StoryEditor

Holanďanka nám ukázala naše krásy

25.05.2012, 00:05
Jedna z rečníkov sobotňajšieho TEDxBratislava, holandská fotografka, má rada Slovensko.

Je rodená Holanďanka, venuje sa fotografovaniu verejných priestorov a na Slovensku žije sedem rokov. Hovorí plynule slovensky a vidí u nás veci, ktoré nevnímame my. Fotografka Illah van Oijen je jednou zo 16 rečníkov konferencie TEDxBratislava, ktorá sa koná v sobotu.

Na skok
„Tým, že som fotografka a vydala som dve knihy o verejnom priestore v slovenských mestách, pozvali ma, aby som rozprávala o tom, ako vnímam Slovensko a slovenské mestá. Robiť takúto prezentáciu je dlhší proces, tak sme spolu s nimi prišli na to, že by som chcela rozprávať o akcii Dobrý trh na Panenskej ulici v Bratislave, ktorú spoluorganizujem. Je to veľmi podobné, obe sa zaoberajú verejným priestorom,“ povedala pre HN mladá fotografka.

Vyštudovala všeobecné kultúrne vedy na univerzite Vrije Universiteit Amsterdam a fotografiu na Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten v jej rodnom Haagu. Štúdiu fotografie sa venovala aj na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, popritom prispievala do holandského rozhlasu a bola fotografkou pre holandské médiá. Plánovala byť na Slovensku vyše roka v rámci fotenia nových krajín Európskej únie, nakoniec tu zostala. „Zajtra budem rozprávať tom, aké je dôležité vytvoriť komunitný život a oživiť ho vo verejnom priestore,“ doplnila.






Knihy...

V projekte Dobrý trh sa snaží rozvíjať tradícií trhov, pritom dať aj priestor domácim výrobcom. „Je veľmi dôležité, aby mohli ľudia pracovať s láskou a na tom, čo majú radi. Chceme ponúknuť alternatívu pre supermarkety a lokálne centrá, podporiť domácich predávajúcich a producentov, napríklad aj vinárskú tradíciu na Slobensku,“ vysvetľuje svoje aktuálne slovenské posolstvo. Na Slovensku má najradšej životný štýl, ktorý jej umožňuje robiť niečo dobré pre ľudí okolo, a tí sú vďační. Chce, aby jej deti vyrastali na Slovensku a mali šancu prežiť s tým, čo majú radi.

Fotografka, ktorá sa naplno udomácnila na slovenskej kultúrnej scéne, vydala dve knihy. Už po dvojročnom pobyte u nás to bola kniha s názvom Bratislava, mesto na mieru.  „Na Bratislave mám rada, že sú tu rôzne skryté priestory v rámci mesta, kde človek môže ísť aj sám a pritom je stále blízko, lesíky, či pláže pri Dunaji,“ vysvetľuje. Minulý rok vydala knihu Košice - Dzivost v srdci a momentálne pracuje na tretej - o Žiline.  „V stredu som sa odtiaľ vrátila, som vo fáze, keď sa rozprávam s ľuďmi, skúmam priestory, pozerám si sídliská, čo sa deje, čo sa mení a rozmýšľam nad obsahom knihy,“ uzavrela. Keď dokončí túto knihu, chcela by nájsť investorov na dotlač svojej prvej knihy o Bratislave, pretože je vypredaná, ale nebráni sa napríklad ani knihe o Prahe. Venuje sa aj projektu Beat the Billboard.


Ostatní rečníci TEDxBratislava:
Michaela Bednárová, dizajnérka
Manj Carthigaser, trénerka pre fitness a výživu
Michal Cifra, vedec
Ahmad Coucha, spoluzakladateľ TEDxCairo a podnikateľ
Jaroslav Dodok, šéfredaktor student24.sk
Juraj Karpiš, zakladateľ INESS
Peter Káčer, štatutár a správca Nadácie TA3
Zuzana Kierulfová, architektka
Alexander Kutka, zakladateľ organizácie Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity
Leonard Mlodinow, vedec, autor, scenárista
Radovan Semančík, softvérový inžinier, podnikateľ a vedec
Jader Tolja, taliansky doktor a psychoterapeut
Samo Trnka, humorista
Gever Tulley, autor, počítačový odborník
Gert van der Veen, horolezec

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 18:32