Krištáľové krídlo
StoryEditor

Krištáľové krídlo: Prinášame vám kompletný prehľad laureátov za rok 2020

21.06.2021, 10:06
Autor:
ipip
Poznáme laureátov 24. ročníka Krištáľového krídla.

Významné osobnosti hospodárskej, vedeckej, kultúrnej, športovej a spoločenskej sféry si v nedeľu večer prevzali ocenenie Krištáľové krídlo za rok 2020. Veľká porota, ktorá o nich rozhodovala bola zložená zo samostatných odborných porôt v každej kategórii. Predsedom Veľkej poroty bol Gabriel Csollár.

Pozrite si prehľad laureátov Krištáľového krídla za rok 2020:

  • Filantropia

Cenu tento rok získala Eva Gažová, národná riaditeľka Špeciálnych olympiád Slovensko pre športovcov s intelektuálnym znevýhodnením, ktorá sa dlhodobo venuje dobrovoľníctvu a bojuje za práva znevýhodnených športovcov.

  • Hospodárstvo

Cenu si odniesol Pavol Jakubec, ktorý stojí za známymi potravinárskymi firmami pod strechou koncernu IDC Holding, ktorý sa vyprofiloval ako jedna z najväčších a najstabilnejších potravinárskych firiem u nás, s medzinárodným dosahom.

  • Hudba

Ocenenie získala skladateľka Ľubica Čekovská za svetovú premiéru novej opery Impresario Dotcom. Nové operné dielo vzniklo z iniciatívy festivalu Bregenzer Festspiele, Slovenského národného divadla v Bratislave a nemeckého vydavateľa Bärenreiter Verlag-Kassel, ktorý patrí medzi najznámejších na svete a zároveň je aj súčasným vydavateľom Ľubice Čekovskej.

  • Šport

Porota udelila cenu prvému olympijskému víťazovi v ére samostatného Slovenska Michalovi Martikánovi, ktorý je zároveň aj prvým mužom športovej histórie, ktorému sa podarilo získať medailu v individuálnej disciplíne na piatich olympiádach za sebou.

V Sydney 2000 a Aténach 2004 bol strieborný, v Pekingu 2008 zlatý a v Londýne 2012 bronzový. Má rekordných 23 medailí z MS a 22 z ME. Stal sa z neho obrovský športový vzor. Od mája 2019 je aj predsedom Slovenskej asociácie olympionikov.

  • Medicína a veda

Cenu získali virológ Boris Klempa a biochemik Pavol Čekan za významný príspevok v boji proti pandémii COVID-19 na Slovensku prostredníctvom vývoja série certifikovaných PCR testov na detekciu vírusu SARS-CoV-2, za aktívnu účasť v kontrole šírenia vírusu pomocou testovania a darovania testov pre spoločnosť a za významný podiel na odbornom informovaní verejnosti o problematike pandémie.

  • Inovácie a startupy

Ocenenie patrí Martinovi Hermanovi, ktorý začal na vývoji rôznych aplikácií pracovať už v 14 rokoch. Jeho firma Powerful Medical sa zaoberá vývojom „deep-tech“ technológií k diagnóze a liečbe kardiovaskulárnych ochorení.

Pomocou klinického asistenta lekár mobilom odfotí EKG záznam, aplikácia ho zdigitalizuje a vyhodnotí diagnózu. V ďalších krokoch aplikácie lekár vyplní anamnézu a klinický asistent vytvorí personalizovaný liečebný plán.

Okrem diagnózy a odporučenia liečby ich technológie dokážu predikovať efektivitu liečby a mortalitu pri pacientoch so zlyhávaním srdca a znižovať čas do podania antikoagulačnej liečby pri pacientoch s atriálnou fibriláciou. Okrem diagnózy kardiovaskulárnych ochorení sa venujú aj automatizácii popisovania CT a MRI snímok pomocou umelej inteligencie.

  • Divadlo a audiovizuálne umenie

Cena putovala hercovi, režisérovi, producentovi a scenáristovi Petrovi Bebjakovi. V roku 2020 Slovenská filmová a televízna akadémia nominovala film Správa na Oscara. Veľký úspech zožal aj televíznou minisériou Herec, ktorá mu priniesla nomináciu na prestížnu cenu Prix Europa.

Táto dramatická miniséria otvára tému morálnych rozhodnutí v živote mladého človeka s viacerými hendikepmi v období totality.

  • Výtvarné umenie

Ocenenie si prevzali manželia výtvarníci Jana Machatová a Peter Machata, ktorí sú tvorcami autorského šperku od konca 90. rokov. Svoj profil si budujú aj v medzinárodných galériách vo Viedni alebo Paríži a Slovensko úspešne reprezentovali na najrenomovanejšom šperkárskom podujatí – Schmuck v Mníchove. Ich doménou je autorský šperk, médium s vitálnym a výrazne cezhraničným poľom pôsobenia.

  • Publicistika a literatúra

Ocenený bol literárny vedec, prekladateľ a vysokoškolský pedagóg Marián Andričík, ktorý sa venuje prekladom prózy a poézie hlavne z anglickej a americkej literatúry.

Ocenenie získal za historicky prvý preklad jedného z najvýznamnejších diel svetovej literatúry Stratený raj od Johna Miltona. Marián Andričík dokázal, že je majstrom prekladateľského triatlonu: má výbornú znalosť jazyka, imagináciu a zručnosť básnika a trpezlivosť tvorcu – remeselníka. Tento epos patrí k základnej výbave vyspelých kultúr. Prvýkrát vyšiel v slovenčine.

Mimoriadne ceny

Porotcovia tento rok udelili dve mimoriadne ceny. Jednu získala významná odborníčka v oblasti normálnej a patologickej fyziológie, prednostka Fyziologického ústavu Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a zakladateľka Akademického centra výskumu autizmu na Slovensku Daniela Ostatníková.

Vo svojej vedeckej práci sa dlhodobo venuje výskumu mozgu a jeho funkciám, vplyvu pohlavných hormónov na špecifické kognitívne schopnosti oboch pohlaví a v ostatných desiatich rokoch sa zaoberá výskumom etiológie autizmu.

Druhú cenu si prevzal Karol Horák, slovenský spisovateľ, literárny a divadelný vedec a vysokoškolský profesor, ktorý je jedným z významných súčasných slovenských dramatikov.

Galavečerom Krištáľové krídlo sprevádzala hostí a divákov Jednotky moderátorská dvojica Janette Štefánková a Jakub Zitron Ťapák. Na pódiu vystúpili interpreti z Janoska Ensemble, kapela Peter Bič Project, skladateľka Ľubica Čekovská, speváčka Tereza Mašková, hudobník a spevák Juraj Podmanický z kapely Billy Barman, český spevák Dan Bárta, speváčka Lina Mayer a Sláčiková sekcia symfonického orchestra Slovenského rozhlasu spolu s rytmickou sekciou pod vedením Adriana Kokoša.

O Krištáľovom krídle

  • Krištáľové krídlo je každoročne udeľované ocenenie významným osobnostiam na Slovensku, ktoré dosiahli vo svojom odvetví mimoriadnej odbornosti a úspechu.
  • Udeľuje sa za mimoriadny prínos v rôznych oblastiach spoločenského, kultúrneho, hospodárskeho a verejného života.
  • Ocenenými kategóriami sú filantropia, hospodárstvo, architektúra, publicistika a literatúra, divadlo a audiovizuálne umenie, výtvarné umenie, rock pop džez, hudba, šport, medicína a veda, pričom počet kategórií sa rozrastá.
  • V roku 2018 bola pridaná populárna hudba a inovácie a startupy.
  • Hlavnou myšlienkou Krištáľového krídla je podľa organizátorov „objavovanie a vyzdvihnutie jedinečných ľudí a ich profesionálnych výkonov, ktoré si zaslúžia úctu“.

*Zdroj: Tlačová správa

01 - Modified: 2021-06-16 13:59:42 - Feat.: 0 - Title: Nominácie na Krištáľové krídlo sú známe. Kto zabojuje o cenu tento rok?
01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 03 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 04 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 05 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 11:15