StoryEditor

Hollywoodske filmy čakajú protifajčiarske opatrenia

22.08.2010, 16:38
Autor:
ČTKČTK
Počet amerických filmov, v ktorých sa objavujú fajčiari, sa za posledných päť rokov znížil, ale cigarety sú i naďalej častou rekvizitou v mnohých filmoch.

Podľa štúdie, ktorú zverejnili tento týždeň, môžu filmy negatívne ovplyvniť mladých ľudí, aby prepadli tomuto zdraviu škodlivému zlozvyku.

Pred filmom varovanie
Autori štúdie odporúčajú, aby boli filmy označené i podľa toho, či sa v nich objavujú tabakové výrobky. Snímkam, v ktorých sú fajčiarske scény, by podľa nich mala predchádzať silná protifajčiarska kampaň. Počet filmov, v ktorých sa objavilo fajčenie, bol najvyšší v roku 2005 a do minulého roka sa znížil zhruba o polovicu. Je to prvý zaznamenaný dlhotrvajúci pokles, uvádzajú autori štúdie z amerického strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb a z Kalifornskej univerzity. Podľa výskumu, ktorým sledovali fajčenie v komerčne úspešných filmoch v rokoch 1991 až 2009, stále ešte polovica populárnych filmov obsahuje zábery s fajčiarmi. Patrí k nim i 54 percent filmov, ktoré sú označené ako prístupné od 13 rokov. Dvaja americkí poslanci preto napísali filmovej asociácii Motion Picture Association of America, aby prinútila filmový priemysel k prijatiu prísnejších protifajčiarskych opatrení.

Clintonov nápad
Rozsiahle opatrenia na ochranu mládeže pred fajčením zaviedla v 90. rokoch vláda prezidenta Billa Clintona. Zakázali vtedy reklamu na tabakové výrobky v blízkosti ihrísk, škôl, zdravotníckych zariadení a na športových podujatiach. Tam, kde sa smela objaviť, mohla byť len v čiernobielom prevedení a nemohli byť na nej zobrazené ľudské postavy a kreslené figúrky, ako napríklad kovboj či ťava na najznámejších značkách. Zákaz sa vzťahoval i na reklamné predmety. I keď Najvyšší súd neskôr vyhlásil tieto opatrenia za neplatné, výrobcovia cigariet ich dodržujú naďalej.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 00:14