StoryEditor

Nový trend. Prečítaj knihu a nechaj ju v električke alebo v parku

27.08.2010, 00:00
V stredu popoludní k nám do redakcie prišla kniha. Bez prebalu, s nálepkou a zvláštnymi kódmi. Nechápali sme.

Bola to však jedna z 500 kníh, ktoré budú v priebehu nasledujúcich týždňov rozdistribuované po celom Slovensku. Každý si môže nájsť tú svoju, prečítať a niekde ju nechať, aby ju našli aj ďalší. Nový projekt najväčšieho internetového kníhkupectva martinus.sk, inšpirovaný dávnejšou službou BookCrossing, s názvom Knihobežník o vymieňaní kníh sa v týchto dňoch rozbieha aj na Slovensku.

Prví knihobežníci
Začalo sa s tým minulý piatok, keď sa rozdistrinuovalo niekoľko prvých kníh, dnes už je v obehu približne polovica z plánovaného počtu. Ako nám povedal riaditeľ martinus.sk Michal Meško, pár kusov určite rozdistribujú aj na blížiacich sa Kremnických gagoch. Ostatné knihy sa však dajú nájsť na verejných priestranstvách, v obchodoch, reštauráciách, električkách, nákupných centrách alebo aj na lavičke v parku. Za prvých pár dní sa zapojilo už viac ako 100 knihobežníkov, ale napriek tomu sa ešte veľmi veľa kníh nenašlo. Podľa Meška sa našlo asi len 40 kníh. „K ľuďom sa dostane asi 200 rôznych titulov od štyroch vydavateľstiev, sú to reprezetantívne knihy, prevažne beletria, teda knihy ktoré sa dajú čítať všade," doplnil Meško.

Čo s tým?
Projekt funguje veľmi jednoducho. Každá kniha má svoj kód, ktorý zadáte na stránke, tým informujete iných, že ste knihu našli, kde ste ju našli, že ju práve čítate a kde ste ju nechali. Okrem toho sa môžete s ostatnými podeliť o váš názor na knihu. Na poslednej strane napíšete vaše meno a miesto a stav knihy. Po nájdení knihy začnú teda na webe používatelia vytvárať akúsi chronológiu každej knihy, ktorú kníhkupectvo nazýva „príbehmi kníh."

V kníhkupectve žiadne veľké ciele nemali, ale samozrejme, rátajú s rizikom, že ľudia si nájdené knihy nechajú a nepošlú ich ďalej. „Rátame s tým, ale vedome sme do toho išli, ide nám najmä o zábavu," dodal Meško. I keď sú knihy bez obalov a oblepené nálepkami, chápe, že to ľudí nemusí odradiť.

Marketingový ťah alebo šanca?
Podobný prípad sa už raz vyskytol. Stránka BookCrossing ponúkala niečo podobné aj dávnejšie a vtedy to nadchlo veľmi veľa ľudí. Dnes v čase ešte viac rozmáhajúceho sa internetu, to môže zaujať ešte viac. Všetci zainteresovaní sa preto netaja, že im ide hlavne o to. „Je to dobrý nápad, dúfam, že sa medzi knihy raz dostane aj nejaká moja," povedal pre HN spisovateľ Ľubomír Feldek. Sám by sa do projektu zapojil, ak by sa k nejakej dostal, pretože je to podľa neho dobrá hra.

V obehu sú knihy od zahraničných autorov, medzi nimi samozrejme nechýba sága od Stephenie Mayereovej, ktorá na stránke hlási momentálne najviac kilometrov, pretože sa podľa všetkého nachádza v lietadle do Sydney.

Podľa Hvoreckého ide najmä o dobre premyslený marketingový ťah, už to tu raz bolo a moc sa to neuchytilo, verí však, že sa to teraz chytí. „Sám mám doma aj tisíc kníh, ktoré by som mohol poposielať," doplnil pre HN. Šancu majú však aj slovenské knihy a hlavne autori projektu dúfajú, že raz začnú medzi ľuďmi kolovať knihy úplne bežne. Zapojilo sa aj najväčšie slovenské vydavateľstvo Ikar. „Bude veľmi zaujímavé sledovať ako sa budú ľudia správať, keď knihy nájdu," uzavrel marketingový manažér vydavateľstva Milan Buno.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 05:38