StoryEditor

"Vy Slováci musíte byť iní blázni" (foto)

27.11.2011, 23:08
Reportáž: Prvý ročník jesenného Pohoda Indoor Camping festivalu si v Trenčíne užilo okolo tisíc ľudí. Boli však spokojní. Okrem koncertov zaujali aj diskusie.

Tahita Bulmer, líderka britskej skupiny New Young Pony Club.
Snímka: Pohoda/Katarína Acélová


„Tu sa naozaj kempuje vnútri,“ neveriacky krútila hlavou Tahita Bulmer, líderka britskej skupiny New Young Pony Club, ktorá vystúpila v sobotu v noci na prvom ročníku Pohoda Indoor Camping festivalu. A neboli to jediné prekvapivé reakcie. Mladí ľudia, ktorí si rozložili stany na trenčianskom výstavisku, sa stali na chvíľu hviezdami svojich hviezd. Nejedna kapela sa totiž na neštandardné ubytovanie šla pozrieť, nejedna si ho fotila na mobily a šírila ďalej – vraj tu máme unikát. „Vy Slováci musíte byť iní blázni, keď kempujete kvôli hudbe v zime,“ zabávala sa Tahita Bulmer.

Tisícka na prvý pokus
Jesená (či skôr zimná) Pohoda však napriek silnej značke nedokázala vyčerpať svoje kapacity. Usporiadatelia boli pripravení na vyše 2 500 ľudí, v Trenčíne sa ich objavilo okolo tisíca. „Možno je to tým, že si ľudia nevedeli predstaviť podobný festival a možno sme začali s propagáciou trochu neskoro,“ vysvetľoval organizátor festivalu Michal Kaščák na záverečnej tlačovej konferencii.

Podľa niektorých chýbalo „malej“ Pohode silnejšie meno, no Kaščák nechcel ísť touto cestou. „My sme si dali za cieľ mať na festivale Hadouken a New Young Pony Club, to sa nám podarilo.“ A čakali, že príde viac ľudí z okolia Trenčína, ktoré by (aspoň teoreticky) malo byť „hladnejšie“ ako programovo plnšia Bratislava. Napokon bolo paradoxne viac práve cezpoľných nadšencov.





Dobrý večer, priatelia!

Festival bol špeciálny aj vďaka Mariánovi Vargovi, ktorý sa vtipne označuje za maskota festivalu. Legendárny slovenský klavirista tu predstavil svoj nový projekt, v ktorom jeho klasické Moyzesovo kvarteto posilnilo dychové kvinteto a v novom šate odohrali prearanžované staršie piesne. Úžasným hlasom zaujala aj britka Sophie Barker, bývalá vokalistka Zero 7.



Do varu ľudí dostali hudobní blázni menom Paris Suit Yourself a slovenský Le Payaco, ktorí sa kvôli Pohode dali (opäť) dokopy a potešili najmä hitom Dobrý večer, priatelia. „Nevadí nám hrať naše najväčšie hity, nás baví, keď sa ľudia bavia, a keďže sme mali vyše päť rokov pauzu, oddýchli sme si od nich,“ vyjadril sa gitarista a spevák Tomáš Sloboda. Znovuzrodenie Le Payaca všetci jednoznačne vylúčili. 

Budúcnosť?
Veľkej pozornosti sa tešili aj diskusie a premietanie filmov. Návštevníci sa mohli porozprávať s Fedorom Gálom či režisérkou Zuzanou Piussi, ktorá predstavila nový dokument o súdnictve – Nemoc tretej moci.
A aj keď to najmä z finančného hľadiska nebude pre Agentúru Pohoda najúspešnejšia akcia, dobrá nálada, súdržnosť a „pohodová“ atmosféra v Trenčíne im evidentne dvíhali náladu aj optimizus. Organizátori zvládli festival na jednotku. Služby, personál i priestory boli na veľmi dobrej úrovni. Kolotoče v zime síce vyťažoval najmä tím Michala Kaščáka a kapely ako Paris Suit Yourselfm, ale práve aj to dodalo inú tvár tejto Pohode. V jej chodbách ste totiž mohli svojich „headlinerov“ pokojne stretnúť.





O malú sestru Pohody sa netreba báť, tá letná sa začínala v podobne komornej atmosfére a práve ten špecifický prístup a kvalitná hudba z nej urobili akciu, ktorou sa krajina pýši. Ak vydržia organizátori, ak si ľudia budú vedieť predstaviť kombináciu zimy a dobrej hudby, môže tento „ostrov pozitívnej deviácie“, ako ju nazýva Marián Varga, potešiť ešte viac ľudí.











01 - Modified: 2004-06-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Elektrokarbon s vyšším ziskom 02 - Modified: 2004-06-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: DKI Plast spustil skúšobnú prevádzku 03 - Modified: 2004-06-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Privatizácia baní so zákrutami 04 - Modified: 2004-06-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SBS a Hitachi budú v SR partnermi
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 22:48