkes Sklovská s manželom, Simona Bubánová s manželom Jankom Kuricom, podnikateľ Boris Kollár, hostiteľ Pavol Lančarič i Andrea Cocherová, riaditeľ SND Marián Chudovský, minister spravodlivosti Tomáš Borec, exminister financií Ivan Mikloš, minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák s manželkou, módny návrhár Boris Hanečka,  riaditeľ RTVS Václav Mika, riaditeľ Divadla Aréna Juraj Kukura, manželia Heribanovci aj s dcérou Tamarou, lekár Pavel Traubner s manželkou, členovia Čestného plesového výboru (herečka Emília Vášaryová však prísť nemohla) a mnohí ďalší.

Na rozdiel od minulých ročníkov chýbala napríklad Adela Banášová, Adriana Kmotríková, Zdena Studenková či Marianna Ďurianová a iné.

Medzi prítomnými dámami jednoznačne prevládala čierna farba. Podľa návrhára Borisa Hanečku to skôr ako smútok evokuje eleganciu a noblesu a je rád, že tak mnoho dám urobilo. Okrem čiernej to bola často na mnohých modeloch biela i červená, podľa Hanečku je vidno, že dámy sa čoraz viac riadia trendami a neboja sa aj komplikovanejších strihov.

Medzi najkrajšie róby večera patrili určite šaty modeliek Simony Slobodníkovej a Michaely Kocianovej, zaujala tiež Andrea Cocherová, manželka Dana Dangla či partnerka Borisa Hanečku Lucia Wirthová, ktorá ich mala samozrejme od neho.



Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik s manželkou.



Riaditeľ spoločnosti Orange Pavol Lančarič s manželkou.



Návrhár Boris Hanečka s partnerkou.



Manželia Heribanovci.



Herec Martin Huba s manželkou.


Protestovanie proti plesu


Ples v opere však sprevádzal paralelne aj "kontraples" a protesty ľudí pred divadlom. Do 50 nespokojných občanov sa stretlo súčasne na troch demonštráciách. Väčšina z nich protestovala proti Plesu v opere, ktorého vstupné malo údajne prevyšovať výšku ich mesačného platu. Vlastný míting proti účastníkom akcie súčasne zvolal občiansky aktivista Robert Mihály a asi tri desiatky ľudí sa združilo okolo Mariána Mišúna, ktorý bol vlani na jeseň zatknutý za pálenie vlajky EÚ. Pred príchodom pozvaných hostí sa účastníci protestov sústredili viac na spory medzi sebou. "Prosíme prívržencov krajnej pravice, aby opustili toto námestie," vyzýval cez reproduktor Mihály. "My sme takí istí ľudia a máme také isté práva," oponovala mu skupina iných protestujúcich. Asi o 30 metrov ďalej z prázdneho pódia hrala hudba z "Plesu nespokojných občanov". Tak svoju akciu oproti budove divadla nazval opozičný poslanec Alojz Hlina, ktorý chcel znovu upozorniť na kauzu Gorila.

Od sporov medzi sebou demonštranti upustili až po tom ako sa pred divadlom začali zhromažďovať pozvaní hostia. Protestujúci ich vítali piskotom a pokrikmi typu "hanba" či "zlatokopky". Avizovaný zámer vytvoriť živú reťaz, aby hosťom zabránili vstup, sa však napokon neuskutočnil. Demonštrácia sa tak zaobišla bez zásahu polície.


Pozrite sa, ako hostia prichádzali na ples (fotogalériu z večera pripravujeme, pozn red):

Dano Dangl s manželkou.

Prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella s manželkou.

Zlatica Puškárová a partner Patrik Švajda.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec s manželkou.

Spevák Martin Malachovský a manželka Iveta.

Juraj Lelkeš s manželkou Sisou.

 


Ples v opere sa skončil. Pozrite si najkrajšie šaty


Snímky: (príchod hostí) TASR, (slávnostný večer) Orange

01 - Modified: 2004-10-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fúzia investičných bánk
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 09:04