StoryEditor

Tipy na predĺžený víkend: divadelný festival či nové múzeum

01.11.2012, 00:00
Pre tých z vás, čo si okrem návštevy cintorína nájdu čas aj na iný program, sme našli zopár zaujímavých akcií.




Pre deti


Prvé múzeum egyptológie na Slovensku otvorilo svoje brány už 29. októbra. Tutanchamón Museion prináša interaktívny zážitok, z ktorého budú nadšené nielen deti, aj kvôli dobovo oblečeným animátorom či autentickej hudbe a atmosfére. Počas hodinového programu môžete byť účastníkmi mumifikácie a iných obradov starovekého Egypta. Súčasťou múzea je aj obchod s tematickými suvenírmi. Múzeum sa môže pochváliť aj tým, že je jediným vedecko-zábavným vzdelávacím zariadením venujúcim sa téme starovekého Egypta na Slovensku.

Vstupné pre deti do 12 rokov je 8 eur, pre dospelých 10. Možné sú aj zvýhodnené rodinné či školské vstupy. Tutanchamón Museion nájdete na bratislavskej Kolibe (Brečtanová 1).

Možno si ešte spomeniete na stavebnicu Merkur, z ktorej sa dali postaviť kovové modely áut, žeriavov či vlakov. Táto stavebnica predávaná od polovice 20-tych rokov 20. storočia sa stala súčasťou detstva niekoľkých generácií detí po celom Československu a predáva sa dodnes. V Múzeu Dopravy v Bratislave (Šancova 1/A) si môžete pozrieť 13-metrový model bratislavského Starého mostu, svietiaci model parnej lokomotívy, mostové žeriavy, ale aj fiktívnu vzducholoď z verneoviek či najrôznejšie automobily postavených práve z tejto stavebnice. Výstava pozostáva zo súkromnej zbierky nadšenca Jiřího Mládka. Okrem modelov tejto hračky si môžete v Múzeu Dopravy pozrieť aj stálu expozíciu historických exponátov rôznych dopravných prostriedkov.

Deti do 5 rokov majú vstupné zadarmo. Žiaci, študenti či dôchodcovia platia 1,50 eur, dospelí 3,30. Existuje aj možnosť zakúpenia rodinnej vstupenky za 8 eur.





Pre mladých


V sobotu 3. novembra vystúpi česká brit-popová kapela Charlie Straight ocenená tromi českými hudobnými cenami Anděl v Ateliéri Babylon v Bratislave (Nám. SNP 14). Kapela vydala tento rok svoj druhý album Someone With a Slow Heartbeat, z ktorého sa po dvoch hodinách stal najpredávanejší album týždňa. Producentom ich novej platne sa stal Guy Fixsen, ktorý ma na konte spoluprácu s Pixies, My Bloody Valentine či s Vypsanou Fixou. Kapela, ktorá vystúpila v Olympijskom dome v Londýne, Vratislavi v rámci Eura 2012, na niekoľkých koncertoch v Nemecku, vo Francúzsku a v Bruseli, sa na Slovensku predstaví už po druhýkrát.

Prvých 200 vstupeniek je možné zakúpiť u Dr. Horáka za 5 eur. Na mieste bude vstupné stáť 10 eur.





Pre všetkých ostatných

A už od zajtra pripravilo divadlo L+S po devätnástykrát Festival Českého divadla. Behom deviatich dní bude možné vidieť Buranteatr z Brna a pražské scény: Černé divadlo Jiřího Srnce, Studio Ypsilon, Divadlo v Řeznické, Dejvické divadlo, Sergeat.com a po ôsmich rokoch na javisku L+S aj Divadlo Járy Cimrmana. „Na 19. ročníku festivalu budú okrem iných účinkovať aj Zdeněk Svěrák, Naďa Konvalinková, Ivan Trojan, Tatiana Vilhelmová a Vojtěch Dyk,“ povedal PR manažérka festivalu Zuzana Golianová. Ako prvý sa predstaví nezávislý súbor z Brna – Buranteatr. Do Bratislavy privezie trpkú komédiu o jednom bizarnom dvorení, troch osamelých posteliach v malom byte, zvieratách zo skla a túžbe odísť. Hru amerického dramatika Tennessee Williamsa o ilúziách, ktoré pomáhajú prežiť, Skleněný zverinec, režíroval Adam Doležal.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 00:16