StoryEditor

Solotruk o festivale Ars Poetica: Je dôvod prísť aj zostať

05.10.2010, 14:33
Autor:
TASRTASR

Medzinárodný festival poézie ARS POETICA prinesie do Bratislavy opäť spojenie súčasnej poézie a ďalších druhov umenia. Multižánrové podujatie predstaví počas štyroch dní poéziu 27 básnikov zo 17 krajín, prednášky, poetické filmy a koncerty nezávislých interpretov.

"Na Slovensku nemá nikto rozpočet porovnateľný so žiadnym európskym festivalom poézie, ba dokonca v strednej Európe neexistuje žiaden iný porovnateľný festival poézie," uviedol v rozhovore pre TASR riaditeľ a dramaturg ARS POETICY Martin Solotruk, ktorý poetický festivalový "polozázrak" pripravuje už ôsmy raz s cieľom ponúknuť variabilitu a rôznorodosť básnických hlasov.

"Snažíme sa ukázať, že súčasná poézia je koktail rôznych chutí, je iné stolovať po francúzsky alebo si dať monotematické halušky," nezaprel v sebe básnickú dušu Solotruk a v prenesenom význame podčiarkol ambíciu festivalu, ktorý chce manifestovať rôznorodosť poetík z celej Európy.

Tento rok prijal pozvanie na festival plodný poľský autor Eugeniusz Tkaczyszyn-Dycki. "Má dnes najviac dotovanú literárnu cenu v Poľsku, cenu Nike, čo môže byť pre nezaujatého slovenského diváka prekvapivé, že niekto dostane za svoje literárne činnosti 1,5 milióna korún." Medzi ďalšie hviezdy festivalu patrí fínska autorka píšuca po švédsky Bodil Lindfors. "V škandinávskom kontexte má najvyššie hodnotenia a je považovaná za klasičku, ktorá vo Fínsku získala päťročné autorské štipendium, o čom môžeme na Slovensku len snívať." Priateľov poézie určite zaujme svojimi básňami aj poetka Elizabeth Willis, profesorka z prestížnej Wesleyan Univerzity v USA. "Patrí medzi popredné autorky mladšej strednej generácie v Spojených štátoch. Experimentálnu scénu v Európe zastúpi jej britská kolegyňa Carol Watts, ktorá sa na londýnskej Birkbeck College podieľa na vedení Centra pre experimentálnu poetiku."

Slovenskú poéziu bude počas prvého festivalového večera zastupovať Anna Ondrejková. "Už desaťročia patrí medzi najkvalitnejšie poetky, aj keď nepublikuje až tak často, je považovaná za jednu z najkvalitnejších ženských autoriek, ktoré vôbec máme na Slovensku," zhodnotil Solotruk s tým, že okrem Ondrejkovej bude slovenské farby poézie na festivale prezentovať aj Ivan Štrpka, ktorý predstaví svoju knižnú novinku. "Môžem už vopred prezradiť, že v prípade knihy Veľký dych: Psychopolis, tenký ľad ide o najrozsiahlejšie básnické dielo Ivana Štrpku, najväčšiu zbierku," vysvetlil Solotruk, ktorý odmieta akékoľvek "pokrstenie" Štrpkovej novinky. Kniha sa teda nebude ničím polievať, autor ju príde osobne predstaviť a budú sa z nej čítať ukážky.

Slovenské preklady zahraničných autorov zaznejú v interpretácii Lucie Rózsa Hurajovej a Mareka Majeského. "Sú to známe mená mladšej hereckej generácie, veľmi skúsení umelci s hlbokým vzťahom k poézii, súčasne bez nejakého pátosu," povedal riaditeľ ARS POETICY s tým, že vizuálnu dimenziu k autorským vystúpeniam a recitovaniu poézie v slovenskom preklade vytvoria živé VJ sety.

Festival poézie bude tento rok výnimočný aj vďaka vystúpeniu divadla poézie Handa Gote z Prahy. "Predstavenie Metalmusic vol 1 bolo prezentované aj v Paríži, na Slovensku veľa divadla poézie, kde by išlo o multimediálne performance, nemáme, takže je dôvod prísť aj zostať," komentoval sprievodný program Solotruk, ktorý v rámci festivalu inicioval i debatu básnikov a vedcov v Slovenskom rozhlase pod vedením Zuzany Belkovej. "Rozhlasová diskusia Poézia a veda má poukázať na to, do akej miery sa tieto dve na pohľad odlišné disciplíny môžu navzájom inšpirovať, alebo do akej miery sú nesúmerateľné."

Medzinárodný festival poézie ARS POETICA sa uskutoční v Bratislave od 6. do 10. októbra v A4, Poľskom inštitúte a v Klube 35_mm.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 00:35