StoryEditor

Cirque du Soleil prekonáva ľudské limity. Aj v Bratislave (foto)

16.02.2012, 08:47
Aktualizované | Úspešnú premiéru predstavenia Saltimbanco absolvoval kanadský cirkus svetového mena Cirque du Soleil v stredu večer na zaplnenom zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave.

Dve hodiny, osem umeleckých obrazov, špičková choreografia a nádherné farebné kostýmy. Tento umelecký mix zažíva bratislavský štadión Ondreja Nepelu, ktorý hostí predstavenie Saltimbanco v podaní najslávnejšieho cirkusu sveta – Cirque du Soleil (Slnečný cirkus). Nečakajte však šapitó či vycvičené zvieratá, tento cirkus stavil na človeka a jeho umenie.

Akrobati zo všetkých kútov sveta prekonávajú limity ľudského tela na čínskych tyčiach, hojdačke, hrazdách i hodvábnych lanách. Najpôsobivejšie sú skupinové akrobacie, ale aj vystúpenie „hadej“ ženy Ariunsanaa Bataa, ktorá maže fyzické zákony ľudského tela. Celé „rošambo“ sprevádzala živá hudba a dobré spevácke výkony.

Diváci na nohách
Najsilnejšou stránkou celého vystúpenia je atmosféra a dokonalá choreografia. Nejde len o akrobatov, ale o všetkých účinkujúcich, ktorí sú na scéne, a tancom či grimasami dotvárajú celkový rozprávkový dojem.

Predstaveniu sa predsa len dá niečo vytknúť – niekedy je na škodu dĺžka čísel a zbytočné aj dve vystúpenia klauna Eddiho. Tie potvrdzujú, že dvakrát opakovaný vtip stráca na „grádoch“ aj v takomto svetovom meradle. Divákom však očividné chybičky krásy neprekážali. Vystúpenia (tak ako je zvykom vo svete) sa tu končia standing ovation. Šou Saltimbanco, ktorú má kanadské zoskupenie v repertoári už od roku 1992, si môžu Slováci vychutnať každý deň do nedele.

Aj dobrý biznis
História Cirque du Soleil sa začala písať už v roku 1984 so skupinou 20 akrobatov. Dnes má táto spoločnosť so sídlom v Montreale päťtisíc zamestnancov, z toho viac ako 1 300 umelcov z viac než 50 rôznych krajín. Jeho predstavenia videlo viac ako 100 miliónov divákov na šiestich kontinentoch. V roku 2011 má v repertoári 22 predstavení. Cena lístkov u nás sa pohybuje od 29 do 89 euro.

 

Snímky: TASR

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 12:15