StoryEditor

Muzikológovia zrekonštruovali pasáž z Beethovenovej skladby

28.09.2011, 11:03
Autor:
ČTKČTK

Britským muzikológom sa podarilo zrekonštruovať hudobnú vetu, ktorú pred vyše 200 rokmi skomponoval nemecký skladateľ Ludwig van Beethoven. Mala byť súčasťou jeho sláčikového kvarteta G-dur, ale skladateľ ju nakoniec do diela nezaradil. Pasáž zrekonštruovali odborníci na univerzite v Manchestri.

Podľa profesora Barryho Coopera napísal Beethoven pomalú vetu kvarteta v roku 1799, ale o rok neskôr ju zo skladby vyradil. Nahradil ju úplne novou pasážou, ktorá sa hrá dodnes.

Muzikológovia študovali Beethovenové prípravné zápisy niekoľko rokov, ale až donedávna si neuvedomili, že ide o ucelenú vetu. Teraz sa im podarilo spojiť 74 taktov do podoby, v ktorej ich pravdepodobne napísal Beethoven. Cooper povedal, že veta trvá približne päť minút. Aby ju mohli hudobníci prehrať, sám dopísal chýbajúce pasáže niektorých nástrojov.

"Každého milovníka Beethovenovej hudby poteší predstava, že si bude môcť vypočuť niečo z jeho diela, čo sa nehralo 200 rokov, a to aj keď môj zásah pôvodnej Beethovenovu hudbu trochu pozmenil, "povedal Cooper.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 09:45