StoryEditor

Mednyánszky. Nový rekordman nášho umenia

29.06.2010, 00:00
Posledných pár rokov patril medzi najdrahších slovenských maliarov Ľudovít Fulla. Toho však z trónu zosadil na jar tohto roku Anton Jasusch s obrazom Vyhnanie z raja.

Dnes je všetko inak. V aukčnej spoločnosti Darte sa vydražili dva obrazy od Ladislava Mednyánszkeho a cenami predstihli oboch autorov. Slovensko má tak hneď dva nové rekordy v dražbe diel od slovenského autora. Dielo Večerná nálada sa môže pýšiť sumou 250-tisíc eur a Vnútro lesa s potokom len o 20-tisíc eur nižšou. 

Nový rekordér
Doteraz patrili medzi jeho najdrahšie diela obrazy Železná brána a Barbizonský les. Oba však už majú svojich premožiteľov. Okrem toho ide aj nový svetový rekord autora, pretože oba obrazy sú najdrahšími dielami od Mednyánszkeho. Ako pre HN potvrdil riaditeľ aukčnej spoločnosti Darte Jaroslav Krajňák, ide o veľkolepé diela kvalitou aj veľkosťou a autor v nich ukázal svoje najväčšie umenie. Obe diela pochádzajú z Maďarska zo súkromnej zbierky. "Našej spoločnosti ich ponúkli, pretože ich chceli predať v eurách aj kvôli klesajúcemu kurzu forintu,“ doplnil Krajňák. I keď v oboch prípadoch bola vyvolávacia ceny vyššia, obidva obrazy sa predali napokon s veľkým úspechom. Slovenského maliara s maďarskými predkami však poznajú aj u našich južných susedov. Spomínané obrazy viseli v maďarskej Národnej galérii. "V našej galérii sme mali výstavu jeho obrazov a ceny za ne sa odvtedy zdvihli. Už aj predtým však boli dosť vysoké. U nás by sa dali pokojne predať za 10 až 30 miliónov forintov,“ potvrdila pre HN Zsuzsanna Bakó z maďarskej galérie.

"Lesný muž“
V Mednyánszkeho tvorbe sa objavilo tiež pár portrétov a kresieb, po matkinej smrti maľoval chudobu, po smrti otca to bola téma smrti. Prírodná tematika však vždy hrala prím. Počas svojho študijného pobytu v Paríži, navštívil spolu s ďalšími maliarmi Barbizonský les, kde maľovali aj vystavovali svoje diela priamo v prírode. "Toto najviac ovplyvnilo jeho tvorbu, ale aj dejiny umenia, priniesli slnečné svetlo do umenia,“ potvrdila pre HN kurátorka Galérie mesta Bratislavy Zsófia Kiss Széman. Narodil sa pod Tatrami, preto sa s prírodou ľahko stotožňoval. "Vo svojich obrazoch stvárňoval interiér lesa, dosiahol na výnimočnú úroveň. V období 70. rokov 19. storočia nebol na Slovensku žiadny maliar, ktorý by dosahoval takéto kvality,“ dodáva Kiss Szemán. Najmä dielo Vnútro lesa s potokom je výnimočné aj kombinovaním lesa a vodnej plochy, ktorú využíval na odrazy.

 


Kozmopolitný
Mednyánszky navštívil okrem Paríža i Viedeň, pôsobil tiež v Nemecku, vždy sa však vracal domov do Strážok, kde mu neskôr Slovenská národná galéria v rodinnom kaštieli zriadila galériu. "Je jedným z najdôležitejších spojovacích článkov Slovenska s maďarským a rakúskym umením. Jeho náladové záznamy krajín a ľudí otvárali vo svojom čase nové horizonty chápania umenia,“ povedal pre HN kunsthistorik Tomáš Strauss. Počas druhej svetovej vojny bola jedna časť zbierky zničená a druhá bola vyvezená do Veľkej Británie. Po smrti jeho netere prešli Strážky a väčší počet jeho diel práve do majetku SNG. Azda najviac jeho obrazov je v Maďarsku, kde mal svoje kultúrne korene a okruh priateľov aj medzi maďarskými umelcami. Posledné roky života strávil vo Viedni. Fakt, že sa obe diela nachádzali vo všetkých jeho monografiách, je dôkazom, že sú jeho. V minulosti sa totiž vyskytovali falzifikáty, pretože niektoré svoje obrazy zásadne nepodpisoval a už počas jeho života mal právo na designovanie i jeho švagor. Rozlíšiť ich často vedeli len znalci jeho "rukopisu“.

 

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 03:30