StoryEditor

Kunsthalle by mohla mať viacerých vlastníkov, tvrdí Maďarič

09.07.2012, 14:30
Autor:
TASRTASR
Z Danubiany bude múzeum moderného umenia, kunsthalle prisľúbil v priestoroch Domu umenia.

Budúca verejná inštitúcia pre súčasné umenie, tzv. kunsthalle, by mohla mať viacerých spoluvlastníkov. Okrem ministerstva kultúry by k jeho zakladateľom mohli patriť mesto Bratislava, mestská časť Staré Mesto, vyšší územný celok, ako aj združenie výtvarných profesijných organizácií. Tie by sa istou čiastkou podieľali tiež na prevádzkových nákladoch.

Poučený prípadom Danubiany sa chce minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) o tejto idei porozprávať s umeleckou obcou. Tá totiž jeho predchodcovi Danielovi Krajcerovi (SaS) vyčítala postup pri Danubiane, ktorá mala byť pôvodne pretvorená na kunsthalle. Väčšej časti umeleckej obce sa nepáčilo, že o projekte rozhodol bez diskusie za ich chrbtom. Z Danubiany sa nakoniec stane múzeum moderného umenia. Vytvorenie kunsthalle im prisľúbil v súčasných priestoroch Domu umenia v Bratislave. 

Kedy má k tomu dôjsť, nevie Maďarič predpovedať. "V najbližšej dobe chcem osloviť v prvom rade primátora Bratislavy Milana Ftáčnika a potom ostatných. Ak by tam bola dobrá vôľa, tak si viem predstaviť, že by táto inštitúcia na prezentáciu súčasného umenia mohla v Dome umenia veľmi rýchlo vzniknúť," konštatoval pre TASR.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 06:00