StoryEditor

Krištáľový ples ozdobili Anna Netrebko a ďalšie hviezdy

06.03.2011, 06:24
Autor:
TASRTASR
Na veľkú plesovú dvoranu sa v sobotu večer premenili priestory novej budovy SND.

Viac ako 1500 hostí privítali spoluorganizátori Slovenské národné divadlo a agentúra Agas na prvom ročníku Krištáľového plesu SND. Prípitkom z prvého dejstva Verdiho opery La traviata otvorili ples Andrea Danková a Miroslav Dvorský. Ozdobou plesu boli hviezdy svetového mena boli ruská sopranistka Anna Netrebko, uruguajský barytonista Erwin Schrott a argentínsky tenorista José Cura.

Árie z Pucciniho a Lehárových diel mali u plesových hostí mimoriadny úspech. K programu plesu prispeli aj operní sólisti našej prvej divadelnej scény Peter Mikuláš, Ivan Ožvát, Pavol Remenár, sólisti Baletu SND a Baletu Štátneho divadla Košice uviedli ukážky z Labutieho jazera aj polonézy z Onegina.

V rámci plesu organizátori udelili ocenenie Minerva Crystallinus trom osobnostiam za umelecký prínos v oblasti dramatického, operného a baletného umenia, ktoré svoj život zasvätili umeniu na javisku SND. Prvou trojicou ocenených sú herec Stano Dančiak, barytonista Juraj Hrubant a baletná umelkyňa Alena Macháčová. Autorkou sošky pre ocenených s názvom Krištáľová Minerva je výtvarníčka Jana Brisudová.

"Hovorilo sa už o tejto cene, ale nevedel som, že ju dostanem. Bolo to pre mňa veľké prekvapenie. Nebola to ľahká cesta, bolo to od rána do noci," uviedol Stano Dančiak pre TASR. Pod názvom Osobnosti SND bola otvorená aj stála expozícia fotografií umelcov všetkých troch súborov SND v rôznych profesiách, ktorí už nie sú medzi nami a ktorých život bol úzko spojený 90-ročnou históriou našej národnej scény. Výstavu otvoril minister kultúry Daniel Krajcer spolu s hosťom Josém Curom.

"Kultúrna úroveň krajiny sa dá merať aj tým, akým spôsobom sa ten-ktorý štát správa k svojim osobnostiam, či už z oblasti, umenia, vedy aj športu. Dovolím si povedať, že Slovensko má voči osobnostiam historický dlh, preto som rád, že ocenenia Minerva aj táto výstava osobností, ktoré tvorili históriu SND, sú z môjho pohľadu do budúcna úsvitom lepších časov," uviedol pri otvorení výstavy Daniel Krajcer. K výbornej nálade počas celého plesového večera prispeli aj ďalší účinkujúci, medzi nimi orchester Václava Hybša, SĽUK, skupina Fragile, cimbalová muzika Polakovičovci, speváčka Sisa Sklovská a dídžej Gabo Melega. Po prvý raz od otvorenia novej budovy SND sa uskutočnil ples vo všetkých priestoroch, tancovalo sa na piatich parketoch - v sále opery, v sále činohry, v štúdiu, Modrom salóniku aj v prestávkovej dvorane.

Hlavnou myšlienkou prvého ročníka Krištáľového plesu Slovenského národného divadla je spojiť umelecký svet s etablovaným podujatím Krištáľové krídlo, ktoré prezentuje a oceňuje najúspešnejšie osobnosti Slovenska.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 12:42