StoryEditor

Výročnú cenu Jána Cikkera pre klavírnych umelcov získali manželia Macudzinski

24.03.2011, 11:21
Autor:
TASRTASR

Klavírni umelci Rudolf a Sylvia Macudzinski boli in memoriam v bratislavskom Primaciálnom paláci včera večer ocenení výročnou Cenou Jána Cikkera. Stalo sa tak v rámci slávnostného koncertu pri príležitosti 100. výročia narodenia tohto popredného slovenského hudobného skladateľa. Ocenenie prevzal z rúk zástupcov Nadácie Jána Cikkera syn Silvio Macudzinski.

Rudolf Macudzinski (1907-1986) pôsobil od roku 1930 v Bratislave, do roku 1945 bol zamestnaný ako klavirista a hudobný referent v Čs. rozhlase, v rokoch 1945 až 1953 bol korepetítorom opery Slovenského národného divadla. Od roku 1953 až do úmrtia v roku 1986 pôsobil ako pedagóg klavírnej hry na Vysokej škole múzických umení. Klavírnou umelkyňou bola aj jeho manželka Sylvia.

"Je to cenná záležitosť, i keď podľa mňa prišla trocha neskoro. Obaja rodičia sa venovali Cikkerovej hudbe, on bol totiž jeden z našich osobných priateľov. Celá generácia po prvej svetovej vojne, ktorá študovala u Vítězslava Nováka - Alexander Moyzes, Eugen Suchoň, Ján Cikker, Ľudovít Rajter a ďalší boli pravidelne u nás doma na posedeniach. Preto aj tá interpretácia Cikkerových diel bola pre nás úplne samozrejmá," povedal pre TASR Silvio Macudzinski. Nadácia Jána Cikkera udelila výročnú cenu in memoriam po druhýkrát. "Prvá cena in memoriam bola prisúdená klavírnemu virtuózovi Ivanovi Palovičovi, ktorý sa veľmi zaslúžil o úspešnú propagáciu Cikkerovej tvorby, najmä jeho Concertina. Mal som pocit, že sa pozabudlo na manželov Macudinskich, lebo oni mali leví podiel uvádzaní ďalších Cikkerových skladieb, rátane Concertina, ktoré hrávali dokonca pre dva klavíry, čo je dosť ojedinelá forma," uviedol pre TASR Peter Michalica, predseda správnej rady Nadácie Jána Cikkera a dodal: "Okrem toho to boli tak hodnotní a vzácni umelci, že akýkoľvek prejav obdivu k nim, aj trebárs in memoriam je našou morálnou povinnosťou. Manželia Macudzinski patrili k výkvetu slovenského interpretačného umenia."

Účinkujúcimi slávnostného koncertu boli Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala pod vedením Ewalda Danela, husľový virtuóz Peter Michalica a klavirista Ján Hajnal, ktorí uviedli Cikkerove Scherzo a Slovenskú suitu, Zeljenkovu Musicu Slovaca a Dvořákovu Serenádu E dur. Účelom Nadácie Jána Cikkera je podpora rozvoja hudobnej kultúry Slovenska prezentovaním hudobných diel Jána Cikkera. Autorský fond tohto skladateľa spravuje aj Múzeum Jána Cikkera, ktoré patrí medzi najmladšie na Slovensku. Vzniklo v roku 2004 rozhodnutím Nadácie Jána Cikkera v snahe zachovať pozostalosť Jána Cikkera a v čo najväčšej možnej miere šíriť jeho tvorivý odkaz a dielo. Múzeum sídli v rodinnej vile, ktorú obýval skladateľ Ján Cikker od roku 1967 až do svojej smrti.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 11:54