StoryEditor

Robert Vano fotil Václava Havla pre legendárnu kaviareň

16.11.2010, 12:45
Autor:
kulkul
Medzinárodne uznávaný fotograf Robert Vano v týchto dňoch predstavil prvý exkluzívny kalendár pre legendárnu pražskú kaviareň Slavia.

Dielo obsahuje jedenásť portrétov významných osobností kultúrneho a spoločenského života, ktoré sa stretávali, ale aj tvorili v kaviarni Slavia. Na jednej fotografii je sám Robert Vano, ktorý patrí tiež k návštevníkom kaviarne Slavia. „Nie som Pražan, ani Čech a do Prahy som sa po prvý raz dostal až po revolúcii, keď som sa vrátil z emigrácie. Preto som veľa nevedel o histórii kaviarne Slavia, objavila ju pre mňa až moja sestra, ktorá žije v Kanade. Vždy keď ma príde navštíviť, tak chce ísť do Slavie,“ prezradil Robert Vano.

Kaviareň slávnych
V Slavii už Jaroslav Seifert písal básne, Jiří Šlitr skladal piesne a Václav Havel tu dodnes zbiera silu a energiu. Práve bývalý prezident bol jedným z tých, ktorí sa postavili pred objektív Roberta Vana. Na túto chvíľu čakal dvadsať rokov. V minulosti fotil aj jeho manželku Dagmar Havlovú, teraz si splnil túžbu vyfotiť človeka, vďaka ktorému sa mohol vrátiť z emigrácie. Ďalej pre kalendár portrétoval spisovateľa a publicistu Arnošta Lustiga, dirigenta Libora Peška, husľového virtuóza Jaroslava Svěceného, sólistku Opery Národního divadla Evu Urbanovú, dvorného kameraman Miloša Formana Miroslava Ondříčka, režiséra Petra Weigla, sólistku baletu Národního divadla Terezu Podařilovú, režiséra a scenáristu Juraja Herza, výtvarníka Theodora Pištěka a herečku a modelku Martu Richterovú, ktorá je tvárou kaviarne.

Rodisko spaľovača mŕtvol
Nadšenie z kalendára prejavil aj Emanuel Belavý, majiteľ spoločnosti, ktorá prevádzkuje slávnu kaviareň. „Nepoznám lepšieho fotografa, ako je práve Robert Vano,“ uviedol. Kaviareň Slavia sa stala tradíciou a vďaka susedstvu s Národním divadlom sa stala centrom kultúrneho a spoločenského života. Každá osobnosť, ktorá sa nachádza v kalendári, je portrétovaná na mieste, kde pravidelne sedáva s priateľmi. Tieto tváre onedlho doplnia portréty osobností, ktoré na stenách kaviarne Slavia visia už niekoľko rokov. „Kaviareň Slavia je skutočne posvätenou a dobou overenou križovatkou zaujímavých ľudí, ľubozvučných tónov a sviatočnej energie,“ povedal Jaroslav Svěcený. Režisér Juraj Herz dokonca prezradil, že tu písal scenáre. „Spalovač mrtvol tu vznikal dva roky každý týždeň v jeden deň s autorom pánom Ladislavom Fuksom pri káve a pohári vína,“ uviedol.

Exkluzívny rozhovor s Robertom Vanom čítajte vo štvrtok v Hospodárskych novinách.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 02:10