StoryEditor

Na Slovensku sa bude prvýkrát dražiť obraz Adolfa Hitlera

29.11.2011, 23:00
Málokto vie, že Adolf Hitler bol okrem nacistického vodcu aj nadaným maliarom. A to v dobe, kedy sa začínali ako "umenie" vyzdvihovať "braky" a gýče. V nedeľu sa bude na Slovensku prvýkrát dražiť jeho dielo.

"Keď pozerám na Hitlera ako na maliara, bol to talentovaný chlapec už na začiatku, dokonca sa pokúšal dostať na vysokú školu bez toho, aby mu niekto vydláždil na ňu cestu," povedal pre HN Jaroslav Krajňák, riaditeľ aukčnej spoločnosti Darte, ktorá aukciu, kde sa bude prvýkrát na Slovensku dražiť Hitlerovo dielo, v nedeľu organizuje. Umelecké diela Adolfa Hitlera sa bežne dražia vo Viedni v aukčnej spoločnosti Dorotheum, väčšinou sú to však kresby. Väčšie diela zberatelia totiž nechcú ponúkať. Aj v tomto prípade ide o malú kresbu s rozmermi 35 x 22 centimetrov s názvom Tajné stretnutie, ktorú Hitler vytvoril v roku 1915.

Aktuálne prebieha na internetovej stránke spoločnosti online dražba, ktorá skončí tesne pred nedeľnou aukciou a ktorá ukazuje záujem o dielo už teraz. "Záujem je už teraz veľký, ale klientov, aj zo zahraničia, preverujeme. Verím, že suma sa vyšplhá vysoko, takéto diela sa vydražili v Rakúsku aj za 50-tisíc eur. Uvidíme ako to pôjde u nás, keďže tu nie sú jeho diela dostupné," doplnil Krajňák. Podľa jeho slov, samotná kresba je "raritou" aj vzhľadom na to, že ju namaľoval sám Hitler, ktorý bol vnímaný ako negatívna osobnosť, ale aj z historického hľadiska. "Dielo pochádza zo zbierky jedného veľkého zberateľa zo Slovenska, ktorý ho zdedil po svojich rodičoch. Tí pravdepodobne fungovali vo Viedni, odkiaľ asi dielo aj je a teraz nám ho ponúkli do dražby," potvrdil Krajňák.



Zaujímavosťou tiež je, že na včerajšej aukcii v Británii sa za 2000 libier predala posteľná bielizeň, ktoré údajne používal. Predmetom dražby bolo len jedno prestieradlo a obliečka na vankúš. Kusy bielej posteľnej bielizne sú doplnené iniciálami AH, orlicou hitlerovskej Tretej ríše a nacistickým hákovým krížom. Hovorca aukčnej siene Dreweatts, ktorá dražila v Bristole vojnové predmety, povedala, že posteľnú bielizeň pravdepodobne odniesol niektorý z početných zamestnancov jednej z Hitlerových rezidencií. Dodal, že posteľnú bielizeň zakúpil na internete nemenovaný záujemca.

Adolf Hitler sa narodil 20. apríla 1889 v dedinke Braunau na rieke Inn. Podľa odborníkov a literárnych záznamov, nechcel ani pomyslieť na to, že by sa mal stať úradníkom ako jeho otec. Miloval prírodu a v nej chcel aj tráviť čas a jeho veľkým koníčkom bolo maľovanie. Koncom septembra 1907 prišiel 18-ročný Hitler do Viedne, aby absolvoval prijímaciu skúšku na Akadémiu výtvarných umení. Neprijali ho dva roky po sebe, ale maľovať neprestal. V rokoch 1909 a 1910 vytvoril práve vo Viedni veľa malých obrázkov. "Tento obraz Tajné stretnutie namaľoval v roku, keď ešte ani len netušil čo z neho bude o pár rokov, maľoval však celý život, až kým nevstúpil do politiky," vysvetľuje Krajňák. Hitler maľoval aj domy často kopírované podľa pohľadnice alebo z tlače, ale aj krajinky a portréty. Vytváral aj reklamné plagáty na obuv, leštidlá na topánky, na kozmetiku a spodnú bielizeň. Podľa knihy Hitler Adolf: Monology ve Vůdcově hlavním stanu 1941 - 1944, sa Hitler umeleckým talentom spočiatku živil, orientoval sa na kvantitu – vytvoril cca 2 000 až 3 000 diel rôznymi metódami – no neskôr (počas politickej kariéry) na umenie nezanevrel úplne a v rámci relaxu sa orientoval na pompéznejšie diela, z ktorých si niektoré uchoval v bunkri až do konca – 30. apríla 1945. Dnes, aj po vyše 60 rokoch, sú jeho obrazy stále žiadané.

01 - Modified: 2004-06-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pravidlá rokovaní
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 15:26