StoryEditor

Opera SND otvorí sezónu, hosťom bude Eva Marton

11.09.2010, 08:16
Autor:
TASRTASR

Galakoncertom, na ktorom sa predstavia poprední sólisti, orchester a zbor Opery SND a Balet SND, začne novú sezónu prvá slovenská divadelná scéna. Hlavnou hviezdou večera bude výnimočná osobnosť, svetoznáma operná diva Eva Marton.

Na slávnostnom koncerte sa predstavia aj ďalší zahraniční hostia - Iľja Silčukov a Goran Jurić, medzi interpretmi večera budú aj poprední sólisti Opery SND Jozef Benci, Tomáš Juhás, Adriana Kohútková, Ľubica Rybárska, Jitka Sapara-Fischerová a Ľubica Vargicová. Pod taktovkou šéfdirigenta opery Rastislava Štúra zaznejú najznámejšie diela skladateľov B. Smetanu, J. Masseneta, G. Pucciniho, R. Leoncavalla, P. Mascagniho, P. I. Čajkovského, Ch. Gounoda, A. Ponchielliho, V. Belliniho, G. Verdiho a R. Wagnera.

Balet SND so svojimi sólistami Silviou Najdenou, Rominou Kołodziejovou, Adrianom Ducinom a Andrejom Szabom umocní slávnostnú atmosféru uvedením samostatného obrazu Polovecké tance z opery Knieža Igor Alexandra Porfirieviča Borodina v choreografii Jozefa Dolinského. Nebude chýbať ani slávny zbor židov z opery Nabucco Giuseppe Verdiho v podaní zboru Opery SND.

Vedenie SND dnes usporiadalo pre médiá dve tlačové konferencie pri príležitosti otvorenia 91. divadelnej sezóny - vo Viedni a v Bratislave. Informácie poskytli generálny riaditeľ SND Ondrej Šoth, riaditeľ Opery SND Peter Dvorský a riaditeľ Baletu SND Vlastimil Harapes. Hosťom bola operná diva Eva Marton, ktorá poďakovala za pozvanie do Bratislavy. V SND a vôbec na Slovensku bude účinkovať po prvýkrát, hoci má slovenské korene -- matka umelkyne sa narodila na južnom Slovensku. Eva Marton prijala pozvanie aj vďaka dlhoročným kontaktom a spoločnému účinkovaniu s Petrom Dvorským.

Eva Marton zaspieva árie, ktoré si vybrala zo svojho repertoáru a sú pre ňu také obľúbené, že "si ich môže navliekať, ako jemné rukavičky". V podaní umelkyne zaznie ária Tosky z rovnomennej Pucciniho opery, ária Giocondy z rovnomennej opery Amicare Ponchielliho a tiež jej obľúbený Wagner: Liebestod z opery Tristan a Izolda.

Maďarská sopranistka Eva Marton patrí medzi popredné svetové osobnosti. Vyštudovala Akadémiu Franza Liszta v Budapešti, jej operný debut je spojený s týmto mestom a jeho Štátnou operou. Na európskych javiskách sa predstavila najskôr ako Grófka v Mozartovej Figarovej svadbe v opere vo Frankfurte nad Mohanom, kam ju pozval Christoph von Dohnányi. Vo viedenskej Štátnej opere debutovala v roku 1973 ako výnimočná Tosca a krátko na to zaujala ako Tatiana v novej produkcii opery Eugen Onegin. Nasledovali pozvania do Metropolitnej opery v New Yorku a na ďalšie svetové scény. V období rokov 1981-1986 bola trikrát vyhlásená novinami New York Times za "najlepšiu umelkyňu roka". Do repertoáru Evy Marton patria aj také náročné úlohy ako Salome alebo postavy vo Wagnerovych operách, preslávila sa aj ako Turandot v rovnomennej Pucciniho opere. Po prvý raz spievala túto úlohu v Štátnej opere vo Viedni v roku 1983 a odvtedy ju označovali ako najlepšiu "Turandot dnešných dní", túto postavu spievala vyše 200-krát na najprestížnejších operných scénach. Na svojom konte má mnoho nahrávok kompletných operných diel, či sólo recitálov aj pod taktovkou takých dirigentských osobností ako Zubin Mehta, či Bernard Haittink. Vo svojej rodnej vlasti nahrala s popstar Miklósom Vargom pieseň Európa, ktorá bola hymnou Majstrovstiev Európy v atletike v Budapešti v roku 1998.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 22:10