Jedno z najstarších kúpeľných miest na Slovensku. Bojnice, sú asi najznámejšie pre svoju veľkolepú pevnosť. S kombináciou romantickej, gotickej a renesančnej architektúry, malebných veží a rybníka bude Bojnický zámok ideálnym miestom inšpirácie pre každú rozprávkovú alebo fantastickú knihu. Bojnice sú fascinujúce zvonku aj zvnútra a patria k najnavštevovanejším turistickým atrakciám v krajine a je skvelým miestom na preskúmanie. So svojimi grandióznymi sálami, ako je opulentná Zlatá sála, vytvorená podľa stropu v Accademia di Belle Arti v Benátkach a jeho múzeom, ktoré detailne popisuje históriu hradu z 12. storočia, ponúka mesto naozaj mnohé k tomu, aby uspokojilo návštevníkov. Vďaka nekonečným fotografickým príležitostiam sa stal hrad aj svätým grálom pre Instagramových nadšencov a fotografov. CNN pripomína, že v blízkosti zámku je zoologická záhrada, najstaršia a najobľúbenejšia zoologická záhrada na Slovensku. • Tip: Čičmany, najkrajšia dedina na Slovensku, chránená UNESCO-m, je vzdialená asi 45 minút jazdy autom. Je známa svojimi malebnými drevenými domčekmi zdobenými ľudovými motívmi a je skutočne očarujúcim miestom, ktoré je pravidelne pomenovávané ako jedno z najfarebnejších miest v Európe.Pixabay
StoryEditor

Múzeum Bojnice predstavuje stroje Leonarda da Vinciho. Autor replík prezradil, kde urobil majster chyby

28.06.2021, 09:59
Autor:
TASRTASR
Da Vinci zostrojil rôzne stroje, autor ich replík však tvrdí, že sa vynálezca pri tvorbe strojov dopustil i chýb.

Legendárne stroje talianskeho renesančného maliara, architekta a vynálezcu Leonarda da Vinciho si môže verejnosť pozrieť v priestoroch bývalej Zámockej reštaurácie v Bojniciach.

Výstavu viac ako 50 modelov pripravilo počas letnej turistickej sezóny Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice a potrvá do polovice septembra.

Práca da Vinciho v Bojniciach

Autorom replík najväčších technických vynálezov a strojov renesančného majstra je Miroslav Mužík z Českej republiky. Pri tvorbe drevených mechanizmov podľa svojich slov nepoužil jediný klinec.

"Leonardo da Vinci ma zaujímal už od malička, preto som sa tým začal zaoberať. S prvými strojmi som začal pred siedmimi rokmi. Sústredil som sa z tvorby len čiste na stroje, mechanika ma zaujímala, keďže som strojár," povedal Mužík.

Da Vinciho stroje nezostali len na papieri, ale ich v minulosti aj zostrojili. "Približne osem až desať percent z nich v 15. storočí aj postavili, ale postupom stáročí sa stroje zdokonaľovali, ľudia vymysleli nový pohyb, zrealizovali ich tak určite viac. V 15. storočí to však bol len zlomok," priblížil Mužík.

Chyby génia?

Da Vinci zostrojil i bojové stroje, či však boli použité priamo v boji, sa autor ich replík nikde nedočítal. Vynálezca sa však podľa neho pri tvorbe strojov dopustil i chýb.

"Prvou bolo, že nedomaľoval pohyb, ako by mal fungovať. Druhou bolo, že na stroj úplne zabudol a prešiel na úplne niečo iné, napríklad na obraz alebo iný stroj. Tretia chyba bola zásadná, robil zámerné chyby, aby nikto jeho stroje nemohol okopírovať, chránil svoje know-how," dodal tvorca.

Súčasťou vystavených exponátov je aj maketa Leonardovho leva, ktorá vďaka súkoliam demonštruje pohyb nôh. Návštevníci si môžu pozrieť aj predchodcu vrtuľníka, najrôznejšie kladkostroje, maketu vodného tanku či da Vinciho bicykel.

"Da Vinci je nadčasový človek, čo sa týka kultúry umenia, tiež vynálezov, čo nám k Bojnickému zámku ako národnej kultúrnej pamiatke pasovalo," zdôvodnil konanie výstavy vedúci oddelenia múzejnej komunikácie, marketingu a služieb návštevníkom SNM - Múzea Bojnice Martin Huk.

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 02 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 03 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta 04 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 05 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 03:31